India stabileşte noi recorduri de infectare cu COVID-19, dar guvernul continuă măsurile de relaxare

India stabileşte noi recorduri de infectare cu COVID-19, dar guvernul continuă măsurile de relaxare

India continuă relaxările în ciuda unei creşteri record a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19

India se pregăteşte să intre într-o nouă fază de relaxare a restricţiilor la începutul lunii septembrie. Noile măsuri au fost adoptat în ciuda unei creşteri gigantice a numărului de infectări cu COVID-19. O ţară cu o populaţie de aproximativ 1,3 miliarde de persoane, India a raportat mai mult de 75,000 de infectări pentru cinci zile consecutive, fiind statul cu cea mai rapidă creştere a numărului de cazuri din lume.

Ştiri pe aceeaşi temă

Miercurea trecută, India a raportat 85,587 de noi infectări cu COVID-19, cel mai ridicat număr de cazuri într-o singură zi al unui stat de la începutul pandemiei, depăşind recordul precedent de 77,255 de infectări stabilit pe 16 iulie de către Statele Unite, scrie CNN
 
Evoluţia pandemiei este cu atât mai îngrijorătoare în India cu cât rata de infectare a crescut exponenţial în ultimele săptămâni. Dacă a fost nevoie de 6 luni pentru a atinge pragul de 1 milion de cazuri, au trecut doar 3 săptămâni până când au fost raportate 2 milioane şi doar 16 zile până la pragul de 3 milioane. În acest ritm, numărul total de cazuri raportate de India, acum de aproximativ 3,6 milioane, îl va depăşi curând pe cel al Braziliei pentru a ocupa o infamă poziţie secundă în clasamentul mondial al infectărilor, fiind depăşită doar de Statele Unite.
 
Cu toate acestea, datele ministerul Sănătăţii din India arată o rată a mortalităţii semnificativ mai scăzută - până duminică, India a raportat 64,469 de decese în urma infectării cu COVID-19, aproximativ jumătate din cele înregistrate în Brazilia, rata mortalităţii fiind de doar 1,79%.
 

Guvernul indian înaintează cu planurile de relaxare

 
În ciuda accelerării infectărilor, guvernul indian continuă să relaxeze diferite măsuri impuse în cursul anului pentru combaterea răspândirii virusului. Începând cu 1 septembrie, a anunţat ministrul indian de Interne, ţara va intra în faza a patra de relaxare. 
 
Măsurile incluse în această fază vizează redeschiderea graduală a transportului feroviar în interiorul marilor oraşe începând cu data de 7 septembrie. Adiţional, de la 21 septembrie vor fi permise adunările a cel mult 100 de persoane la diferite evenimente sportive, culturale, religioase ori politice desfăşurate în afara zonelor roşii, fiind menţinute, însă, măsurile de distanţare socială şi obligativitatea purtării măştii. 
 
Şcolile şi universităţile vor rămâne închise până la sfârşitul luni, dar aproximativ 50% din personalul didactic se va putea întoarce în campusuri pentru a preda online, iar elevii de liceu se vor putea prezenta în mod voluntar în clase. 
 

Impactul restricţiilor, suferit mai ales de cei mai săraci cetăţeni indieni

 
Restricţiile impuse abrupt şi fără o planificare atentă la sfârşitul lunii martie au exacerbat inegalităţile şi problemele economice ale Indiei. În zonele urbane, milioane de persoane care-şi câştigau salariul de la o zi la alta au rămas fără slujbe ori mâncare. La sfârşitul lunii mai, guvernul Modi a început prima fază de relaxare sub presiunea crescândă a unei economii tot mai afectate. „Virusul va face parte din viaţa noastră pentru mult timp, dar nu putem să permitem ca vieţile noastre să fie definite de acesta”, declara atunci premierul Modi. 
 
Chiar dacă a părut, iniţial, că India a reuşit să controleze răspândirea virusului, ultimele luni au dus la o adevărată explozie de noi cazuri, New Delhi şi Mumbai, cel mai populate două oraşe ale ţării, fiind printre cele mai afectate. În întreaga ţara, pacienţi infectaţi cu COVID-19 şi aflaţi în stare gravă nu au putut fi primiţi în spitalele publice ori private din cauza lipsei de paturi, echipament şi personal medical. 
 
Autorităţile au declarat că principalul motiv din spatele creşterii numărului de cazuri este îmbunătăţirea capacităţii de testare. Până sâmbătă, India testase 41,4 milioane de oameni, aproape dublându-şi numărul de teste realizate la începutul lunii august. Cu toate acestea, mai mulţi experţi cred că numărul de cazuri raportate nu reflectă realitate. Luna trecută, testarea anticorpilor dezvoltaţi de mai bine de 21,000 de persoane din New Delhi i-a făcut pe mai mulţi experţi să concluzioneze că aproape 1 din 4 rezidenţi ai oraşului ar putea fi infectaţi. 
 
Premierul Modi a accentuat în ultimele săptămâni capacitatea ridicată de testare a Indiei, rata mare de recuperare a celor infectaţi şi numărul redus de decese, susţinând că India este un model de succes în lupta împotriva pandemiei. Multe voci critice, însă, susţin că răspunsul arată mai degrabă deficienţele majore ale statului indian de a asigura accesul cât mai multor persoane la servicii de îngrijire medicală, educaţie şi electricitate. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările