Fostul negociator-şef pentru Brexit spune că acordul pentru ieşirea Marii Britanii din UE ar putea fi nesustenabil

Fostul negociator-şef pentru Brexit spune că acordul pentru ieşirea Marii Britanii din UE ar putea fi nesustenabil

Intrarea deplină în vigoare a Brexit-ului de la 1 ianuarie a însemnat noi controale vamale pentru mărfuri între Marea Britanie şi provincia britanică Irlanda de Nord. FOTO Shutterstock

David Frost, fostul negociator-şef pentru ieşirea din UE a Regatului Unit, recunoaşte la aproape o jumătate de an de Brexit, că acordul „ar putea fi nesustenabil”, relatează The Independent.

Ştiri pe aceeaşi temă

David Frost, unul dintre principalii „arhitecţi” ai acordului Brexit negociat de Boris Johnson, avertizează că ieşirea din Uniunea Europeană nu este sustenabilă deoarece afectează afectează negativ companiile şi afacerile nord-irlandeze, iar UE şi UK trebuie să găsească soluţii rapid. Acesta i-a îndemnat pe europeni să meargă pe o abordare mai pragmatică privind protocolul asupra Irlandei de Nord, conform Digi24

Unioniştii din regiune sunt nemulţumiţi de soluţia adusă de acordul Brexit, unii politicieni spunând că pacea, deja fragilă din această zonă, a fost perturbată. În acelaşi timp, unioniştii denunţă creearea unei frontiere în Marea Irlandei.

Brandon Lewis, secretarul de stat pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, a încercat să pună presiune pe UE, luna trecută, cerând europenilor să „înţeleagă pe deplin” importanţa identităţii pentru unioniştii din Irlanda de Nord.

„Companiile fac eforturi extraordinare pentru ca lucrurile să funcţioneze, dar este greu de crezut că felul în care funcţionează protocolul poate fi sustenabil pe viitor. Ne-am luat angajamentul să discutăm cu UE cu bună credinţă. Sper că vor avea o abordare de bun simţ care să ne permită să găsim o cale pragmatică de a uşura povara din Irlanda de Nord.

Trebuie să găsim rapid soluţii pentru a proteja Acordul de la Belfast în toate dimensiunile sale şi să minimizăm perturbările asupra vieţilor oamenilor din Irland de Nord”, a spus Frost, conform aceleaşi surse. 

Din data de 1 ianuarie, când Brexit-ul a intrat pe deplin în vigoare, au început noi controale vamale pentru mărfuri între Marea Britanie şi provincia britanică Irlanda de Nord. Unele dintre acestea au fost suspendate la începutul săptămânii după ameninţări care au vizat agenţii vamali. Aceste noi formalităţi au fost denunţate ca fiind la originea problemelor de aprovizionare a supermarketurilor.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările