Căile Ferate Olandeze anunţă despăgubiri de zeci de milioane de euro pentru victime ale Holocaustului

Căile Ferate Olandeze anunţă despăgubiri
de zeci de milioane de euro pentru victime ale Holocaustului

Vagoane din Al Doilea Război Mondial expuse la Memorialul Hooghalen FOTO EPA-EFE

Căile Ferate Olandeze (Nederlandse Spoorwegen, NS) au informat miercuri că vor acorda despăgubiri în valoare de zeci de milioane de euro pentru evrei deportaţi către taberele de concentrare naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, transmite AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Indemnizaţiile respective vor fi date supravieţuitorilor şi rudelor celor care au decedat, precizează Nederlandse Spoorwegen într-un comunicat.

„Mii de persoane au dreptul la despăgubiri, inclusiv circa 500 de supravieţuitori“, iar compania „va aloca zeci de milioane de euro“, potrivit comunicatului.

În noiembrie anul trecut, NS a înfiinţat o comisie pentru stabilirea sumelor.

În 2005, compania olandeză a prezentat scuze pentru colaborarea cu naziştii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, considerând acea perioadă „o pagină neagră“ în istoria sa.

NS a transportat familii de evrei către Westerbork, la frontiera cu Germania, care ulterior au fost duse în taberele morţii, precum Auschwitz, Sobibor şi Bergen-Belsen.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: