Pandemia COVID-19. Israelul, ţară campionă la vaccinare, anunţă peste 11.000 de noi cazuri de COVID-19, odată cu redeschiderea şcolilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micuţii israelieni la triajul epidemiologic
Micuţii israelieni la triajul epidemiologic

Ministerul Sănătăţii din Israel a anunţat joi un număr record de cazuri de COVID-19, cu 11.187 de noi infecţii înregistrate în ziua precedentă, informează DPA.

Acest vârf se înregistrează la o zi după ce copiii s-au întors la şcoală, în timp ce oamenii de ştiinţă avertizează că aceasta ar putea alimenta o creştere în continuare a numărului de cazuri.

Ultimele cifre sunt din a treia zi consecutivă când Israelul a anunţat peste 10.000 de noi cazuri.

Cu toate acestea, numărul persoanelor grav bolnave a scăzut constant şi este în prezent la jumătate faţă de nivelul din ianuarie.

Oamenii de ştiinţă continuă să sublinieze că vaccinul Pfizer/BioNTech rămâne eficient în prevenirea cazurilor severe de boală şi a decesului. Israelul l-a folosit exclusiv în campania sa de vaccinare devenind lider mondial.

La 100.000 de persoane, numărul cazurilor printre cei nevaccinaţi este de departe mai mare decât al celor vaccinaţi în toate grupurile de vârstă. Acest lucru se aplică în special celor care sunt grav bolnavi sau au peste 60 de ani.

De asemenea, Israelul a început să administreze o a treia doză de vaccin din iulie, fiind prima ţară din lume ce a făcut acest lucru.

Peste 25% din populaţia Israelului de 9,4 milioane de locuitori a primit deja rapelul.

Decizia pentru a treia doză de vaccin se bazează pe datele Ministerul Sănătăţii care sugerează că eficacitatea vaccinului a scăzut semnificativ de la începutul lunii iunie.

La nivel general, peste 59% dintre cetăţeni au fost vaccinaţi de două ori.

Norvegia îşi amână redeschiderea totală şi extinde vaccinarea tinerilor

Norvegia a amânat încă o dată, joi, ridicarea totală a restricţiilor sanitare, pe fondul numărului record de noi cazuri de COVID-19 raportate în ultimele zile, şi a extins campania sa naţională de vaccinare pentru a include categoria tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, informează AFP, preluată de agerpres.ro.

"O continuare a măsurilor de redeschidere (a societăţii, n.r.) astăzi ar duce la un risc sporit de infectare", a declarat prim-ministrul Erna Solberg într-o conferinţă de presă, cu câteva zile înaintea unor alegeri legislative care se anunţă dificile pentru coaliţia sa de dreapta.

"Nu vrem să ne asumăm acest risc în condiţiile în care a mai rămas atât de puţin timp înainte ca toţi adulţii să aibă posibilitatea să se protejeze prin vaccin", a adăugat ea.

Norvegia a început în primăvară ridicarea graduală a restricţiilor sanitare, pe măsură ce vaccinările anti-COVID-19 continuau într-un ritm accelerat şi epidemia se diminua pe teritoriul său.

În faţa riscului unui nou val de infectări, autorităţile norvegiene au amânat de mai multe ori implementarea ultimei faze de redeschidere, care ar fi constat într-o cvasi-normalizare a vieţii de zi cu zi.

Joi, Erna Solberg a spus că vizează o revenire a cetăţenilor norvegieni la o viaţă normală "spre sfârşitul lunii septembrie", când aproximativ 90% din populaţia adultă va fi, speră ea, vaccinată cu schemă completă împotriva coronavirusului.

Acest procent era de 71,9% în cursul zilei de miercuri, potrivit Institutului norvegian de sănătate publică, în timp ce 89,1% dintre adulţii din ţară au primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19.

Din cauza răspândirii variantei Delta, mai contagioasă, numărul infectărilor a crescut puternic în ultimele zile în această ţară şi a atins niveluri record, mai ales în rândul tinerilor, odată cu începerea unui nou an şcolar.

Urmând recomandările autorităţilor sanitare, Guvernul norvegian a deschis campania de vaccinare - cu o singură doză în acest stadiu - pentru grupa de vârstă 12-15 ani, în contextul în care imunizările erau rezervate până acum doar norvegienilor de peste 16 ani.

Printre restricţiile care rămân în vigoare se numără limitarea numărului de persoane care participă la reuniuni publice, chiar dacă plafonul a fost ridicat la 5.000 de persoane în interior şi 10.000 în exterior.

Alegerile legislative din Norvegia vor avea loc pe 13 septembrie. Sondajele de opinie lasă să se întrevadă o victorie a opoziţiei "roşii-verzi" (formată din partide de stânga şi ecologiste, n.r.), chiar dacă Guvernul actual a fost în general apreciat de către norvegieni pentru felul în care a gestionat criza sanitară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite