Semiluna Roşie a evacuat 1.500 de civili dintr-o suburbie a Damascului controlată de rebeli. Lupte între diversele grupări de opoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câţiva insurgenţi ajută un camarad de arme rănit
Câţiva insurgenţi ajută un camarad de arme rănit

Semiluna Roşie a anunţat duminică că a evacuat 1.500 de civili, majoritatea femei şi copii, din oraşul Mouadamiyat Al Sham, o suburbie din sud-vestul Damascului aflată sub controlul rebelilor şi asediată de mai multe luni de către armată, relatează AFP.


Organizaţia "a evacuat 1.500 de civili, majoritatea femei şi copii, de la Mouadamiyat Al Sham", a declarat pentru AFP directorul pentru operaţiuni Khaled Ereksousse, precizând că aceştia "erau foarte obosiţi şi le era frică".

Potrivit directorului, Semiluna Roşie nu a pătruns în suburbie, care este folosită ca bază în spatele frontului de către rebeli pentru atacarea capitalei şi care este bombardată de regim zilnic, în mod intensiv, pentru a-i dispersa pe insurgenţi.

El nu a confirmat dacă un acord între regim şi rebeli a permis evacuarea, precizând că Semiluna Roşie "a avut garanţia că va putea efectua această operaţiune", desfăşurată la intrarea în suburbie.

"Am putut oferi un ajutor medical celor care nu l-au primit de mult timp, dar nu am putut evacua răniţii", a precizat oficialul.

Civilii au fost evacuaţi spre adăposturi în provincia Damasc, a adăugat el.

Într-o înregistrare video difuzată de agenţia oficială Sana apar numeroase femei şi copii care se pregătesc să urce în autobuze, în apropierea cărora se aflau voluntari din cadrul organizaţiei. O ambulanţă aparţinând Semilunei Roşii şi un militar apar, de asemenea, în imagini.

Opoziţia siriană denunţă de luni de zile asedierea Mouadamiyat Al Sham, militanţi şi ONG-uri anunţând numeroase cazuri de deces din cauza foametei în acest oraş.

Regimul susţine, în schimb, că civilii sunt asediaţi de către rebeli.

Agenţia Sana susţine că operaţiunea a avut loc "în cadrul eforturilor (regimului) de a proteja cetăţenii de abuzuri din partea teroriştilor", un termen folosit de Damasc pentru a-i desemna pe insurgenţi, care încearcă de peste doi ani şi jumătate să îndepărteze de la putere regimul preşedintelui Bashar al-Assad.

Explozii lângă hotelul unde sunt cazaţii inspectorii ONU

Sâmbătă, la aproximativ 300 de metri de hotelul Four Seasons din Damasc, unde sunt cazaţi inspectorii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) au explodat două proiectile. A murit o fetiţă de 8 ani, iar 11 persoane au fost rănite. Clădirea hotelului şi oaspeţii nu au fost afectaţi.

Inspectorii au sosit în Siria la începutul lunii octombrie pentru a controla procesul de dezarmare chimică. Echipamentele pentru producerea armelor chimice trebuie să fie distruse până la începutul lunii noiembrie 2013, iar toate arsenalele de arme chimice în prima jumătate a anului 2014.

Confruntări soldate cu 50 de morţi între grupările rebele din Siria

Aproape 50 de luptători au fost ucişi joi în confruntările dintre jihadişti şi rebeli din metropola Alep (nord), ceea ce demonstrează încă o dată rivalităţile dintre aceste două grupuri ce luptă împotriva regimului sirian, conform unui ONG citat de AFP.

Luptele s-au desfăşurat între Statul islamic în Irak şi Levant (EIIL), afiliat al Al-Qaida şi format mai ales din jihadişti străini, şi un batalion afiliat Armatei siriene libere (ASL), coaliţia rebelă considerată moderată şi sprijinită de statele arabe şi occidentale, conform Observatorului sirian al Drepturilor Omului (OSDO).

"Cel puţin 30 de luptători ai brigăzii Ababil şi 14 membri EIIL au murit în confrutări iar acest bilanţ ar putea creşte", a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, director al OSDO, care se bazează pe o reţea vastă de militanţi şi de surse medicale în întreaga ţară.

Confruntările au izbucnit la Inzarat, Boustan al-Bacha şi Massaken Hanano, sectoare din nordul şi estul metropolei care nu se mai află sub controlul regimului lui Bashar al-Assad.

EIIL, care urmează o formă extremă a Islamului, a reuşit să preia controlul asupra sediilor brigăzii numite "saraya al-Ababil" şi a instalat propriile sale baraje în trei sectoare.

Grupul jihadist îşi sporeşte astfel prezenţa în metropolă, divizată de la începutul verii lui 2012 între cartierele proregim la vest şi cartierele rebele, la est.

În ultimele luni, luptele şi reglările de conturi s-au înmulţit între rebeli şi jihadişti, deşi ambele grupuri luptă împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Săptămânile trecute, opoziţia politică a ridicat tonul faţă de EIIL, format în mare parte din luptători străini, acuzându-i că au "furat revoluţia". În septembrie, opoziţia a acuzat de asemenea EIIL că a renunţat la lupta împotriva regimului sirian în anumite zone pentru a se angaja în eforturile de preluare a controlului asupra sectoarelor rebele.

Participare incertă la conferiţa de pace de la Geneva a coaliţiei de opoziţie

 Coaliţia naţională a forţelor de opoziţie şi revoluţionare din Siria va lua o decizie privind participarea la conferinţa de pace Geneva-2 la sfârşitul lunii octombrie, a declarat duminică pentru ITAR-TASS reprezentantul acesteia în Turcia Khaled Khoja.

Consiliul Naţional Sirian a refuzat să participe la conferinţă, dar acesta nu reprezintă întreaga coaliţie de opoziţie. Coaliţia încă nu a luat o decizie cu privire la această problemă. O şedinţă pe tema Geneva-2 va avea loc la 26 sau 27 octombrie, a spus el.

Khoja a explicat că CNS ocupă în componenţa coaliţiei 22 din 114 locuri. Iar refuzul său de a participa la conferinţă nu înseamnă că întreaga coaliţie trebuie să-i urmeze exmplul. Reprezentantul coaliţiei de opoziţie siriene în Turcia nu a comentat starea de spirit a acesteia, subliniind că problema participării la Geneva-2 va fi discutată în detaliu la sfârşitul lunii.

Consiliul Naţional Sirian (CNS), cea mai importantă grupare de opoziţie din Siria, a anunţat că nu va participa la conferinţa de pace Geneva-2 şi a ameninţat să se retragă din coaliţia anti-regim dacă aceasta va lua parte la reuniune, conform unei declaraţii acordate telefonic duminică agenţiei France Presse de şeful Consiliului, Georges Sabra. Acesta a invocat circumstanţele actuale de pe teren din Siria, faptul că în localităţile rebele oamenii mor de foame, iar în unele regiuni asediate guvernul interzice chiar şi aprovizionarea cu pâine.

Rusia şi Statele Unite doresc să convoace la mijlocul lunii noiembrie o conferinţă internaţională de pace Geneva-2, ce vizează să reunească la aceeaşi masă regimul sirian şi opoziţia pentru găsirea unei soluţii politice la situaţia din ţară.Despre pregătirea acestei conferinţe vor discuta luni la Londra secretarul de stat american, John Kerry, şi emisarul special al ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria, Lakhdar Brahimi.

Decizia CNS de a nu participa la o nouă conferinţă de pace riscă să aprofundeze şi mai mult diviziunile din cadrul unei opoziţii deja foarte fragmentate şi slăbite de respingerea principalelor grupări rebele armate de pe teren, a comentat AFP. CNS îi reuneşte pe opozanţii duri, care exclud începerea oricăror negocieri înainte de plecarea lui Assad de la putere.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite