Modelul Cataloniei – un vis maghiar spulberat

Marc Gafarot i Monjó, coordonatorul departamentului de politică externă al Partidului Democrat European Catalan, a susţinut în data de 08.11.2017, în municipiul Cluj-Napoca, o declaraţie de presă despre situaţia în care se află în prezent binecunoscuta regiune Catalonia din Spania, care a încercat în urma referendumului din 01.10.2017 să îşi declare unilateral independenţa faţă de Madrid.

Întâmplător sau nu, domnul Marc Gafarot i Monjó şi-a ţinut conferinţa de presă într-o locaţie a filailei Cluj Napoca a Partidului Popular Maghiar din Transilvania, entitate care de la momentul demarării referendumului pentru independenţă a Cataloniei şi-a anunţat, deschis, susţinerea pentru desprinderea definitivă a acestei regiuni de Madrid.
 
De altfel, pe parcursul conferinţei de presă domnul Marc Gafarot i Monjó nu s-a sfiit să declare că este un susţinător al autonomiei pentru minoritatea maghiară din Transilvania şi să îndemne românii din această regiune a ţării să susţină aspiraţiile maghiarilor. Mai mult, acesta a invocat că autonomia Transilvaniei se pliază pe viziunea Uniunii Europene, deşi câteva minute mai târziu acelaşi Marc Gafarot i Monjó a acuzat Uniunea Europeană pentru că nu a intervenit în stoparea acetlor de violenţă întreprinse de autorităţile spaniole pe pacursul referendumului din 1 octombrie.
 
Din municipul Cluj-Napoca, oficialul spaniol a acuzat Madridul de practici fasciste, de represiuni similare cu cele practicate în prezent în Turcia de regimul Erdogan, dar şi de încălcarea şi violarea drepturilor civile. 
 
Dincolo de poziţiile mai mult sau mai puţin corecte ale domnului Marc Gafarot i Monjó faţă de încercările disperate ale Madridului de a opri desprinderea unei bucăţi a propriului teritoriu, mai interesantă ni se pare raportarea oscilantă şi, pe alocuri care frizează absurdul şi bunul simţ, a principalelor partide maghiare la problema catalană şi la discursul domnului Marc Gafarot i Monjó din 8 noiembrie 2017. 
 
Partidul Popular Maghiar din Transilvania, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi Consiliul Naţional Secuiesc. 
 
Click aici pentru continuare p historia.ro