VIDEO Un jurnalist olandez a întrerupt o videoconferinţă secretă a miniştrilor Apărării din UE. „Ar fi bine să vă deconectaţi până soseşte Poliţia“

VIDEO Un jurnalist olandez a întrerupt o videoconferinţă secretă a miniştrilor Apărării din UE. „Ar fi bine să vă deconectaţi până soseşte Poliţia“

FOTO EPA-EFE

Un jurnalist olandez a intrat într-o videoconferinţă secretă a miniştrilor Apărării din Uniunea Europeană, profitând de o „gafă” se securitate. „Îmi pare rău că v-am întrerupt conferinţa, plec”, i-a transmis reporterul lui Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, relatează DW.com.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit DW.com, un jurnalist olandez de la RTL Nieuws a obţinut acces la apelul înaţilor reprezentanţi.

Daniel Verlaan a găsit datele de acces dintr-o postare pe Twitter a ministrului olandez al Apărării, Ank Bijleveld. Ministrul publicase o fotografie a ei lucrând de acasă în timp ce participa la conferinţă.

Postarea includea o fotografie a ecranului laptopului ministrului cu omologii ei din UE. O altă imagine, care a fost ştearsă apoi, arăta cinci cifre ale unui cod confidenţial de şase cifre necesar pentru a avea acces la apel.

Un utilizator Twitter a semnalat această gafă postului RTL Nieuws, determinându-l pe Verlaan să încerce să pirateze întâlnirea. Verlaan a spus apoi într-o postare pe Twitter că a putut ghici codul „din câteva încercări”. 

După ce le-a întrerupt videoconferinţa, jurnalistul i-a salutat pe miniştri, determinându-l pe Josep Borrell să întrebe, contrariat: „Cine eşti?”. „Acum trebuie să oprim transmisia”, a avertizat Borrell, apoi l-a întrebat pe reporter. „Ce mai faci?”.

În râsetele asistenţei care se auzeau pe fundal, jurnalistul a răspuns: „Bună, sunt bine!”.

„Ştiţi că intraţi într-o conferinţă secretă?”, a reacţionat Josep Borrell. „Da, da, îmi pare rău. Sunt un jurnalist olandez. Îmi pare rău că v-am întrerupt conferinţa, plec”, a răspuns Daniel Verlaan. „Este o infracţiune, ar trebui să întrerupeţi (conexiunea) înainte de sosirea poliţiei”, a mai spus Borrell.

După acest incident, nu este clar dacă jurnalistul olandez se va confrunta cu consecinţe juridice. Premierul olandez Mark Rutte a subliniat ulterior, într-o conferinţă de presă, că acest incident demonstrează că miniştrii trebuie să fie extrem de atenţi în privinţa postărilor pe care le fac pe reţelele sociale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările