Marea Britanie: bolnavii plătesc preţul crizei

Bugetul pentru pacienţii în fază terminală va fi tăiat, iar bolnavii de cancer vor fi îndrumaţi să-şi gestioneze singuri simptomele. Milioane de britanici vor rămâne fără îngrijire medicală, ca urmare a planurilor guvernului de a economisi 20 de miliarde de lire până în 2014.

Ştiri pe aceeaşi temă

Managerii instituţiilor din Sistemul Naţional de Sănătate al Marii Britanii (NHS) au aprobat planuri secrete privind reducerile serviciilor medicale oferite pacienţilor, scrie „The Telegraph". Intervenţii chirurgicale dintre cele mai comune, cum ar fi operaţiile de cataractă, de hernie sau cele în domeniul ORL vor fi drastic raţionalizate. La fel şi cele din domeniul ortodonţiei sau al ortopediei, cum ar fi înlocuirea de şold sau de genunchi. Aceasta în ciuda promisiunilor guvernului lui David Cameron că economiile nu vor afecta serviciile medicale de bază.

Există planuri de reducere cu sute de mii de lire a bugetelor destinate bolnavilor în fază terminală, scrie „The Telegraph". În unele cazuri bolnavii de cancer vor fi îndrumaţi ­să-şi gestioneze singuri simptomele, mai ales dacă starea lor se înrăutăţeşte seara sau în weekend. De asemenea, multe dintre centrele de îngrijire a bătrânilor vor fi închise.

Mii de angajaţi concediaţi

Va fi redus numărul paturilor din spitale, inclusiv al celor destinate bolnavilor mental. Scopul măsurii este descurajarea medicilor generalişti de a trimite pacienţii la spital. Va fi dur raţionalizată finanţarea pentru fertilizările in vitro şi cea destinată chirurgiei pentru combaterea obezităţii. Vor fi introduse programe de reducere a costurilor serviciilor de pediatrie şi a serviciilor medicale din maternităţi.

Mii de angajaţi vor fi concediaţi din spitalele finanţate de stat. Circa 500 de joburi vor fi tăiate dintr-un centru medical pentru tratamentul cancerului, unde, în cazul multor pacienţi, diagnosticele au fost deja amânate din cauza lipsei personalului medical, scrie „Telegraph".

Reducerea duratei de spitalizare

Săptămâna trecută, conducerea trustului Sutton and Merton, parte a NHS, care are mai multe clinici în Londra, a aprobat reduceri de peste 50 de milioane de lire în următorii doi ani. Planul include peste 400.000 de lire economisite prin „reducerea perioadei de spitalizare" a bolnavilor în faza terminală.

De asemenea, documentul prevede economii prin internarea unui număr mai mic de bolnavi de cancer care au nevoie numai de ameliorarea simptomelor, cum ar fi durerea. În loc de internare, mai mulţi pacienţi vor primi sfaturi despre cum „să-şi gestioneze singuri boala", după cum se arată în documentele consultate de „Daily Telegraph". Bill Gillespie, directorul executiv al trustului, a declarat că pacienţii vor sta acasă sau vor fi externaţi „numai dacă vor acest lucru şi vor primi sprijin la domiciliu".

În opinia şefei Asociaţiei Pacienţilor, Katherine Murphy, tăierile de buget sunt "şocant de brutale" . Ea şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa reducerilor în cazul chirurgiei privind înlocuirea de genunchi sau de şold. "E o încercare fără scrupule de a economisi bani lăsându-i pe oameni să sufere", a spus ea.

Detalii „ascunse în anexe"

Jurnaliştii au găsit aceste detalii şi altele asemănătoare ascunse în anexe obscure ale unor documente ­lungi privind politici şi strategii, publicate de companiile din Sistemul Naţional de Sănătate (NHS). „În cele mai multe cazuri, comunităţile locale nu par a avea cunoştinţă despre aceste planuri", scrie publicaţia britanică. Peter Carter, şeful Colegiului Regal al Asistenţilor Medicali, s-a declarat „extrem de îngrijorat" de aceste dezvăluiri.

El a spus că ministrul britanic al Sănătăţii, Andrew Lansley, „ar trebui să revină cu picioarele pe pământ" în privinţa situaţiei din sistemul naţional de sănătate. Guvernul britanic promisese, luna trecută, că va scuti de reduceri bugetul Sănătăţii, dar solicitase managerilor din acest domeniu să facă "economii prin eficientizare" de până la 20 de miliarde de lire până în 2014. Aceste sume ar urma să fie reinvestite în sistem. „Protecţia pentru NHS e o protecţie pentru pacienţi, pentru a ne asigura că bolnavii nu plătesc pentru criza datoriilor", declarase, luna trecută, Andrew Lansley.

Consultaţii-fulger

Jumătate dintre medicii generalişti din Marea Britanie consideră că timpul prea scurt pe care îl alocă pacienţilor le afectează capacitatea de a pune un diagnostic corect. Durata standard de consultaţie e de 10 minute pentru fiecare pacient, însă 90% dintre medicii generalişti consideră că ar avea nevoie de 20 de minute. Două treimi dintre britanici cred că sunt expediaţi prea repede de medici.

Economii letale

Un studiu condus de epidemiologul David Stuckler, de la Universitatea Oxford, avertizează că efectul reducerilor de buget va fi creşterea numărului de decese cu 38.000 în următorul deceniu.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările