Germania propune o integrare mai substanţială a armatelor ţărilor europene membre NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi germani
Soldaţi germani

Germania a propus, la reuniunea de marţi a miniştrilor apărării din statele membre NATO, un plan ce prevede o integrare militară mai substanţială între diferite grupuri de state din cadrul Alianţei, ca soluţie de menţinere a capacităţii de apărare în condiţiile reducerii bugetelor destinate acestui sector.

Concret, propunerea Germaniei este ca statele mari din NATO să acţioneze ca o structură de bază care să conducă grupuri de state mai mici din Alianţă. Acestea din urmă vor constitui, sub îndrumarea statelor mari, capacităţi militare comune în beneficiul ansamblului Alianţei, informează Reuters, preluată de agerpres.ro.

Ideea ar putea fi o soluţie în faţa unor lipsuri ale armatele statelor europene membre ale NATO, cum ar fi numărul insuficient de avioane de realimentare în zbor, situaţie care a pus probleme în anul 2011 în timpul campaniei de bombardamente din Libia.

Iniţiativa Germaniei a fost bine primită de secretarul general Anders Fogh Rasmussen şi de Marea Britanie, dar, potrivit unor surse diplomatice, alte state, precum Franţa, au manifestat rezerve, temându-se că asemenea practici ar putea submina suveranitatea ţărilor şi ar conduce la o supra-specializare în sectorul militar, astfel că unele ţări s-ar putea specializa numai în anumite tipuri de misiuni şi nu vor mai acorda atenţie celor care sunt necesare apărării individuale. În plus, parlamentele naţionale pot bloca unele acţiuni militare, ceea ce ar împiedica folosirea respectivelor capacităţi comune.

Grupuri de state NATO cooperează deja pe anumite proiecte, dar implementarea propunerii Germaniei ar conduce la o intensificare a acestei colaborări prin noi proiecte militare comune între diferite grupuri de ţări.

Washingtonul a avertizat de mai multe ori asupra decalajului în creştere între capacităţile sale militare şi cele europene, decalaj reflectat şi în diferenţa foarte mare dintre bugetul american al apărării şi cel european. În aceste condiţii şi în contextul crizei economice, propunerea Germaniei vizează şi o împărţire a cheltuielilor de apărare între aliaţii europeni. Numai trei state europene (Marea Britanie, Grecia şi Estonia) au alocat anul trecut sectorului apărării cel puţin 2% din PIB, aşa cum recomandă Alianţa.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite