Un tribunal francez decide eliberarea unui colonel care a participat la genocidul din Rwanda

Un tribunal
francez decide eliberarea unui colonel care a participat la genocidul din
Rwanda

Oameni din Rwanda care încercau să plece din zonele în care aveau loc uciderile în masă. FOTO: jackpicone.com

Un tribunal francez a decis joi eliberarea unui fost colonel din Rwanda, implicat în genocidul 1994 care a avut loc în ţara africană şi care în prezent este cerut de Rwanda pentru a fi judecat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rwanda a solicitat extrădarea lui Laurent Serubuga, persoană care a avut funcţia de adjunct al şefului de stat-major din ţara africană în 1994.

În etate de 77 de ani, fostul colonel a fost arestat în iulie în nordul Franţei, în urma emiterii unui mandat de arestare internaţional de către Rwanda.

Numărul estimativ al celor ucişi în genocidul din Rwanda este de 800.000 de persoane  , majoritatea populaţie tutsi, ucisă de către populaţia hutu în 1994.

Tribunalul din Douai a hotărât că în momentul în care au fost „comise atrocităţile, genocidul şi crimele împotriva umanităţii” nu existau legi care să pedepsească acest lucru în Rwanda, prin urmare, Serubuga nu a putut fi judecat retroactiv pentru crime care nu erau în codul penal.

Legea franceză nu permite extrădarea în cazuri în care nu există garanţii ale respectării drepturilor fundamentale ale pârâtului de ţara care cere extrădarea, a afirmat avocatul apărării, Thierry Massis. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: