Atacul cu arcul din Norvegia, tratat ca un „act terorist“. „Arcaşul“ este un danez convertit la islam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile norvegiene au lăsat neschimbat nivelul de alertă privind ameninţarea teroristă în ţară, acesta fiind considerat ca "moderat".
Autorităţile norvegiene au lăsat neschimbat nivelul de alertă privind ameninţarea teroristă în ţară, acesta fiind considerat ca "moderat".

Atacul cu arcul soldat cu cinci morţi în Norvegia pare în acest stadiu un "act terorist", au apreciat joi serviciile de securitate norvegiene (PST), care nu au ridicat totuşi nivelul de ameninţare teroristă în ţară din această cauză, relatează AFP.

Evenimentele survenite miercuri seara la Kongsberg, oraş din sud-estul Norvegiei, "au aparenţele unui act terorist în acest stadiu, dar ancheta va clarifica mai mult ce anume le-a motivat", a indicat PST într-un comunicat.

Bărbatul reţinut, care şi-a recunoscut faptele, potrivit anchetatorilor, este un danez de 37 de ani, convertit la islam şi suspectat în trecut de radicalizare, anunţase puţin mai devreme în cursul zilei poliţia norvegiană.

Serviciul norvegian a lăsat totuşi neschimbat nivelul său de alertă privind ameninţarea teroristă în ţară, acesta fiind considerat ca "moderat".

"Potrivit analizei noastre, ceea ce s-a petrecut miercuri la Kongsberg nu schimbă stadiul de ameninţare la nivel naţional", a indicat el.

Presupusul autor, al cărui nume nu a fost făcut public, urmează să fie prezentat unui judecător vineri şi să fie supus unui examen psihiatric, potrivit autorităţilor.

Bărbatul, al cărui nume nu a fost făcut public, a fost arestat după un atac de jumătate de oră ce a început într-un supermarket şi s-a încheiat cu reţinerea suspectului după ce poliţia a tras focuri de avertisment.  Mai multe surse independente au declarat televiziunii norvegiene TV 2 că bărbatul, ce trăia în Kongsberg de mai muţi ani „era convertit la Islam“.

Informaţia a fost confirmată ulterior, de Ole Bredrup Saeverud, şeful poliţiei regionale, acesta adăugând că poliţia era îngrijorată din cauza semnelor de radicalizare pe care le dădea acesta.  Suspectul era cunoscut forţelor de ordine pentru „mai multe chestiuni diferite“ şi „a fost în contact cu serviciile de sănătate de mai multe ori“.

„Lup singuratic“

Suspectul a recunoscut că este cel care a desfăşurat atacurile, dar nu s-a declarat încă oficial vinovat de acuzaţiile penale ce i se aduc. Bărbatul a fost dus într-o secţie de poliţie din oraşul Drammen, unde potrivit avocatului său, Fredrik Neumann, a fost chestionat timp de peste trei ore, cooperând cu autorităţile. Potrivit avocatului, mama suspectului este daneză, iar tatăl norvegian. Poliţia consideră că bărbatul a acţionat singur, nefiind ajutat de complici. 

De asemenea, reprezentanţi ai forţelor de ordine au declarat agenţiei norvegiene NTB că atacatorul a folosit şi alte arme în afară de arc şi săgeţi, fără a dezvălui care sunt acestea. După atac, conducerea poliţiei a ordonat ca toţi ofiţerii din ţară să poarte arme de foc. În mod normal poliţiştii sunt neînarmaţi, dar au acces la arme dacă au nevoie.

Precedentul Anders Behring Breivik

În trecut, Norvegia, o naţiune tradiţional paşnică, a fost ţinta unor atacuri de extremă-dreaptă. La 22 iulie 2011, Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane prin detonarea unei bombe lângă sediul guvernului din Oslo, făcând opt morţi, înainte de a deschide focul asupra unui miting al tinerilor laburişti pe insula Utoya, făcând alte 69 de victime.

În august 2019, Philip Manshaus a tras mai multe focuri de armă într-o moschee de lângă Oslo, înainte de a fi blocat de credincioşi, fără a provoca răni grave. Înainte îşi împuşcase din ură rasială sora vitregă adoptivă de origine asiatică. Mai multe proiecte de atentate islamiste au fost, de asemenea, dejucate, potrivit AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite