Afganistan: Mii de familii, alungate din oraşul Kunduz de luptele cu talibanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile nu sunt în măsură să furnizeze un ajutor de urgenţă tuturor familiilor refugiate din provincie
Autorităţile nu sunt în măsură să furnizeze un ajutor de urgenţă tuturor familiilor refugiate din provincie

În jur de 5.000 de familii afgane şi-au părăsit locuinţele din Kunduz, oraş din nord-estul ţării încercuit de talibani după mai multe zile de lupte între aceştia şi forţele guvernamentale, au anunţat sâmbătă responsabili locali, citaţi de AFP.

Talibanii au încercuit această capitală de provincie căzută deja de două ori în mâinile lor, în 2015 şi 2016, şi au luat controlul asupra principalului post de frontieră spre Tadjikistan, dar a altor puncte de trecere şi districte rurale.

‘În jur de 5.000 de familii au fost alungate de lupte’, a declarat Ghulam Sakhi Rasouli, directorul Departamentul pentru refugiaţi şi repatriaţi din Kunduz.

Dintre aceste familii, circa 2.000 s-au refugiat la Kabul şi în alte provincii.

Numeroase persoane şi-au găsit adăpost într-o şcoală dn Kunduz şi au primit ajutor alimentar şi material, a indicat Ghulam Rabbani Rabbani, membru al adunării provinciei, în timp ce talibanii continuă să asedieze oraşul.

Alte circa 8.000 de familii din provincia Kunduz s-au refugiat în urma ciocnirilor sporadice care au continuat timp de o lună între insurgenţi şi trupele guvernamentale, a menţionat Rasouli, notează AFP, preluată de agerpres.ro.

Autorităţile nu sunt în măsură să furnizeze un ajutor de urgenţă tuturor familiilor refugiate din provincie, a subliniat el.

Conform directorului serviciilor de sănătate din oraşul Kunduz, Ehsanullah Fazli, 29 de civili au fost ucişi şi 225 răniţi de la debutul luptelor în urmă cu o săptămână.

Talibanii au lansat la începutul lunii mai câteva ofensive de amploare în zonele rurale. Ei susţin că au preluat controlul în 87 din cele peste 400 de districte afgane.

Recentele cuceriri militare ale talibanilor în Afganistan reprezintă un motiv de „îngrijorare“, a declarat marţi, în Consiliul de Securitate al ONU, emisarul secretarului general al Naţiunilor Unite în această ţară, Deborah Lyons, adăugând că insurgenţii s-au poziţionat pentru a prelua controlul asupra centrelor administrative ale unor provincii afgane, potrivit AFP şi EFE.

„Va fi tragic dacă această ofensiv[ militară continuă“, a adăugat ea într-o videoconferinţă organizată de Estonia şi la care au participat mai mulţi miniştri. Potrivit responsabilei ONU, ameninţarea cu pierderea progreselor realizate în Afganistan în ultimii 20 de ani este reală.

Din acest motiv, ea a cerut comunităţii internaţionale să exercite presiuni pentru ca talibanii să revină la masa negocierilor şi să discute despre încetarea focului cu guvernul de la Kabul, subliniind că ceea ce se întâmplă în Afganistan va avea consecinţe globale.

„Peste 50 din cele 370 de districte afgane au căzut (în mâinile talibanilor - n.r.) de la începutul lunii mai. Majoritatea districtelor capturate înconjoară capitale ale unor provincii, ceea ce sugerează că talibanii se poziţionează pentru a încerca să preia controlul asupra acestor capitale odată ce forţele străine se vor retrage complet“, a spus responsabila ONU.

„Menţinerea drepturilor femeilor este o prioritate“ şi aceasta „nu ar trebui folosită ca monedă de schimb la masa negocierilor“, a menţionat Deborah Lyons. „Drepturile femeilor, ale bărbaţilor, ale oamenilor în general nu sunt negociabile“, a insistat ea.

Ofensiva din teren a talibanilor contravine promisiunilor făcute de talibani privind negocieri politice în cadrul acordului lor de pace cu SUA, a subliniat aceasta.

Exprimându-se în numele SUA, ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a avertizat că ţara sa nu va recunoaşte un guvern afgan impus cu forţa.

În cursul sesiunii, Naţiunile Unite au subliniat de asemenea că fabricarea de opiu în această ţară a continuat şi chiar s-a dezvoltat în perioada crizei mondiale provocată de pandemia de COVID-19.

Potrivit unor responsabili locali, talibanii controlau marţi principalul punct de trecere a frontierei cu Tadjikistanul, în nordul Afganistanului, precum şi districte care conduc spre capitala Kunduz al provinciei omonime, din nord-estul ţării.

Talibanii, acuzaţi că au atacat un spital din Afganistan şi au distrus mai multe tipuri de vaccin, inclusiv anti-COVID-19

Combatanţi presupus talibani au lansat miercuri o rachetă asupra unui spital din Afganistan, care a provocat un incendiu major ce a condus la distrugerea dozelor de vaccin anti-COVID-19. Nu au fost raportate persoane decedate, au anunţat oficiali afgani, informează Reuters.

Luptele dintre forţele guvernamentale şi ale insurgenţilor au escaladat în ultimele săptămâni, militanţii talibani preluând controlul asupra tot mai multor teritorii.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a negat responsabilitatea pentru atacul asupra spitalului din provincia de est Kunar, atac care, potrivit directorului pentru sănătate al provinciei, a dus la pierderea de medicamente şi tehnică medicală cruciale.

„Diferite tipuri de vaccin, inclusiv doze menite să combată poliomielita şi COVID-19 au fost distruse în incendiu”, a spus responsabilul pentru sănătate din provincia Kunar, Aziz Safai.

Talibanii au confiscat muniţii şi vehicule blindate din Tadjikistan, după ce autorităţile afgane le-au predat insurgenţilor care înaintau, au spus oficiali afgani.

Până miercuri, Afganistanul a raportat 4.366 de morţi cauzate de COVID-19 şi 107.957 de contaminări, însă mulţi oficiali din domeniul sănătăţii susţin că numărul real al persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus este mult mai mare, deoarece multe cazuri nu sunt detectate din cauza testării insuficiente.

Talibanii şi-au intensificat ofensiva pe teren odată cu retragerea forţelor americane la începutul lunii mai, operaţiune care ar urma să se încheie cel târziu la 11 septembrie.

Talibanii vor un „sistem islamic adevărat” după retragerea trupelor străine

Talibanii afirmă că sunt dispuşi să continue discuţiile de pace în Afganistan, unde doresc adoptarea unui „sistem islamic adevărat”, în care drepturile femeilor să fie aliniate cu normele culturale şi religioase, scrie Reuters.

Declaraţia vine în contextul progresului lent al discuţiilor care au loc în Qatar între grupul islamic ultraconservator şi reprezentanţii guvernului afgan, în timp ce violenţele din Afganistan cresc dramatic pe fondul retragerii trupelor străine până la 11 septembrie.

Oficialii s-au arătat îngrijoraţi că negocierile s-ar putea bloca şi au spus că talibanii nu au prezentat încă o propunere de pace în forma scrisă, care să fie folosită ca punct de plecare pentru discuţii de substanţă.

„Înţelegem că atât mapamondul, cât şi afganii au doleanţe şi întrebări despre forma sistemului care va fi adoptat după retragerea trupelor străine”, a declarat mullahul Abdul Ghani Baradar, şeful delegaţiei politice a talibanilor.

„Un sistem islamic adevărat este cea mai bună soluţie pentru toate problemele afganilor. Participarea noastră la negocieri şi sprijinul de care ne bucurăm indică în mod clar că noi credem în rezolvarea problemelor prin consens”, a mai spus el.

Mullahul a mai adăugat că femeile şi minorităţile vor fi protejate, iar diplomaţii şi reprezentanţii ONG-urilor vor putea lucra în siguranţă.

„Ne angajăm să respectăm toate drepturile cetăţenilor din ţara noastră, indiferent dacă sunt bărbaţi sau femei, în lumina regulilor religiei glorioase a islamului şi a nobilelor tradiţii ale societăţii afgane”, a afirmat mullahul Abdul Ghani Baradar, adăugând că „vor fi create condiţii” pentru ca femeile să muncească şi să primească educaţie.

Nu este clar dacă talibanii le vor permite femeilor să să ocupe funcţii publice sau dacă locurile de muncă şi şcolile vor fi separate pe criterii de gen. Purtătorul de cuvânt al grupului nu a răspuns întrebărilor, precizează Reuters.

În luna mai, serviciile americane de informaţii au dat publicităţii o evaluare potrivit căreia talibanii „vor da înapoi mare parte” din progresele înregistrate în domeniul drepturilor femeii în Afganistan dacă regimul islamist extremist revine la putere.

Înainte de a fi înlăturaţi de la putere de invazia din 2001, condusă de o coaliţie condusă de Statele Unite, talibanii au impus un regim extrem de dur, prin care le-au interzis fetelor să meargă la şcoală şi femeilor să lucreze în afara gospodăriei; de asemenea, ele nu aveau voie să iasă în public fără să fie însoţite de o rudă de sex masculin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite