Francezul evadat din Siberia iese la atac: cere despăgubiri din partea ţării sale şi vrea să dea statul rus în judecată

Francezul evadat din Siberia iese la atac: cere despăgubiri din partea ţării sale şi vrea să dea statul rus în judecată

Yoann Barbereau

Fostul director al Alianţei Franceze din Irkuţk (Siberia), Yoann Barbereau, care a reuşit să fugă din Rusia, unde a fost condamnat pentru pedofilie, vrea ca dosarul său să fie transmis justiţiei din ţara sa natală şi să fie despăgubit de Ministerul francez de Externe, transmite Le Monde.

Ştiri pe aceeaşi temă

Yoann Barbereau îşi doreşte ca autorităţile franceze să soluţioneze cazul său, după ce a fost condamnat la 15 ani de colonie de muncă în Rusia pentru raporturi sexuale cu fiica sa minoră, un dosar fabricat potrivit lui.

Potrivit avocatului său, sentinţa dată pe numele lui Barbereau în Rusia nu este „definitivă“. În acest context, el a cerut deshiderea unei instrucţii judiciare în Franţa. Avocatul a mai cerut ca Barbereau şi familia sa să fie despăgubiţi pentru prejudiciile suferite.

„Constatăm un eşec al diplomaţiei franceze, care nu a ştiut să-şi protejeze un agent de-al său“, a spus el.

Pe de altă parte, fostul director al Alianţei Franceze din Irkuţk intenţionează să dea în judecată statul rus pentru violenţele suferite în timpul arestului, extorcare de bani, furt de informaţii personale din calculatorul său şi atingeri la adresa vieţii private.

Yoann Barbereau şi-a prezentat povestea vineri, la 48 de ore de la reîntoarcerea sa în Franţa.

Acuzat de pedofilie, francezul spune că este vizat de un dosar fabricat din cauza relaţiei sale de prietenie cu primarul Irkuţkului, un adversar politic al preşedintelui rus Vladimir Putin.

El a reuşit să fugă din arestul la domiciliu, a stat închis timp de un an la Ambasada Franţei la Moscova, apoi a traversat frontiera rusă ilegal, după ce a dat nas în nas cu lupii într-o pădure şi s-a ferit de gloanţele lunetiştilor.

Bărbatul este plin de critici la adresa diplomaţiei franceze, afirmând că a acţionat cu laşitate şi i-a permis Rusiei „să se joace“ cu el.

Între timp, autorităţile ruse au anunţat că Yoann Barbereau va fi vizat de un nou dosar, de această dată pentru trecerea ilegală a frontierei.

citeste totul despre: