Avocatul teroristului Salah Abdeslam îl va da în judecată pe procurorul Parisului pentru divulgare de informaţii confidenţiale

Avocatul teroristului Salah Abdeslam îl va da în judecată pe procurorul Parisului pentru divulgare de informaţii confidenţiale

Salah Abdeslam a fost arestat vineri la Bruxelles

Sven Mary, avocatul suspectului-cheie în atentatele de la Paris Salah Abdeslam, va depune luni plângere împotriva procurorului Parisului, François Molins, pentru încălcarea secretului de instrucţie, a relatat duminică presa belgiană, citată de AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sven Mary l-a acuzat pe procurorul Francois Molins că a violat confidenţialitatea anchetei penale atunci când a citat într-o conferinţă de presă declaraţia lui Abdeslam, făcută în timpul audierilor cu procurorii belgieni de la Bruxelles. 
 
”Nu pot să permit ca acest lucru să treacă nepedepsit”, a precizat avocatul lui Abdeslam.
 
Teroristul Salah Abdeslam a confirmat ipotezele cu privire la rolul său în atentatele din Paris, după ce a recunoscut în faţa procurorilor belgieni că plănuia să se arunce în aer la stadionul Stade de France, însă a renunţat în ultimul moment. Ipoteza a apărut în presă încă din luna noiembrie, când Abdeslam s-a confesat belgianului care l-a condus după atentate până în Bruxelles.
 
”Salah Abdeslam a spus astăzi, în timpul audierilor, că urma să se detoneze la Stade de France, însă a renunţat în ultimul moment”, a precizat procurorul parizian Francois Molins, care a fost informat de colegii săi belgieni.
 
Teroristul Salah Abdeslam a fost externat din spital şi plasat în custodia autorităţilor belgiene, cu care va colabora pentru a nu fi extrădat în Franţa, după patru luni de la atentatele din Paris, soldate cu 130 de morţi. Abdeslam a fost rănit vineri în timpul unui raid antiterorist din Molenbeek. El a fost capturat viu, însă a suferit o rană minoră la picior în timpul schimbului de focuri cu forţele de intervenţie belgiene.
 
Preşedintele francez Francois Hollande a declarat vineri că judecătorii francezi vor cere cât mai rapid extrădarea teroristului Salah Abdeslam, pentru a fi judecat pentru faptele comise la 13 noiembrie. Însă, avocaţii lui Abdeslam au anunţat că cetăţeanul belgian a refuzat să fie extrădat în Frabţa şi va colabora în schimb cu autorităţile belgiene.
 
Abdeslam va apărea miercuri în faţa instanţei din Bruxelles, iar avocatul său nu va cere eliberarea teroristului din custodia poliţiei. El şi-a petrecut prima noapte după capturare în închisoarea de maximă securitate din Bruges.
 
Abdeslam plănuia noi acţiuni de la Bruxelles
 
 Salah Abdeslam, suspectul-cheie în atacurile de la Paris, din noiembrie, le-a spus anchetatorilor că plănuia să "reînceapă ceva" de la Bruxelles, a declarat duminică ministrul belgian de Externe Didier Reynders, relatează AP online.
 
Francezul în vârstă de 26 de ani a declarat că "era pregătit să reînceapă ceva de la Bruxelles şi poate că este adevărat", a declarat Reynders.
 
Autorităţile iau această declaraţie în serios, deoarece "am găsit o mulţime de armament şi armament greu în primele investigaţii şi am văzut o nouă reţea de persoane în jurul lui, la Bruxelles", a adăugat şeful diplomaţiei belgiene.
 
Abdeslam, capturat vineri într-o operaţiune în capitala belgiană, a fost acuzat sâmbătă de "crime teroriste" de către autorităţile din această ţară.
 
El este suspectul-cheie în atacurile de la 13 noiembrie, la Paris şi Saint-Denis, soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi.
 
 
Suspecţii în atacurile din noiembrie de la Paris
 
 Anchetele cu privire la atacurile de la Paris continuă la patru luni de la cele mai sângeroase atentate - 130 de morţi - comise în Franţa, relatează DPA, preluată de Mediafax, care prezintă ceea ce se cunoaşte până în prezent despre diverşi suspecţi în aceste masacre, în baza unor informaţii de la poliţie şi de presă.
 
 Atacatori morţi la Paris, pe 13 noiembrie:
 
OMAR ISMAIL MOSTEFAI: un francez în vârstă de 29 de ani, născut la Courcouronnes, un cartier de periferie din sudul Parisului, care s-a aflat printre atacatorii de la sala de concerte Bataclan. El era cunoscut poliţiei ca un infractor mărunt, fără să fie încarcerat vreodată. Era supravegheat din 2010 pentru radicalizare şi ar fi fost în Siria.
 
SAMY AMIMOUR: un francez în vârstă de 28 de ani, născut la Paris, al doilea atacator de la Bataclan. Acest fost şofer de autobuz era cunoscut forţelor de ordine pentru legături cu terorişti şi a încercat să plece în Yemen. Pe numele său a fost emis un mandat internaţional de arestare în 2013, când - potrivit familiei sale - a plecat în Siria.
 
FOUED MOHAMMED AGGAD: un francez în vârstă de 23 de ani de la Strasbourg, identificat drept al treilea atacator de la Bataclan. Mama sa ar fi primit un SMS din Siria prin care era anunţată că fiul ei a murit "ca martir". El ar fi plecat în Siria la sfârşitul lui 2013.
 
BRAHIM ABDESLAM: un francez în vârstă de 31 de ani care a locuit în Belgia şi care s-a detonat în restaurantul Comptoir Voltaire. El avea un bar, în prezent închis, în comuna Molenbeek, la periferia Bruxellsului, în care se consuma adesea marijuana, potrivit unor vecini.
 
BILAL HADFI: un francez în vârstă de 20 de ani care a locuit în Belgia şi care s-a detonat în apropiere de Stade de France. Potrivit unor informaţii de presă şi el a petrecut o vreme în Siria, unde s-a alăturat grupării extremiste Statul Islamic (SI).
 
BĂRBATUL CU PAŞAPORT SIRIAN: Un paşaport sirian, emis pe numele Ahmad al-Mohammad, în vârstă de 25 de ani, a fost găsit lângă cadavrul unui al doilea atacator la Stade de France. Însă paşaportul este fals. Persoana care a folosit acest paşaport este suspectată că s-a infiltrat în Europa cu ajutorul fluxului de migranţi.
 
AL TREILEA ATACATOR DE LA STADE DE FRANCE: Încă neidentificat. Şi el ar fi venit în Europa cu fluxul de migranţi.
 
Presupusul atacator aflat în viaţă după atacurile de pe 13 noiembrie:
 
SALAH ABDESLAM: un francez în vârstă de 26 de ani, fratele lui Brahim Abdeslam, care a locuit în Molenbeek. El a fost suspectat la un moment dat că i s-a alăturat fratelui său în vizarea unor restaurante şi baruri, în timpul atacurilor, însă rolul exact pe care l-a jucat în aceste masacre urmează să fie stabilit. Anchetatorii ştiu că el s-a aflat la Paris şi cred că cel puţin le-a oferit o susţinere logistică atacatorilor. El a fost arestat în Belgia pe 18 martie.
 
Suspecţi ucişi pe 18 noiembrie, într-o operaţiune a forţelor speciale la Saint-Denis:
 
ABDELHAMID ABAAOUD: un belgian în vârstă de 28 de ani, de origine marocană, suspectat că a planificat şi a participat la atacurile de pe 13 noiembrie. Abaaoud a fost în Siria în 2014 şi a fost folosit în propaganda grupării extremiste Statul Islamic. El a crescut în Molenbeek.
 
HASNA AITBOULAHCEN: o franceză în vârstă de 26 de ani, de origine marocană, vara lui Abaaoud.
 
CHAKIB AKROUH: un bărbat cu dublă cetăţenie belgiană şi marocană, în vârstă de 25 de ani, care a comis un atac sinucigaş în timpul operaţiunilor forţelor speciale. El este suspectat că a participat la atacurile de pe 13 noiembrie. Un fost rezident în Molenbeek, el a părăsit Belgia în 2013 şi s-a alăturat ulterior Statului Islamic în Siria. A fost condamnat - în contumacie - la închisoare în Belgia.
 
Suspectul ucis pe 15 martie într-un raid al poliţiei în cartierul Forest din Bruxelles:
 
MOHAMED BELKAID: un algerian în vârstă de 35 de ani care locuia ilegal în Belgia era abia cunoscut poliţiei. Însă anchetatorii cred că el folosea, de asemenea, identitatea falsă Samir Bouzid, unul dintre cei doi bărbaţi căutaţi de poliţia belgiană pentru că au călătorit împreună cu Salah Abdeslam în Ungaria în septembrie. Cei doi bărbaţi au folosit cărţi de idetitate belgiene false, a doua pe numele de Soufiane Kayal. Alte activităţi legate de atacurile de la Paris au fost efectuate în numele lui Bouzid şi Kayal.
 
Suspectul aflat în continuare în libertate:
 
MOHAMED ABRINI: Belgia a emis un mandat internaţional de arestare pe numele acestui bărbat în vârstă de 31 de ani, filmat pe 11 noiembrie în timp ce conducea un automobil marca Renault Clio ce a fost folosit mai târziu în atacurile de la Paris. În această înregistrare video, Abrini este surprins împreună cu Salah Abdeslam la o benzinărie în nordul Franţei. Abrini ar avea dublă cetăţenie, belgiană şi marocană.
 
Arestări ale unor complici:
 
Peste 12 persoane au fost arestate în baza unor acuzaţii de terorism - în Franţa, Belgia, Turcia şi Maroc - în legătură cu atacurile de la Paris. Dar niciuna nu ar fi jucat un rol direct în atacuri. Cele mai multe dintre ele sunt suspectate că au oferit o susţinere logistică atacatorilor de la Paris sau că ar fi avut legături cu atacatorii din capitala franceză.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările