Zelenski: „Războiul va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv prin diplomaţie”. 700.000 de militari apără Ucraina de invazia rusă

Zelenski: „Războiul va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv prin diplomaţie”. 700.000 de militari apără Ucraina de invazia rusă

FOTO Arhivă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la un post ucrainean de televiziune că doar diplomaţia poate capăt războiului şi că vor exista cu certitudine discuţii între părţi, relatează The Guardian.

„În ce format, nu sunt sigur: cu intermediari, fără ei, într-un cerc mai larg, la nivel prezidenţial. Războiul va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv prin diplomaţie.
 
Sunt lucruri pe care nu le putem conveni decât la masa negocierilor. Vrem ca totul să revină la cum erau, dar Rusia nu doreşte asta”, a spus Zelenski.
 
Negocierile sunt suspendate din 22 aprilie, când au avut loc ultimele discuţii, potrivit agenţiilor ruse de presă.
 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat în mod repetat Ucraina că nu are dorinţa de a continua negocierile.
 
În cadrul interviului, Zelenski a menţionat un document privind garanţii de securitate acordate ţării sale, dar care va fi semnat  de „prietenii şi partenerii Ucrainei,fără Moscova”. Totuşi, în paralel, vor avea loc discuţii de pace cu Moscova.
 
Preşedintele ucrainean a subliniat că o condiţie a reluării negocierilor este ca Rusia să nu omoare luptătorii ucraineni care au apărat două luni oţelăria Azovstal şi care s-au predat în ultimele zile trupelor ruse ce au încercuit oraşul Mariopol.
 
Trupele ruse „au dat posibilitatea, au găsit o modalitate ca aceste persoane să iasă în viaţă. Cel mai important lucru pentru mine este să salvez vieţile a cât mai mulţi oameni şi militari" din Azovstal, spus el, potrivit AFP.
 
Ultimii comandanţi ai batalionului Azov au ieşit din fabrica Azovstal după ce armata ucraineană a dat ordin să-şi salveze vieţile. Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării oraşul Mariupol se află în controlul deplin al forţelor ruse după predarea a  2.439 de combatanţi.

Potrivit Ukrainska Pravda, Zelenski a mai dezvăluit  jurnaliştilor ucraineni că în războiul declanşat de Rusia ţara este apărată în total de 700.000 de militari.

El mai notează că Rusia a apelat la toate forţele pe care le-a putut mobiliza, inclusiv rezervişti pentru a străpunge rezistenţa ucraineană.  Asta înseamnă un volum uriaş de trupe, a spus el, adăugând că nu crede „că vreo ţară europeană ar putea face faţă azi unui astfel de volum".

Zelenski a mai spus că din punctul său de vedere Ucraina a fost bine pregătită pentru război, iar ruşii nu au fost la curent cu multe lucruri legat de aceasta, acesta fiind şi motivul pentru care nu a putut fi cucerită în primele zile, aşa cum preconizau analiştii miilitari şi se aştepta armata rusă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările