Austria, în căutarea unui nou cancelar

Austria, în căutarea unui nou cancelar

Karl Nehammer, favorit la postul de cancelar al Austriei FOTO EPA-EFE

Vestea retragerii liderului conservator Sebastian Kurz din politică a dus la un anunţ care agită şi mai tare apele pe scena politică a Austriei, cel al demisiei cancelarului Alexander Schallenberg.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sebastian Kurz a decis să se retragă din politică la doar 35 de ani. Liderul conservator a luat această hotărâre la nici două luni după ce a fost nevoit să demisioneze din postul de cancelar din cauza unui scandal de corupţie.

Naşterea copilului său în weekend „i-a dat declicul”, scrie cotidianul Kronen Zeitung, care citează „cercul apropiat” al tânărului fost cancelar.

La scurt timp după apariţia acestei veşti, noul cancelar, Alexander Schallenberg, a anunţat că va demisiona la rândul său imediat ce formaţiunea sa politică, Partidul Popular Austriac (ÖVP), va găsi un nou lider. Ori, în ciuda retragerii de la cancelarie, Kurz rămăsese în fruntea ÖVP.

Potrivit presei austriece, liderii ÖVP s-au întrunit vineri pentru a decide cine va conduce formaţiunea şi implicit guvernul. Favorit ar fi Karl Nehammer, actualul ministru de Interne.

Liderul ecologiştilor, vicecancelarul Werner Kogler, a făcut comentarii pozitive despre posibilitatea ca Nehammer să devină cancelar.

Karl Nehammer, în vârstă de 49 de ani, este un fost soldat profesionist. S-a alăturat ÖVP în 2007, după ce şi-a încheiat cariera de militar. La fel ca Sebastian Kurz, Nehammer are o poziţie dură faţă de imigraţia ilegală.

Vizat de o anchetă pentru corupţie, Kurz a rămas fără imunitate parlamentară la jumătatea lunii noiembrie.

Scandalul a izbucnit în octombrie, când instituţii ale statului austriac, inclusiv Cancelaria şi Ministerul de Finanţe, au fost percheziţionate în cadrul unei anchete cu privire la presupuse deturnări de fonduri publice în perioada 2016-2018.

Aceste presupuse deturnări erau operate pentru a finanţa publicarea unor sondaje falsificate şi a unor produse mediatice favorabile lui Sebastian Kurz în publicaţiile influentului grup de presă austriac Österreich.

În schimb, Österreich era recompensat cu spaţii publicitare profitabile, acuză parchetul.

Sebastian Kurz respinge, evident, toate acuzaţiile.

El era cel mai tânăr şef de guvern din lume în 2017, atunci când a ajuns la vârful puterii în Austria.

Coaliţia pe care a format-o cu extrema dreaptă s-a prăbuşit în 2019, când aliatul său a ajuns în centrul scandalului de corupţie numit „Ibiza gate”.

În urma unor noi alegeri, Kurz a revenit în postul de cancelar, de această dată într-o coaliţie cu ecologiştii, până când şi-a dat demisia.

Sebastian Kurz a intrat în politică în adolescenţă şi chiar şi-a întrerupt studiile universitate pentru a urma această carieră. A devenit ministru de Externe la doar 27 de ani şi cancelar la doar 31 de ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările