Cum s-a desfăşurat masacrul din oraşul sfânt Axum. 800 de oameni ar fi fost ucişi şi îngropaţi în morminte comune: „Cadavrele au zăcut pe străzi patru zile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Axum din Etiopia FOTO EPA-EFE
Oraşul Axum din Etiopia FOTO EPA-EFE

Trupele din Eritreea care luptă în regiunea nordică Tigray din Etiopia au ucis cu sânge rece sute de oameni în doar două zile în luna noiembrie, spun martori intervievaţi de organizaţia umanitară Amnesty International, relatează BBC.

Masacrul din zilele de 28 şi 29 noiembrie constituie crime împotriva umanităţii, se arată în raportul organizaţiei care citează martori conform cărora zile întregi cadavre ale civililor au zăcut pe străzi şi au fost mâncate de hiene.

Etiopia neagă faptul că soldaţi din Eritreea s-au aflat în Tigray şi ambele ţări au refuzat să comenteze mărturiile despre atacurile asupra civililor.

Conflictul a izbucnit pe 4 noiembrie după ce Etiopia a lansat o ofensivă pentru înlăturarea de la putere a partidului Frontul de Eliberare Populară din Tigray (TPLF), considerat o grupare rebelă. Premierul etiopian Abiy Ahmed, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, spunea în Parlament pe 30 noiembrie că niciun civil nu a fost ucis în timpul operaţiunii. 

Amnesty Internaţional citează martori şi arată pe baza unor imagini din satelit cum morminte au fost săpate proaspăt în curtea unor biserici din Axum, un oraş considerat sacru de creştinii ortodocşi etiopieni. Locuitorii spun că au îngropat cadavre ale civililor omorâţi pe stradă sau în raiduri în cursul ofensivei comune şi ulterior, numărul morţilor ajungând la câteva sute.

Veştile despre conflict au fost blocate de întreruperea comunicaţiilor şi accesul restricţionat în regiune.

Locuitorii povestesc că forţele din Etiopia şi Eritreea şi-au început asaltul pe 19 noiembrie, iar acesta a fost unul continuu, de cinci ore.

Un funcţionar civil a relatat că au fost împuşcaţi oameni care se aflau în biserici, cafenele, hoteluri, într-o acţiune care a ţintit civili, în condiţiile în care nu exista o ripostă armată activă în oraş.

După ce au preluat controlul oraşului, soldaţi recunoscuţi ca eritreeni, au început să vâneze soldaţi TPLF, bărbaţi sau „pe oricine cu o armă în mână”, mergând din casă în casă.

Amnesty Internaţional susţine că există dovezi covârşitoare ale faptului că trupele din Etiopia şi Eritreea au comis crime de război în ofensiva desfăşurată asupra oraşului Axum.

Masacrul din zilele de 28 şi 29 noiembrie a fost declanşat de un asalt al luptătorilor TPLF slab înarmaţi (între 50 şi 80 de bărbaţi) asupra unei poziţii a soldaţilor eritreeni, relatează martorii.

Un bărbat de 26 de ani care a participat la acest atac a spus că au dorit să apere oraşul, dar mulţi nu aveau arme şi nici precizia şi capacitatea militară a soldaţilor. Ulterior ofensivei,  în oraş au sosit camioane şi tancuri şi a urmat un măcel care a durat până seara - soldaţii au tras în oricine le ieşea în cale.

Martorii i-au putut recunoaşte pe soldaţii din Eritreea nu doar după uniforme şi plăcuţe de înmatriculare dar şi pe baza limbii vorbite (arabă şi un dialect din Tigray).

Porniţi în căutări prin oraş şi în raiduri, aceştia au tras în orice bărbat au putut găsi chiar dacă era neînarmat, spun martori care au asistat la ucideri.

Soldaţii au executat pur şi simplu civili.

„I-a aliniat şi i-a ucis cu un glonţ în spate. Pe doi dintre ei îi cunoşteam, erau din cartierul meu. Întrebau: unde ţi-ai ascuns arma? Nu conta că ei răspundeau că nu au, pentru că sunt civili”, a spus un bărbat care a văzut un grup de şase oameni ucişi în faţa lui.

Soldaţii nu au lăsat pe nimeni să se apropie de cadavre, fiind pregătiţi să tragă în oricine ar fi încercat s-o facă. O femeie ai cărei nepoţi, în vârstă de 14, respectiv 29 de ani, au fost împuşcaţi spune că străzile erau pline de cadavre.

Înmormântările au avut loc abia la intervenţia bătrânilor şi soldaţilor etiopieni - locuitorii au încărcat cadavre în căruţe şi le-a dus la biserici unde au fost săpate gropi comune. Cele mai multe trupuri au fost îngropate pe 30 noiembrie, dar altele au zăcut şi 4 zile pe străzi, unde au fost mâncate de hiene.

„N-am mai găsit decât oasele. Aş putea spune că în Axum au fost omorâţi circa 800 de civili”, a declarat  un preot local pentru Associated Press. Acesta s-a aflat printre cei care au adunat trupurile şi le-au înmormântat după ce i-au identificat pe cei morţi.

41 de supravieţuitori şi martori intervievaţi de Amensty Internaţional au putut numi peste 200 de oameni care au fost ucişi în acel weekend.

Soldaţii etiopieni au permis apoi jafurile sistematice care au urmat masacrului şi fugii oamenilor din calea soldaţilor eritreeni, spun martori. Soldaţii au luat până şi pompele de apă.

Oraşul Axum este considerat sfânt întrucât ar adăposti, la Biserica Sfânta Maria din Sion un cufăr care, după cum spune Biblia, a servit la păstrarea celor Zece Porunci primite de Moise de la Dumnezeu. Acesta a fost adus în Etiopia de regele Menelik I, fiul reginei Sheba şi al regelui Solomon din Ierusalim.

Desemnat drept grupare rebelă, TPFL este formaţiunea politică aflată la conducerea regiunii. Aceasta a intrat în conflict cu forţele guvernamentale după sosirea la putere, în 2018, a premierului Abiy Ahmed care acuză TPLF de trădare. Liderul grupării spune însă că acesta caută răzbunare după ce regiunea a organizat alegeri locale în Tigray, în pofida amânării alegerilor la nivel naţional din cauza pandemiei de COVID-19.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite