INFOGRAFIE Palestina a devenit stat observator la ONU. România s-a abţinut de la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Palestina a devenit joi stat observator la Naţiunile Unite, printr-un vot istoric în Adunarea Generală a ONU.   Votul a fost obţinut cu o majoritate de 138 de voturi pentru, nouă împotrivă şi 41 de abţineri.

Adunarea Generală a ONU a examinat joi cererea palestiniană de a obţine statut de “stat observator nemembru”, iar în cele din urmă votul a fost obţinut cu o majoritate confortabilă, scrie AFP. 

“Cerem Adunării să acorde Palestinei statut de stat observator nemembru”,  a declarat ambasadorul sudanez Daffa-Alla Elhag Ali Osman, care a deschis dezbaterea, adăugând că este “o zi istorică”.

Astfel, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a invitat Adunarea Generală a ONU să semneze “actul de naştere” a unui stat palestinian, acordându-i statut de stat observator la Naţiunile Unite.

Acesta a declarat că votul reprezintă “ultima şansă de a salva două state” şi a promis că va încerca “să reia negocierile” de pace cu Israelul.

“Nu vom accepta nimic mai puţin decât un stat independent al Palestinei cu Ierusalimul de Est drept capitală peste toate teritoriile palestiniene ocupate în 1967, trăind în pace şi securitate alături de statul Israel”, a mai spus el, înainte de a se afla rezultatele votului. 

De asemenea, Abbas s-a referit, în cadrul discursului său, la “recenta agresiune israeliană” din Fâşia Gaza, de acum o săptămână, afirmând că armata israeliană s-a comportat “barbar şi oribil”. 

INFOGRAFIE israel palestina

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a răspuns rapid declaraţiilor lui Abbas şi a declarat că "nu sunt vorbele unui om care doreşte pacea", catalogând discursul său cu privire la Israel drept unul "ostil şi veninos" şi specific propagandei mincinoase. 

Cel puţin 17 state europene au votat în favoarea rezoluţiei palestiniene, scrie Reuters, inclusiv Austria, Franţa, Italia, Norvegia şi Spania. Marea Britanie, Germania şi alte state au decis să se abţină. 

Cehia a fost singura ţară din Europa care a decis să voteze împotrivă şi s-a alăturat Statelor Unite, Israelului şi Canadei. 

Imediat după vot, reprezentanta Naţiunilor Unite, Susan Rice,  a ţinut să sublinieze că acest rezultat nu schimbă vieţile palestinienilor într-un mod care să fie perceput "de mâine" şi a îndemnat la evitarea, din partea ambelor tabere, a unor acţiuni menite să provoace violenţă. 

Abţinerea României

România s-a abţinut de la votul din Adunarea Generală a ONU privind proiectul de rezoluţie referitor la "Statutul Palestinei în Organizaţia Naţiunilor Unite".

"România a votat abţinere la proiectul de rezoluţie propus şi a prezentat în cadrul unei intervenţii în sesiunea Adunării Generale argumentele pentru aceasta poziţie. Totodată, s-a asociat declaraţiei prezentate de Uniunea Europeană privind contextul dezbaterii rezoluţiei", se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

În intervenţie, România a subliniat că această decizie are la bază poziţia de principiu pe care o promovează consecvent, bazată pe dialog şi negocieri directe între părţi, în cadrul formatelor de reglementare recunoscute la nivel internaţional şi al acordurilor existente. „În baza aceleiaşi concepţii, România nu favorizează iniţiativele unilaterale, indiferent care ar fi partea iniţiatoare, întrucât acestea pot avea efecte contrare reluării negocierilor din procesul de pace", precizează MAE.

MAE român consideră că rezoluţia adoptată nu facilitează recunoaşterea Palestinei ca stat şi nici accederea sa la organizaţii internaţionale sau tratate.
„Deşi recunoaşte aceste deziderate ca fiind obiective legitime ale poporului palestinian, România crede cu tărie că singura cale de a materializa viziunea soluţiei celor două state este reluarea negocierilor directe între israelieni şi palestinieni. Solicităm celor două părţi să se angajeze în acest proces fără precondiţii. România va sprijini orice iniţiativă care va servi acestui scop", se mai arată în comunicat.

NY Times: Realizare profundă pentru palestinieni

Votul reprezintă, potrivit The New York Times, "o realizare simbolică profundă pentru cauza lor", dar această zi istorică a fost totodată marcată de tensiuni care au apărut între Abbas şi reprezentanţii Israelului. Ron Prosor, ambasadorul israelian la ONU, a afirmat că, prin acest vot, "palestinienii au întors spatele păcii". În ce îl priveşte, Prosor susţine soluţia celor două state, după cum el însuşi a declarat: "Aşa este, două state pentru două popoare. De fapt, preşedinte Abbas, nu te-am auzit folosind expresia asta", a continuat acesta, afirmând că, de fapt, Palestina nu a recunoscut niciodată Israelul ca fiind "ţara evreilor".

"Această rezoluţie nu va schimba situaţia", a ţinut să precizeze Prosor, referindu-se la situaţia de conflict care persistă.

Pe de altă parte, oficialii palestinieni au susţinut că 20 de ani de negocieri eşuate cu Israelul i-au îndemnat să caute recunoaştere internaţională în speranţa că se va încheia un acord de pace.

În ce priveşte interesele din exterior, există o intensă preocupare cu privire la faptul că, potrivit aceleiaşi surse, palestinienii ar putea folosi votul pentru a se alătura Curţii Penale Internaţionale, fapt care îngrijorează Israelul, deoarece acesta din urmă se teme de o investigaţie axată pe practicile acestora din teritoriile ocupate.

Oficialii din Occident au anticipat aprobarea acestei cereri, însă nu au fost date asigurări în ce priveşte următorii paşi din procesul de pace, conchide publicaţia americană. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite