VIDEO Şobolanii îi ţin în case pe napolitani

Munţii de gunoaie depozitate în oraşul de lângă Vezuviu atrag mii de rozătoare. Criza napolitană a tonelor de deşeuri se adânceşte. Confruntările între localnici şi poliţişti sunt la ordinea zilei, iar Berlusconi dă vina pe primar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dictonul „Vedi Napoli e poi muori" („Să vezi Napoli şi pe urmă poţi să mori") pare să fie astăzi mai valabil ca oricând. Dar nu datorită frumuseţilor (de necontestat) ale oraşului şi regiunii Campania din apropierea vulcanului Vezuviu, ci din cauza mizeriei şi a mirosului pestilenţial ce se degajă din munţii de gunoaie abandonate pe străzile şi în afara urbei.

Mai nou, deşeurile lăsate să putrezească sub cerul liber atrag hoarde de şobolani şi şoareci, astfel că localnicii rămân pur şi simplu baricadaţi prin case. Autorităţile napolitane vorbesc deja despre un dezastru ambiental, în timp ce premierul Silvio Berlusconi a declarat, ieri, că singurul vinovat de această situaţie ce pare fără ieşire este doar primarul oraşului Napoli, Rosa Russo Jervolini (din opoziţie).

„La Napoli nu funcţionează serviciul de strângere a gunoaielor pentru că există un administrator de stânga, care nu ştie cum să-l facă să funcţioneze", susţine „Il Cavaliere", care promite că săptămâna aceasta va merge din nou în oraşul ce se sufocă din cauza mizeriei.

Berlusconi, al cărui Cabinet s-a mai confruntat şi în 2008 cu criza gunoaielor din provincia napolitană, nu poate însă „pasa" responsabilitatea pe alţi umeri, întrucât la începutul acestui an Curtea Europeană de Justiţie a decis că Guvernul italian este vinovat pentru a nu fi pus la punct sisteme adecvate de sortare şi tratare a deşeurilor.

Mafia gunoaielor

„Problema gunoaielor nu a dispărut niciodată din regiunea Campania, numită «lada de gunoi a Italiei», pentru că aici se descarcă, ilegal, mii de tone de deşeuri provenite din toată Europa, iar Camorra (Mafia napolitană) nu este străină de aceste afaceri", susţine scriitorul Roberto Saviano, autorul volumului de mare succes „Gomorra".

Într-adevăr, nu o dată presa italiană a scris că grupările mafiote au infiltrat, de ani buni, piaţa gestionării şi reciclării deşeurilor. „Mizeria înseamnă aur", a declarat, la un moment dat, mafiotul pocăit Nunzio Perrella.

Astfel că societăţi şi firme ale Camorrei îşi oferă serviciile statului italian la preţuri atât de joase încât desfiinţează orice concurenţă.  Totuşi, numărul gropilor de gunoi şi al depozitelor specializate rămâne insuficient. Tone de deşeuri au ajuns în mare sau au fost transformate în pesticide şi îngrăşăminte contrafăcute (otrăvitoare, susţin localnicii) destinate terenurilor (tot) din Campania.

Un alt aspect controversat al crizei deşeurilor îl constituie refuzul şi protestele localnicilor faţă de înfiinţarea unei gropi de gunoi lângă orăşelul Terzigno, din apropiere de Napoli.

„Mamele vezuviene"

După confruntări violente între localnici şi forţele de ordine, pe parcursul cărora au fost lansate zeci de cocktail-uri Molotov, duminică s-a desfăşurat „marşul mamelor". Supranumite de presă „mamele vezuviene", îmbrăcate cu tricouri negre, acestea au denunţat „dezastrul ecologic" din zonă. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările