Bradford, oraşul britanic în care musulmanii au pus mână de la mână pentru restaurarea unei sinagogi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bradford reuneşte imigranţi din toate colţurile lumii
Bradford reuneşte imigranţi din toate colţurile lumii

În Bradford, Marea Britanie, conflictele rasiale ce tulbură liniştea publică sunt destul de des întâlnite. Cu toate acestea, musulmanii şi evreii au demonstrat, odată cu reconstrucţia unei sinagogi, că există înţelegere între adepţii celor două religii.

Numit în 2010 „oraşul-sanctuar“, Bradford reuneşte imigranţi din toate colţurile lumii. Printre aceştia se numără evrei care au fugit de persecuţiile din Europa Centrală, dar şi pakistanezi şi imigranţi din Bangladesh. Toţi cei care au venit din sudul Asiei şi-au găsit refugiul în Bradford, oraş numit capitala „curry“ a Marii Britanii, şi au lucrat în fabricile de textile, apărute chiar în timpul Revoluţiei Industriale.

De an buni, evreii şi musulmanii au trăit foarte aproape unii de ceilalţi. 

Singura sinagogă din Bradford se află la doar 500 de metri de cea mai mare moschee din cartierul central Manningham. 

Acoperişul clădirii destinate cultului mozaic a început să se strice, iar comunitatea musulmană din Bradford a fost donatorul-supriză care a ajutat la efectuarea reparaţiilor, relatează publicaţia israeliană „Haaretz“.

„A fost un adevărat mitzvah “, a declarat liderul sinagogii, Rudi Leavor, în vârstă de 87 de ani, cu privire la darul venit din partea musulmanilor.

Arhitectura templului din Bradford prezintă influenţe maure şi a fost construită în 1880 de către Joseph Strauss, unul dintre primii rabini reformişti din Anglia.

Populaţia evreilor din Bradford este în scădere, în ultimele decenii, şi a primit o lovitură serioasă în timpul crizei economice din 1980. Probleme financiare s-au răsfrânt şi asupra acoperişului sinagogii, Leavor a luat în calcul posibilitatea de a vinde clădirea, dar un număr mare de membri s-a opus.Pentru soluţionarea problemei, a fost fondată o organizaţie a prietenilor sinagogii, unde membrii plăteau 60 de lire anual. Aceştia primeau, în schimb,  invitaţii la evenimentele sociale, cum ar fi Hanukkah sau alte ocazii festive evreieşti.

Donaţiile au continuat să apară, dar fondurile continuau să fie prea puţine pentru a putea restaura acoperişul sinagogii, aflat în continuă deteriorare de altfel. Situaţia arăta destul de rău pentru locaşul de cult iudaic din Bradford, asta până când câţiva vecini au decis să intervină.

Zulfi Karim, în vârstă de 47 de ani, secretar al Consiliului Moscheelor din Bradford, a aflat de problema clădirii, într-una dintre ieşirile sale la restaurantul pakistanez „Sweet Centre“ situat în apropiere atât de sinagogă, cât şi de moschee.

Karim s-a născut şi a crescut la câteva sute de metri de sinagogă şi s-a declarat şocat la auzul veştii că locaşul ar putea rămâne fără acoperiş.  „Am apelat imediat la ajutorul comunităţii musulmane“, a adăugat acesta.

În termen de câteva zile, comunitatea a reuşit să strângă 2.000 de lire sterline pentru reparaţiile urgente. Jumătate din bani proveneau de la mai multe persoane iar cealaltă jumătate a sumei de la un singur donator musulman care a preferat să rămână anonim.

În cele din urmă, Leaver a aflat că Khalid Pervaiz, noul proprietar al firmei de textile situată în apropierea templului, este cel care i-a ajutat. Aceeaşi fabrică pe care, în prezent, Pervaiz o deţine, a aparţinut familiei Strauss, descendenţii primilor reformişti rabini din Bradford.

„Avem atât de multe în comun, de la valorile familiei până la tradiţia de a ne ajuta reciproc în afaceri“,a declarat Karim.

Relaţia proprietarului fabricii cu Leavor a ajutat la legătura celor două comunităţi.

„De când l-am întâlnit pe Rudi, am simţit că acesta este ca un tată sau ca un bunic pentru mine. Era de datoria mea să îl ajut, din moment ce îl tratam ca pe un membru din propria familie“, a explicat Karim.

La scurtă vreme de la întâlnirea lor din martie, Leavor a călcat pentru prima dată într-o moschee, iar Karim a păşit în premieră într-o sinagogă.

„Sunt secretarul sinagogii din 1953 şi ştiu ce înseamnă generozitatea, dar aceasta este cea mai mare supriză care ni s-a întâmplat“, a mărturist Leavor.

Până astăzi, acoperişul a fost reparat complet, iar Leavor a aplicat pentru obţinerea unor fonduri pe termen lung, în valoare de aproximativ 100.000 de lire, dar nu este încă sigur dacă va primi această sumă.

Cei doi oameni sunt exemple vii pentru comunităţile evreieşţi şi musulmane din Marea Britanie şi totodată din întreaga lume, scrie „Haaretz”.

„Povestea noastră reprezintă o fereastră spre speranţă“, a conchis Karim.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite