Fostul vicepreşedinte al PrivatBank din Ucraina, anchetată de FBI, arestat pe când încerca să fugă într-un avion privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biroul ucrainean anti-corupţie l-a arestat pe fostul vicepreşedinte al PrivatBank Vladimir Yatsenko care încerca să fugă în Austraia FOTO Twiiter
Biroul ucrainean anti-corupţie l-a arestat pe fostul vicepreşedinte al PrivatBank Vladimir Yatsenko care încerca să fugă în Austraia FOTO Twiiter

Biroul ucrainean anti-corupţie l-a arestat pe fostul vicepreşedinte al PrivatBank, Vladimir Yatsenko, după ce l-a oprit pe când încerca să fugă în Austria într-un avion privat, relatează RFE/RFE.

Acesta a fost întors de autorităţi pe aeroportul Borîspil din Kiev pe 22 februarie după ce pilotul a fost forţat să aterizeze. Fostul oficial încerca să fugă pentru că aflase că urmează să fie arestat pentru deturnare de fonduri.

PrivatBank, cea mai mare bancă a Ucrainei, naţionalizată în 2016, se află în centrul unei investigaţii FBI asupra spălării a peste 5 miliarde de dolari din împrumuturi frauduloase prin intermediul unor companii americane.

Foştii proprietari ai PrivatBank, Igor Kolomoiski şi Hennadiy Boholyubov, sunt acuzaţi de SUA că au spălat sute de milioane de dolari proveniţi din circuitul bancar ucrainean între anii 2008-2016 cu ajutorul a doi complici din Miami, Mordechai Korf şi Uriel Laber.

Kolomoiski şi Boholyubov au spălat bani prin companii de aliaje metalice şi proprietăţi comerciale, acestea din urmă făcând obiectul unor procese deschise în Florida.

FBI-ul bănuieşte că fonduri deturnate de acolo ar fi administrate în SUA de către Korf şi Laber din Miami, care oficial lucrează într-o organizaţie umanitară apropiată de comunitatea evreiască Lubavitch.

Igor Kolomoiski, milionarul care a fost patronul actualului preşedinte al Ucrainei Volodimir Zelenski, pe vremea când acesta era doar un actor de televiziune, se află oficial sub o ancheta a FBI-ului american, pentru posibilă spălare de bani în legătură cu activităţile financiare ale uzinei sale de aliaje din Kentucky, acum închisă.

Kolomoiski, patron de televiziune în Ucraina şi fost proprietar al principalei bănci a ţării, a cumpărat în SUA, printre multe alte proprietăţi secundare, o uzină în statul Kentucky (CC Metals & Alloys, CCMA) care produce un aliaj de fier şi siliciu.

Aceasta nu şi-a mai reluat activitatea oprită în luna iulie din cauza crizei economice, dar a a atras atenţia, pe lângă mari iregularităţi financiare, prin aceea că această uzină care anul trecut producea 40% din ferosiliconul din SUA, produce acum, deşi e închisă, criptomonedă pe scară largă, scrie Radio Europa Liberă Moldova.

Statele Unite, unul dintre cei mai mari susţinători ai Ucrainei din punct de vedere financiar şi militar, şi-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la influenţa oligarhilor asupra guvernului şi economiei Ucrainei.

Washingtonul s-a plâns, de asemenea, de lipsa investigaţiilor asupra magnatilor şi a funcţionarilor corupţi şi a condiţionat  unele ajutoare de îmbunătăţirile reformei judiciare.

Arestarea lui Yatsenko, care zbura într-un avion privat deţinut de Kolomoyskiy, este cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni ale Kievului de abordare a cazurilor care rezonează cu Statele Unite.

Zelenskiy a aprobat săptămâna trecută sancţiuni asupra lui Viktor Medvedchuk, un magnat şi parlamentar cu legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin. Medvedchuk a fost sancţionat de Statele Unite în 2014 pentru subminarea democraţiei din Ucraina.

Pe 2 februarie, Zelenskiy a sancţionat trei posturi de televiziune considerate a fi deţinute de Medvedchuk. La sfârşitul lunii ianuarie, el a anunţat o anchetă asupra indivizilor ucraineni acuzaţi că s-au amestecat în alegerile prezidenţiale din 2020 din SUA.

Ucraina a naţionalizat cea mai mare bancă pentru a evita prăbuşirea sectorului bancar

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite