Pentagon: Desfăşurarea militară rusă de la frontiera cu Ucraina, mai importantă decât cea din momentul anexării Crimeei

Pentagon: Desfăşurarea militară rusă de la frontiera cu Ucraina, mai
importantă decât cea din momentul anexării Crimeei

Militari ruşi FOTO Arhivă

Desfăşurarea militară rusă la frontiera cu Ucraina este mai mare decât cea din 2014, când Rusia a invadat Crimeea, subliniază Pentagonul, care refuză să prezinte o estimare, însă cataloghează această mobilizare de forţe drept „foarte îngrijorătoare” şi denunţă o escaladare la Marea Negară, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell a evocat desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi la frontiera ruso-ucrainană, însă serviciile acestuia au corectat - fără vreo explicaţie - această estimare la 100.000.

Un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării John Kirby s-a abţinut să prezinte vreo estimare.

„Aceasta este cea mai masivă desfăşurare de la cea din 2014, care a fost urmată de încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a subliniat luni, într-o conferinţă de presă, Kirby.

„Nu dau niciun număr. Este cu siguranţă mai mare decât ultima oară, în 2014”, a subliniat el.

Escaladare la Marea Neagră

Washingtonul consideră această desfăşurare drept „foarte îngrijorătoare” şi îndeamnă Rusia „să-şi clarifice intenţiile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

„Noi nu credem că această desfăşurare este propice securităţii şi stabilităţii de-a lungul frontierei cu Ucraina şi cu siguranţă nu în Crimeea ocupată. Ruşii spun că este vorba despre exerciţii. Nouă nu ne este foarte clar care este obiectivul”, a subliniat el.

Statele Unite au denunţat de asemenea  decizia ruşilor de a limita navigaţia navelor militare şi oficiale străine în trei zone din largul Crimeei.

„Acest lucru reprezintă o nouă escaladare fără provocare în actuala campanie a Moscovei, care vizează să slăbească şi destabilizeze Ucraina”, potrivit lui Ned Price, care a sublniat „îngrijorarea profundă” a Washingtonului din această cauză.

Moscova a anunţat vineri faptul că suspendă - pe o perioadă de şase luni, de la 24 aprilie la 31 octombrie - „trecerea prin apele teritoriale ale Federaţiei Ruse a navelor militare şi altor bastimente de stat”.

Această suspendare vizează trei zone, inclusiv în apropierea peninsulei Kerci, lângă strâmtoarea cu acelaşi nume, care leagă Marea Neagră şi Marea Azov şi care are o importantă crucială în exporturi de cereale şi oţel ale Ucrainei.

Statele Unite „îndeamnă Rusia să înceteze hărţuirea navelor din regiune şi să scadă numărul trupelor de-a lungul frontierei cu Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Tensiunile ruso-ucrainene cresc de mai multe săptămâni

Ucraina se teme că Moscova caută un motiv de război, pentru a o invada.

Rusia acuză Kievul de pregătirea unei ofensive împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei şi susţine că „nu ameninţă pe nimeni”.

Statele membre NATO şi-au exprimat vineri „îngrijorarea” faţă de manevre maritime ruseşti şi au cerut Moscovei să garanteze „liberul acces” în porturile ucrainene de la Marea Azov.

Un militar ucrainean a fost ucis, iar altul a fost rănit duminică, în confruntări armate cu separatişti proruşi în Donbas, unde violenţele s-au multiplicat în contextul intensificării tensiunilor cu Moscova.

Războiul din estul Ucranei, care a intrat în al optulea an, s-a soldat până acum cu peste 13.000 de morţi şi aproape un milion şi jumătate de strămutaţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările