Cum arată nişte lideri autentici pe timp de criză: exemplul a şapte ţări care au avut un răspuns propriu la pandemie
0
Ce înseamnă un leadership autentic în timpul unei crize? Răspunsul la pandemie a şapte ţări arată ce poate face diferenţa şi de ce stilul de leadership nu e un factor întâmplător în succesul obţinut.
Reacţia de succes la pandemie a anumitor ţări ar putea stârni obiecţii - că sunt ţări mici sau doar nişte insule sau că nişte excepţii au creat în cazul lor nişte avantaje, însă coincidenţa că liderii lor sunt femei este prea mare pentru a nu fi luată în seamă.
Forbes prezintă calităţile de lideri autentici care au făcut diferenţa în răspunsul la pandemie.
Adevărul
Cancelarul german Angela Merkel a luat poziţie prompt şi pe un ton calm le-a spus concetăţenilor săi că este un virus care ar putea infecta până la 70% din populaţie, astfel că trebuie luat ca o ameninţare serioasă: „Este grav. Luaţi-l în serios”.
Nemţii au înţeles şi s-au pus pe treabă - testarea s-a făcut din primele momente. Germania a sărit peste fazele de negare, furie şi lipsă de transparenţă ale altor ţări. Cifrele sale sunt cu mult sub cele ale unora dintre vecinii săi şi sunt semne că nemţii ar putea începe relaxarea restricţiilor în curând.
Fermitatea
Premierul Taiwanului a acţionat repede şi decisiv. Încă de la primele apariţii ale bolii, în ianuarie, a introdus 124 de măsuri pentru stoparea răspândirii virusului fără a recurge la carantina naţională instituită în alte ţări. Acum este în postura de a trimite 10 milioane de măşti faciale în SUA şi Europa. CNN a descris răspunsul Taiwanului ca unul din cele mai bune din lume, în condiţiile în care aici s-au înregistrat doar 6 decese.
Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a decretat starea de urgenţă din primele clipe şi şi-a informat populaţia în cei mai clari termeni cu privire la nivelul de alertă sub care se află ţara - explicând la fel de limpede şi de ce e cazul de aşa ceva. A impus măsuri de autoizolare celor intraţi în Noua Zeelandă uluitor de devreme, când erau confirmate doar 6 cazuri în toată ţara, şi, la scurt timp, a interzis accesul cetăţenilor străini. Coerenţa şi fermitatea continuă să salveze Noua Zeelandă de năvala epidemică. La mijlocul lui aprilie, au fost înregistrate doar patru decese, iar acolo unde alte ţări iau în considerare ridicarea restricţiilor, Ardern le suplimentează: toţi cei reveniţi în ţară vor intra în carantină în locaţii special amenajate.

Tehnologia
Sub conducerea premierului Katrín Jakobsdóttir, Islanda oferă cetăţenilor săi testare gratuită pentru coronavirus şi e pe cale să devină un studiu de caz cheie în privinţa adevăratei măsuri a răspândirii şi ratei mortalităţii a Covid-19. Cele mai multe ţări au limitat testarea la persoanele cu simptome manifeste. Islanda nu lasă însă nimic pe dinafară. Raportat la populaţia sa, ţara a verificat de cinci ori mai multe persoane decât Coreea de Sud, instituind şi un sistem de identificare care face inutilă o carantină totală sau închiderea şcolilor.
Aleasă în decembrie anul trecut, Sanna Marin din Finlanda a deveni cel mai tănăr şef de stat din lume. A trebuit să vină un lider milenial să revoluţioneze rolul influencerilor din social media deveniţi agenţi cheie în lupta contra pandemiei. Fiind conştientă de faptul că nu toată lumea citeşte presa, a invitat influenceri de orice vârstă să răspândească informaţii factuale despre gestionarea pandemiei.
Iubirea
Premierul norvegian Erna Solberg a avut ideea inovatoare de a se adresa copiilor direct prin televiziune. A construit pe formatul conferinţei de presă de trei minute a premierului danez Mette Frederiksen destinate copiilor, unde adulţii nu au avut acces. A răspuns întrebărilor copiilor din toată ţara explicând cu răbdare că este în regulă să-ţi fie teamă. O idee originală şi de o simplitate ameţitoare.
În general, empatia şi grija cu care au comunicat liderii femei în această criză par a fi venit dintr-un univers diferit de cel cu care ne-am obşnuit văzând ce se întâmplă în altă parte. Se poate simţi îmbrăţisarea lor iubitoare de dincolo de ecran. Există şi astfel de lideri.
Prin comparaţie, liderii puternici se folosesc de contextul crizei pentru a-şi intensifica arsenalul lor autoritarist: dă vina pe alţii, pune mâna pe justiţie, demonizează jurnaliştii şi învăluie ţara în întuneric cu al lor „nu mă voi retrage în viaţa asta” (Trump, Bolsonaro, Obrador, Modi, Duterte, Orban, Putin, Netanyahu etc.)