Erdogan, izolat în chestiunea Ciprului: Consiliul de Securitate al ONU s-a alăturat contestatarilor redeschiderii staţiunii Varosha

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varosha FOTO EPA-EFE
Varosha FOTO EPA-EFE

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat vineri decizia cu privire la redeschiderea parţială a staţiunii Varosha şi a cerut administraţiei turce a insulei Cipru şi Turciei să renunţe la acest proiect, transmite Reuters.

„Consiliul de Securitate îşi exprimă profundul regret faţă de aceste acţiuni unilaterale care sunt contrare rezoluţiilor sale şi declaraţiilor precedente”, se arată în textul convenit de cei 15 membri ai acestui organism ONU.

Consiliul cere „retragerea imediată” a acestei măsuri şi a „tuturor schimbărilor operate la Varosha începând din octombrie 2020”. De asemenea, Consiliul de Securitate subliniază importanţa respectării depline şi a aplicării rezoluţiilor sale, inclusiv transferul Varosha sub o administraţie a ONU”, se menţionează textul redactat de Regatul Unit.

Această reacţie vine după cele ale UE, Franţa şi SUA, care au denunţat anunţul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan cu privire la redeschiderea parţială a staţiunii balneare Varosha, supranumită cândva „Perla Ciprului”.

„Statele Unite consideră acţiunile ciprioţilor-turci din Varosha, cu susţinerea Turciei, drept provocatoare, inacceptabile şi incompatibile cu angajamentele lor anterioare de a se angaja constructiv în negocierile de pace”, a declarat secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken.

Cu prilejul unei vizite efectuate marţi în partea turcă a Ciprului, Erdogan a anunţat continuarea redeschiderii Varosha (numită Maras în turcă). Părăsită de ciprioţii-greci după invazia turcă din 1974, Varosha a devenit o staţiune fantomă, o zonă militară aflată sub controlul direct al Ankarei, inaccesibilă în spatele gardului de sârmă ghimpată. Este considerată un simbol al diviziunii Ciprului.  

După invazia turcă, insula Cipru s-a divizat între Republica Cipru (sud) - membră a Uniunii Europene - şi Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), autoproclamată în 1983 şi recunoscută doar de Ankara. 

Recep Tayyip Erdogan şi-a reafirmat totodată ataşamentul pentru soluţia cu două state.

Negocierile în chestiunea Ciprului sunt într-un punct mort din 2017. În aprilie, o tentativă de relansare a negocierilor organizată de ONU, care supraveghează o zonă tampon dintre cele două părţi ale insulei, a fost un eşec. 

Uniunea Europeană a anunţat că se opune soluţiei evocate de Erdogan. Franţa a deplâns la rândul ei, miercuri, un „demers unilateral” şi „o provocare” din partea preşedintelui turc.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite