Coreea de Nord acuză SUA de „politică ostilă”: Ce l-a deranjat pe Kim Jong-un

Coreea de Nord acuză SUA de „politică ostilă”: Ce l-a deranjat pe Kim Jong-un

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (centru) prezidând Congresul Partidului Muncitoresc FOTO EPA-EFE

Coreea de Nord acuză SUA de „politică ostilă” după anularea unor restricţii privind raza de acţiune a rachetelor sud-coreene, relatează The Associated Press.

Ştiri pe aceeaşi temă

Această decizie ar putea duce la „o situaţie instabilă şi violentă” în Peninsula Coreeană, avertizează Nordul prin vocea unui analist de afaceri internaţionale.

„Este un memento puternic al politicii ostile a Statelor Unite faţă de RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană, denumirea oficială a ţării, n. red.) şi ruşinoasa lor dublă măsură”, scrie Kim Myong Chol, conform agenţiei de presă de stat KCNA.

„Este o mare greşeală faptul că Statele pun presiune pe Coreea de Nord prin crearea unui dezechilibru asimetric în şi în jurul Peninsulei Coreene, pentru că ar putea duce la o situaţie instabilă şi violentă în peninsulă, care acum este tehnic în război”, afirmă el.

În 1979, Coreea de Sud a convenit să limiteze raza de acţiune a rachetelor sale la 180 de kilometri, în schimbul accesului la rachetele şi la tehnologia SUA.

Cele două ţări au revizuit acest acord de mai multe ori, în lumina ameninţării nucleare venite dinspre Nord. Recent, Coreei de Sud i s-a permis să folosească rachete cu o rază de până la 800 de kilometri şi cu focoase de până la 500 de kilograme.

Guvernul sud-coreean a anunţat că „urmăreşte cu prudenţă” posibile reacţii din partea Coreei de Nord.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările