Ai-Da, primul artist robot din lume, a fost arestat în Egipt

Ai-Da, primul artist robot din lume, a fost arestat în Egipt

Ai-Da, robotul artist Captură YouTube/ Freethink

Ai-Da, primul artist robot ultra-realist din lume, a fost reţinut de forţele de securitate egiptene din cauza unor temeri de spionaj.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ai-Da ar fi trebuit să-şi prezinte joi opera la Marea Piramidă din Giza, unde are loc în premieră o expoziţie de artă contemporană. Dar, din cauza unor suspiciuni că ar putea face parte dintr-un complot mai larg de spionaj, atât Ai-Da, cât şi opera ei au fost reţinute în vama egipteană timp de zece zile. Au fost eliberate miercuri, după o mare agitaţie diplomatică, cu ambasadorul britanic la Cairo în prim-plan.

Aidan Meller, unul dintre creatorii Ai-Da, a declarat că ar fi putut scoate modemul suspectat de autorităţile egiptene că ar colecta şi transmite informaţii, dar nu şi ochii.

Realizat în 2019 de o echipă formată din programatori, roboticieni, experţi în artă şi psihologi, artistul robot Ai-Da este capabil să picteze datorită unor algoritmi de inteligenţă artificială, braţelor sale şi camerelor care-i formează ochii.

Opera pe care trebuia să o prezinte joi este o versiunea a sa cu trei picioare. Este vorba de o interpretare a enigmei Sfinxului, o figură mitologică zoomorfă înfăţişată ca un leu culcat cu cap uman ce îşi are originile în Vechiul Regat Egiptean.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările