UPDATE Londra denunţă „confiscarea inacceptabilă” a două nave de către Iran. Cea de-a doua, aflată sub pavilion liberian, a părăsit apele iraniene

UPDATE Londra denunţă „confiscarea inacceptabilă” a două nave de către Iran. Cea de-a doua, aflată sub pavilion liberian, a părăsit apele iraniene

FOTO AP

Guvernul britanic a denunţat vineri noaptea ”confiscarea inacceptabilă a două nave” - una britanică şi una liberiană - de către Iran, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE. Vasul aflat sub pavilion liberian, Mesdar, a fost oprit, dar i s-a permis ulterior să-şi continue navigarea, potrivit agenţiei de ştiri semi-oficiale TASNIM care citează oficiali militari din Golful Persic, relatează CNN.

Nava a părăsit deja apele teritoriale iraniene.

”Sunt extrem de îngrijorat de confiscarea a două nave de către autorităţile iraniene în Strâmtoarea Ormuz”, a declarat ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt, citat înr-un comunicat, denunţând ”confiscări inacceptabile”.
 
Este vorba despre un bastiment britanic şi unul ”navigând sub pavilion liberian”, a precizat Hunt.
 
Jeremy Hunt urma să asiste la o reuniune de urgenţă în vederea examinării ”a ceea ce ştim şi ceea ce putem face pentru a securiza rapid eliberarea celor două nave”.
 
Ambasadorul britanic se află, de asemenea, ”în contact” cu Ministerul iranian de Externe în vederea ”rezolvării situaţiei”.
 
Echipajele celor două nave ”sunt alcătuite din (membri) de mai multe naţionalităţi, însă, din câte am înţeles, nu sunt cetăţeni britanici la bord”, a precizat Jeremy Hunt.
 
Gardienii iranieni ai Revoluţiei au anunţat vineri seara că au ”confiscat” un petrolier britanic - Stena Impero.
 
Potrivit postului CNN, care citează un oficial american, Iranul a imobilizat un al doilea petrolier, care navighează sub pavilion liberian - MV Mesdar.
 
Acesta ar aparţine întreprinderii britanice Norbulk Shipping.

Preşedintele american Donald Trump le-a sugerat unor jurnalişti, la Casa Albă, că Teheranul ar putea să fi imobilizat o a doua navă.

”Ar putea să fi fost una, ar putea să fie două”, a declarat el, fără să facă alte precizări.

Donald Trump a dat asigurări că Statele Unite ”vor discuta” şi ”vor coopera cu Regatul Unit” pe tema petrolierului britanic.

”Este a doua oară în puţin mai bine de o săptămână când regatul Unit este luat ca ţintă de către supralicitarea violenţei regimului iranian”, declara un pic mai înainte, citat într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale americane Garett Marquis.

”Statele Unite vor continua să coopereze cu aliaţii şi partenerii lor în vederea apărării securităţii şi intereselor lor, în faţa unui comportament nefast al Iranului”, a subliniat Garett Marquis.
 
Petrolierul Stena Impero a fost imobilizat de către Forţele navale ale Gardienilor, din cauza ”nerespectării codului maritim internaţional”, ”la cererea Autorităţii portuare şi maritime a provinciei Hormozgan”, potrivit unui comunicat postat pe Sepahnews, site-ul Gardienilor Revoluţiei.
 
Stena Impero ”a fost adusă până la coastă, după ce a fost confiscat, şi predat Autorităţii pentru (a se începe) procedura legală şi ancheta”, precizează Gardienii, armata ideologică a republicii islamice în acest scurt comunicat.
 
Anunţarea confiscării Stena Impero intervine la câteva ore după ce Curtea Supremă din Gibraltar a decis să prelungească cu 30 de zile omobilizarea petrolierului iranian Grace 1, suspectat că transporta ţiţei către Siria, încălcând sancţiunile impuse de UE regimului lui Bashar al Assad.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: