Fratele cel mare, dezinstalat. De ce unele ţări au întors spatele Huawei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Compania chineză de telecomunicaţii Huawei a atras atenţia în zeci de ţări din întreaga lume din cauza legăturilor sale strânse cu guvernul chinez, care ar putea reprezenta o ameninţare la adresa securităţii naţionale pentru SUA şi ţările aliate din Europa. Deşi neagă toate acuzele, firma, considerată a fi „cel mai mare furnizor de telecomunicaţii din lume”, riscă să-şi piardă supremaţia, scrie The Conversation.

În prezent, nicio companie chineză nu este pe deplin independentă de guvernul de la Beijing, care îşi rezervă dreptul de a solicita companiilor să asiste la colectarea de informaţii. De asemenea, Huawei este mai strâns legată de guvern decât multe alte firme chineze, datorită fondatorului său, Ren Zhengfei, fost tehnolog al Armatei Populare de Eliberare. Odată cu creşterea companiei sale, s-au înmulţit şi temerile internaţionale care se referă la faptul că echipamentul Huawei ar putea fi folosit pentru a spiona companiile şi guvernele din întreaga lume.

Încă din 2003 compania era acuzată de furt intelectual de mai mulţi competitori, printre care şi producătorul american de produse hardware, Cisco. De-a lungul anului trecut, mai multe activităţi ale firmei au atras semne de îngrijorare din partea comunităţii internaţionale, provocând o presiune atât asupra Huawei, cât şi a altor companii chineze din domeniul tehnologiei.

Cine i-a întors spatele lui Huawei

În februarie, şefii a şase agenţii americane de informaţii au declarat într-un comitet al Senatului că nu au încredere în Huawei sau în rivalul său din China, ZTE, recomandându-le americanilor să nu folosească smartphone-urile sau alte echipamente ale acestora.

Pe 17 iulie, şefii serviciilor de informaţii din SUA, Canada, Marea Britanie, Australia şi Noua Zeelandă s-au întâlnit şi au făcut publice îngrijorările legate de faptul că permit echipamentelor Huawei să opereze în ţările şi guvernele lor.

Două zile mai târziu, un laborator din Marea Britanie înfiinţat special pentru a evalua hardware-ul şi software-ul Huawei a raportat că a găsit „deficenţe” în procesele tehnologice ale Huawei, care au generat riscuri de securitate. Aflat sub presiune, Huawei a fost de acord ulterior să cheltuiască două miliarde de dolari pentru a rezolva problemele de securitate.

La mijlocul lui August preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat o lege care interzice agenţiilor guvernamentale americane să achiziţioneze sau să utilizeze produse de telecomunicaţii şi supraveghere de la companii chineze precum ZTE şi Huawei, ambele fiind menţionate în textul legii. O săptămână mai târziu şi Australia a anunţat o interdicţie similară, iar mai apoi, în luna noiembrie, Noua Zeelandă i-a interzis lui Huawei să participe la dezvoltarea sa 5G, argumentând că există „riscuri semnificative pentru securitatea naţională”.

Canada, recunoscută pentru multitudinea de firme care folosesc intens de echipamente Huawei, discută o posibilă interdicţie. Totuşi, aceasta a făcut deja o mişcare arestând directorul financiar al Huawei, Meng Wangzhou, fiica fondatorului, ca urmare a unei acuzaţii americane că a încălcat sancţiunile internaţionale împotriva Iranului. China a ameninţat apoi Canada cu „consecinţe grave” dacă Meng nu va fi eliberată imediat. În prezent directorul financiar se află pe cauţiune, cu procedura de extrădare în aşteptare.

Fuga de Huawei a continuat şi în alte ţări, iar la începutul lui Decembrie Japonia a anunţat că este gata să interzică accesul pentru Huawei şi ZTE la reţelele 5G.

Câteva zile mai târziu, compania franceză de telecomunicaţii Orange a anunţat că nu va mai folosi echipamente Huawei în reţeaua sa 5G, iar Deutsche Telekom din Germania a declarat că analizează preocupările legate de securitatea echipamentelor Huawei.

Dovezi şi controverse

Toate ţările menţionate anterior îşi exprimă îngrijorarea că guvernul chinez ar putea exploata tehnologia Huawei pentru a le spiona, furând astfel secrete corporatiste, guvernamentale sau militare.

Deşi sunt voci care cer dovezi privind presupusul spionaj chinezesc, lucrătorii în servicii de informaţii se opun şi spun că astfel de dovezi trebuie să rămână secrete, pentru a proteja operaţiunile serviciilor de informaţii.

Totuşi, The Conversation remarcă că este extrem de rar pentru Statele Unite şi guvernele aliate să ia măsurile pe care le-au luat pentru a restricţiona anumite companii specifice. Mişcările ar sugera că deşi nu există dovezi publice detaliate, acestea există şi sunt solide.

Miza multor agenţii de securitate şi a guvernelor privind implicarea Huawei în sistemele 5G se referă şi la următoarea generaţie de tehnologie, care este de aşteptat să ofere şi mai multă conectivitate în entităţi precum maşini electrice, locuinţe „smart”, sau oraşe „smart”, acestea având posibilitatea să comunice între ele. Asta ar implica milioane de dispozitive, toate comunicând între ele, care vor forma ceea ce ar putea deveni o reţea de supraveghere, oferind un potenţial pentru spionaj.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite