Preşedintele chinez Xi Jinping va participa la summit-ul pe teme climatice organizat de Joe Biden

Preşedintele chinez Xi Jinping va participa la summit-ul pe teme climatice organizat de Joe Biden

Imagine/EPA

Preşedintele chinez, Xi Jinping, va participa la un summit virtual asupra climei organizat săptămâna aceasta de Joe Biden, a declarat miercuri Ministerul chinez de Externe, în timp ce tensiunile chino-americane rămân puternice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şeful statului chinez va ţine "un discurs important" online, de la Beijing, a indicat ministerul, la câteva zile după ce cele două ţări s-au angajat "să coopereze" în privinţa schimbărilor climatice.
 
Preşedintele american, Joe Biden, a invitat circa 40 de lideri mondiali la un summit internaţional asupra climei care va avea loc prin videoconferinţă joi şi vineri.
 
China şi Statele Unite sunt cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră, la originea încălzirii globale. Prin urmare, înţelegerea lor este considerată crucială pentru succesul eforturilor internaţionale de reducere a acestor emisii.
 
Cele două puteri se opun în continuare în privinţa mai multor subiecte, Washingtonul criticând, de exemplu, Beijingul cu privire la politica sa din Hong Kong, Taiwan, tratamentul aplicat musulmanilor uiguri din Xinjiang (nord-vestul Chinei) sau comerţul.
 
Dar cele două ţări s-au angajat sâmbătă "să coopereze" asupra schimbărilor climatice, în urma unei vizite la Shanghai a emisarului american pentru climă, John Kerry, care s-a întâlnit acolo cu omologul său chinez, Xie Zhenhua.
 
Relaţiile dintre Beijing şi Washington s-au deteriorat considerabil sub mandatul fostului preşedinte american Donald Trump. Acesta din urmă a retras ţara din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
 
Imediat după instalarea sa la Casa Albă în ianuarie, Joe Biden a optat pentru revenirea Statelor Unite în acest acord.
 
Mare consumatoare de cărbune, China este în termeni absoluţi cel mai mare emitent de gaze cu efect de seră din lume, dar şi ţara care investeşte cel mai mult în noile energii, scrie Agerpres.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările