Scandalul refugiaţilor aruncă în aer nervii germanilor

Scandalul refugiaţilor aruncă în aer nervii germanilor

Demonstraţie Pegida la Köln Foto: AP

Agresiunile sexuale care au avut loc în noaptea de Anul Nou la Köln şi care au şocat Germania constituie un test pentru Guvernul de la Berlin, în special pentru cancelarul german Angela Merkel, a cărei politică de deschidere faţă de migranţi este din ce în ce mai criticată.

Spiritele sunt departe de a se calma, mai ales că apar noi informaţii privind agresiunile asupra femeilor, ce au fost comise în noaptea de Revelion în centrul oraşului Köln de sute de bărbaţi printre care, potrivit poliţiei, se numără şi solicitanţi de azil. În plus, extremiştii de dreapta se folosesc de aceste evenimente pentru a-şi promova discursul xenofob.
 
Numărul plângerilor înregistrate de Poliţia din Köln a crescut considerabil, ajungând sâmbătă la 379, circa 40% din acestea fiind pentru agresiune sexuală. Totodată, 22 dintre cei 32 de suspecţi identificaţi sunt solicitanţi de azil. 
 
Forţele de ordine au arestat un tânăr de 16 ani şi unul în vârstă de 23 de ani, iar în buzunarul unuia dintre agresori au găsit un bileţel care a stârnit indignare. Biletul conţine propoziţii în limbile germană şi arabă, fiind, practic, un minighid de conversaţie pentru agresori. „Vreau să te sărut“, „Sâni mari“, „Le omor“, „Vreau să fac sex“ sunt doar câteva dintre aceste propoziţii, notează publicaţia „Kölner Stadt-Anzeiger“.
 
Dacă imediat după ce agresiunile sexuale au devenit principalul subiect în presă femeile au ieşit în stradă în centrul oraşului pentru a cere să fie respectate, sâmbătă a ieşit în stradă mişcarea Pegida (Patrioţii europeni împotriva islamizării Occidentului).
 
Protestele au degenerat în violenţe
 
Câteva sute de simpatizanţi ai mişcării islamofobe de extremă dreapta s-au adunat în centrul oraşului pentru o manifestaţie împotriva imigranţilor, demonstraţia lor fiind contracarată de peste o mie de persoane care spuneau că agresiunile sexuale din noaptea de Anul Nou nu trebuie să reprezinte un motiv de promovare a rasismului.
 
Demonstraţiile au avut loc într-o atmosferă extrem de tensionată, iar după ce unii protestatari au aruncat cu sticle şi petarde in poliţişti, forţele de ordine s-au văzut nevoite să intervină cu tunuri de apă pentru a-i dispersa pe manifestanţi.
 
Extremiştii de dreapta purtau pancarte pe care scria „Germania a supravieţuit războiului, ciumei şi holerei, dar va supravieţui ea (Angelei) Merkel?“, iar un purtător de cuvânt al mişcării Pegida a afirmat că „Merkel a devenit un pericol pentru ţara noastră, Merkel trebuie să plece“.
 
Schimbare de ton la Berlin
 
În urma iureşului iscat de agresiunile sexuale comise la Köln, cancelarul german Angela Merkel s-a pronunţat, sâmbătă, pentru înăsprirea legislaţiei privind expulzarea solicitanţilor de azil care sunt condamnaţi de justiţia germană, relevă AFP. 
 
În prezent, conform legislaţiei germane în vigoare, expulzarea unui solicitant de azil se poate face după o condamnare la cel puţin trei ani de închisoare, dar cu condiţia ca viaţa şi sănătatea sa să nu fie ameninţate în ţara de origine. 
 
În Germania au sosit 1,1 milioane de solicitanţi de azil în 2015, iar, potrivit revistei „Der Spiegel“, autorităţile de la Berlin se aşteaptă ca în 2016 să ajungă în jur de un milion.
 
Europa, agresată
 
Agresiunile sexuale din Köln nu au fost singulare în Germania. Evenimente similare au avut loc şi în alte oraşe, însă nu de aceeaşi amploare. Astfel de cazuri au fost înregistrate, potrivit focus.de, la Hamburg, Berlin, Stuttgart, Bielefeld, Düsseldorf, Ansbach, Nürnberg, München, Frankfurt pe Main, Freiburg şi Traunreut.
 
Cazuri de agresiune sau hărţuire sexuală au fost semnalate şi în Elveţia şi în Finlanda, dar şi în Suedia, unde poliţia din oraşul Kalmar, situat în sud, a primit 15 plângeri din partea unor femei. În oraşul elveţian Zürich au fost semnalate cel puţin şase cazuri, potrivit „The Daily Mail“, iar la Helsinki, în Finlanda, cel puţin trei.
 
Totodată, potrivit sursei anterior citate, în Austria, poliţia a fost acuzată  că ar fi muşamalizat cazuri de atacuri sexuale comise de grupuri de migranţi la Viena. Forţele de ordine au negat însă acuzaţiile. 
 
Pe de altă parte, şeful poliţiei din Viena a devenit ţinta unor critici dure după ce a afirmat că femeile nu ar trebui să meargă noaptea singure pe stradă. 
 
Critici a stârnit şi primarul oraşului Köln, Henriette Reker, care a afirmat în urmă cu câteva zile că femeile ar trebui să păstreze faţă de străini o distanţă de o lungime de braţ.
 
Atitudini dure în privinţa migranţilor 
 
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, vineri, că Uniunea Europeană ar trebui să construiască o linie de protecţie de-a lungul frontierei de nord a Greciei pentru a opri fluxul de migranţi, întrucât acordul semnat cu Turcia nu va pune capăt acestui val.
 
Declaraţia vine în contextul în care autorităţile ungare au construit garduri la frontiera de sud a ţării pentru a-i ţine la distanţă pe migranţii care fug din calea conflictelor din ţările lor de origine. 
 
Şi premierul Slovaciei, Robert Fico, îşi menţine poziţia dură în privinţa refugiaţilor. În urma agresiunilor sexuale din Köln, acesta a declarat că va continua să respingă cotele obligatorii adoptate de Comisia Europeană pentru primirea de imigranţi de către ţările UE şi a cerut convocarea unui summit extraordinar al Uniunii Europene.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările