Grecia va construi, în cinci zile, o nouă tabără pentru refugiaţi în Lesbos VIDEO

Grecia va construi, în cinci zile, o nouă tabără pentru refugiaţi în Lesbos VIDEO

Tabăra Moria din Insula Lesbos a fost distrusă de foc, în urmă cu patru zile

Autorităţile greceşti au asigurat duminică că o nouă tabără, destinată să primească solicitanţi de azil după distrugerea celei din Moria, va fi gata "în cinci zile", după ce migranţii au manifestat din nou pe insulă, scrie AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

"În cinci zile operaţiunea va fi încheiată. Toată lumea va fi instalată în noua tabără", a indicat ministrul grec al Migraţiilor, Notis Mitarachi, aflat de două zile într-o vizită în Lesbos pentru a coordona lucrările. 
 
Mii de familii dorm pe beton, pe trotuare sau pe câmpuri în Lesbos de mai multe nopţi, după incendiile uriaşe de marţi şi miercuri care au distrus centrul din Moria, fără a provoca victime. 
 
Această tabără a fost amplasată în 2015 pentru a limita numărul migranţilor care veneau din Turcia vecină cu destinaţia Europa. Mai mult de 12.000 de persoane sunt aici, între care 4.000 de copii. 
 
În ultimii ani, lipsa de igienă şi suprapopularea taberei din Moria    au fost criticate de ONG-uri care apără drepturile refugiaţilor. Acestea au solicitat regulat autorităţilor din Grecia s-i transfere pe solicitanţii de azil cei mai vulnerabili către continent.     
 
Migranţii au manifestat din nou paşnic duminică, potrivit unei jurnaliste de la AFP. 
 
"Salvaţi-ne, Europa!", se putea citit pe o banderolă. 
 
 De sâmbătă, 300 de persoane au fost instalate într-o nouă tabără organizată într-un centru vechi care aparţine Statului, la trei kilometri de portul Mytilene.
 
Duminică, în jur de 20 de solicitanţi de azil s-au aliniat în faţa gardului acestei tabere, aşteptând să fie înregistraţi de autorităţi, conform corespondentului AFP aflat la faţa locului. 
 
Autorităţile au precizat că vor impune restricţii la ieşirea migranţilor din această tabără, din cauza pandemiei de Covid-19.                
 
Mitarachi a estimat că "200 de persoane" dintre solicitanţii de azil au fost contaminate cu noul coronavirus. 
 
O manifestaţie a avut loc sâmbătă nu departe de noua tabrără, migranţii având pancarte pe care scria "Libertate!" sau "Vrem să plecăm din Moria". Protestatarii au aruncat cu pietre în forţele de ordine care au răspuns cu gaze lacrimogene.  
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările