Sârbii pleacă din Kosovo cu morţi cu tot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Provincia cu majoritate albaneză se îndreaptă spre independenţă supravegheată Un raport întocmit de emisarul special al Naţiunilor Unite, Martti Ahtisaari, şi adresat secretarului

Provincia cu majoritate albaneză se îndreaptă spre independenţă supravegheată

Un raport întocmit de emisarul special al Naţiunilor Unite, Martti Ahtisaari, şi adresat secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, recomandă independenţa provinciei separatiste sârbe Kosovo, sub supravegherea comunităţii internaţionale, scrie Reuters.

Pe fondul acestor informaţii, sârbii din Kosovo îşi dezgroapă morţii pentru a-i înhuma mai aproape de ei, în Serbia, îngrijoraţi că altfel nu vor mai putea vizita mormintele,
relatează AFP.

"Independenţa este singura opţiune viabilă pentru un Kosovo stabil din punct de vedere politic şi viabil economic. Exercitarea independenţei şi îndeplinirea obligaţiilor stabilite în propunerea mea să fie supravegheate şi susţinute, pentru o perioadă iniţială, printr-o prezenţă civilă şi militară internaţională", se arată în documentul adresat de Ahtisaari Consiliului de Securitate al ONU. Secretarul general al organizaţiei a precizat că susţine pe deplin această recomandare. Consiliul de Securitate nu va lua însă în discuţie raportul mediatorului până luna viitoare, potrivit diplomaţilor ONU.

Cimitirele ortodoxe, părăsite

Sârbii din Kosovo refugiaţi în Serbia după război se tem atât de tare că provincia ar putea deveni independentă, încât îşi dezgroapă morţii pentru a-i înhuma mai aproape de ei. "Nu pot să-i abandonez. Aş vrea să fie mai aproape de mine", spune Krunislav Kostici în faţa mormântului soţiei sale, Stana, înhumată în cimitirul ortodox din Priştina. Kostici a decis exhumarea şi transportarea rămăşiţelor pământeşti ale consoartei sale în Serbia, de teamă că nu se va mai putea duce în Kosovo la mormânt. În 2006, câteva cadavre au fost exhumate din cimitirul ortodox din Priştina, dar, de la începutul anului, trei corpuri neînsufleţite au fost deja transportate în Serbia. Câteva zeci de sârbi au rămas în Priştina după război şi, potrivit paznicului de la cimitir, nimeni nu a mai fost înmormântat acolo de atunci. Presa locală a informat că circa 200 de exhumări au fost înregistrate din 1999, estimând că un număr similar de cereri este în curs de analizare.

"Cei vii au plecat, cei morţi îi urmează"

Anul trecut, 23 de transporturi s-au înregistrat şi în Kosovska Mitroviţa, oraş împărţit între sârbi şi albanezi şi unde cimitirul ortodox se află în partea albaneză. În vestul Kosovo, la Peci, un responsabil sârb, Slobodan Petrovici, a spus că familiile care cer ca rudele moarte să le fie transportate în Serbia nu intenţionează să mai revină vreodată în Kosovo. "Cei vii au plecat, cei morţi îi urmează", conchide el.

România se opune planului ONU

Belgradul şi sârbii din Kosovo resping independenţa provinciei şi cer continuarea negocierilor, în timp ce albanezii, majoritari în provincie, susţin separarea lor de Serbia. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a lansat un apel la continuarea negocierilor privind statutul Kosovo, estimând că, dacă mediatorul Ahtisaari şi-a "epuizat resursele", el trebuie înlocuit. Uniunea Europeană şi Statele Unite susţin proiectul ONU. Cu toate acestea, câteva state membre - România, Spania, Grecia, Slovacia şi Republica Cipru - au poziţii în favoarea Serbiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite