„Petrecerile sălbatice“ - moda care se răspândeşte pe mapamond prin care tinerii amplifică transmiterea COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petreceri in perioada coronavirusului

Cei care luptă cu pandemia noului coronavirus se plâng de dezvoltarea unei noi probleme: tineri lipsiţi de griji, care ignoră regulile de distanţare socială pentru a se distra şi duc astfel la o creştere a infectărilor în întreaga lume.

Pe măsură ce autorităţile au ridicat restricţiile impuse în ultimele luni, şi odată cu venirea vacanţei de vară, multe baruri, cluburi de noapte şi alte localuri s-au umplut de tineri petrecăreţi. Chiar şi în locurile în care astfel de clădiri sunt încă închise, ei au ales plaja, parcul sau chiar străzile drept loc pentru întâlnirile cu prietenii şi petrecut, transformându-le astfel în focare de COVID-19.

În apropierea oraşului britanic Manchester, mii de oameni se adună în petreceri de tip „rave” organizate în social media. Aceeaşi problemă se observă şi la Paris, acolo unde parcul Bois de Vincennes a devenit gazda unor petreceri de muzică techno ilegale.

„Petrecerile sunt cruciale” spune Antoine Calvino, unul dintre organizatorii întâlnirilor din Bois de Vincennes, acolo unde se folosesc generatoare electrice pentru a oferi curent platanelor DJ-ilor.

Bineînţeles, alcoolul este un numitor comun la aceste evenimente, iar mulţi renunţă la măşti şi la distanţarea socială recomandată pentru a opri răspândirea virusului. Astfel de adunări sunt de multe ori întrerupte de poliţie însă, la fel ca în cazul hidrei din povestea lui Hercule, apar alte două în locul lor.

„Puneţi-vă întrebarea: chiar trebuie să merg la petrecerea aceea?” a spus Michael Ryan, directorul de urgenţe sanitare al OMS, miercurea trecută, semnalând faptul că numărul tinerilor infectaţi a crescut brusc în multe ţări.

„Îşi pot infecta familiile”

Deşi tinerii au şanse mai mici să dezvolte o formă severă a noului coronavirus, „îşi pot infecta familiile”, conform liderului Institutului Robert Koch din Germania, Lothar Wieler, care a organizat recent o conferinţă de presă în care i-a criticat pe cei care merg la petreceri în această perioadă, numindu-i „nesăbuiţi”.

Trendul poate fi observat în toată emisfera nordică a globului: în Canada, persoanele sub 39 de ani reprezintă acum majoritatea celor infectaţi, iar autorităţile i-au avertizat că „nu sunt invincibili” în faţa virusului. Mai multe oraşe de coastă din Franţa, precum Nice şi Biarritz au înregistrat şi ele creşteri mari de tineri infectaţi în urma unor petreceri ţinute pe plajă sau în baruri.

Petreceri in perioada coronavirusului

În unele ţări s-au luat deja măsuri pentru a opri adunările mari ale tinerilor. Elveţia a închis cluburile de noapte şi barurile, sau a luat decizia de a le reduce simţitor orele de lucru, după ce în Geneva, 40-50% din infecţiile detectate în ultimele două săptămâni au fost ale unor oameni care frecventau astfel de localuri.

Spania nu a vrut să rişte deloc în acest an, păstrând închise cluburile renumite din Ibiza, care atrag anual milioane de petrecăreţi. „Tinerii sunt cel mai dificil grup de controlat. Au un stil de viaţă şi o dorinţă de a trăi, foarte diferită de ale altor grupuri” spune Fernando Simon, epidemiologul ministerului Sănătăţii. Acesta adaugă că ar trebui luate măsuri represive pentru a-i face pe aceştia să urmeze regulile de distanţare socială, însă nu ar trebui sub nicio formă „demonizaţi”.

Imunitatea, un potenţial efect pozitiv

Motivul pentru această „rebeliune” a tinerilor pare să fie unul destul de simplu. „Au înţeles retragerea unor restricţii ca pe un semnal că se pot bucura de o libertate completă, fără supraveghere” spune Mariano Urraco, sociolog la Universitatea din Madrid.

Tocmai de aceea, în Madrid, guvernul regional a pornit o campanie publicitară dură pentru a încerca să îi facă pe tineri să ia în serios virusul. „Sunt lucruri care te pot încinge mai tare decât o mască” este mesajul campaniei, care arată la început un grup de tineri ce beau bere într-un bar, apoi dansează într-un club de noapte, pentru ca apoi să ajungă intubaţi şi, în final, într-un crematoriu.

Unii experţi au sugerat însă că tinerii ar trebui lăsaţi în pace, pentru a obţine imunitate împotriva virusului. „Acest grup de vârstă ar putea obţine mult mai repede imunitatea colectivă. Oamenii bătrâni trebuie însă protejaţi cu mască înăuntrul casei” spune Eric Caumes, specialist în boli infecţioase la spitalul Pitie-Salpetriere din Paris.

”Ideal ar fi ca toţi cei aflaţi sub 30 de ani să dezvolte imunitate naturală şi să îi protejeze pe cei cu vârsta de peste 50 de ani până avem un vaccin sau un tratament eficient” a concluzionat Caumes.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite