Cele mai bune filme de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbatorile de iarnă reprezintă, în Statele Unite, perioada ideală pentru a lansa un film. Pe lângă timpul liber al spectatorilor, mai exista un avantaj: producţiile care au premiera

Sărbatorile de iarnă reprezintă, în Statele Unite, perioada ideală pentru a lansa un film. Pe lângă timpul liber al spectatorilor, mai exista un avantaj: producţiile care au premiera înainte de Crăciun au şanse mai mari să fie luate în seamă la nominalizările pentru Oscar.

În condiţiile astea, era de asteptat ca sărbătorile de iarnă să aibă un loc privilegiat printre temele abordate la Hollywood.

It's a Wonderful Life (1946)

Bazat pe povestirea The Greatest Gift, filmul are acţiunea plasată imediat după al doilea război mondial. George Bailey încearcă să se sinucidă în Ajunul Crăciunului, însă îngerul lui păzitor apare să îl împiedice.

Filmul, regizat de Frank Capra, a primit, la vremea lui, un Glob de Aur pentru cel mai bună regie şi a fost nominalizat la cinci premii Oscar, fără a castiga însă niciunul.

A Christmas Story (1983)

Un băiat de 9 ani vrea, mai mult decât orice, un pistol cu bile, numai că toata lumea îi refuză îndeplinirea dorinţei, spunându-i că o să-şi scoată ochii cu o asemenea armă.

Inspirat din anecdotele realizatorului TV Jean Shepherd, A Christmas Story apare pe locul 222 în topul imdb.com al celor mai bune filme făcute vreodată.

Die Hard (1988)

Deşi pare o prezenţă surprinzatoare într-un top al poveştilor cinematografice de Crăciun, filmul care l-a facut celebru de Bruce Willis are acţiunea plasată în jurul acestei sărbatori.

John McClane, un detectiv new yorkez care nu şi-a mai văzut soţia de sase luni, calatoreste la Los Angeles pentru a petrece Craciunul impreuna cu familia, numai ca un grup de teroristi germani care vor sa fure 640 000 000 de dolari le strica toata vacanta.

Considerat unul dintre cele mai bune filme de actiune din toate timpurile, Die Hard este ecranizarea romanului Nothing Lasts Forever, de Roderick Thorp. Filmul a avut parte de doua continuari, mai putin impregnate insa de spiritual Craciunului decat originalul.

Home Alone (1990)

Kevin McCallister este uitat acasa de familia lui, care pleaca, de Craciun, la Paris. Ramas singur, pustiul trebuie sa apere casa de doi spargatori, pe care ii scoate din sarite cu tot felul de capcane comice.

Succesul filmului i-a adus trei continuari, din ce in ce mai nereusite. Doar primul sequel ( Lost in New York, din 1992 ) este onorabil, pastrand personajele si atmostfera originalului.

Rolul unui dintre spargatori i-a fost propus lui Robert de Niro, dar a fost refuzat, fiind jucat, până la urma, de Joe Pesci.

The Nightmare Before Christmas (1993)

Plictisit de viata lui de conducator al orasului Halloween, Jack Skellington se hotaraeste sa invadeze sarbatoarea vecina: Craciunul.

Realizat de Tim Burton, filmul este o animatie in stop motion, ceea ce inseamna ca anumite obiecte sunt miscate si filmate in pozitiile successive pe care le iau. Aceeasi tehnica a fost folosita si pentru a anima monstrul din filmul King Kong (1933).

Tim Burton este cunoscut pentru aducerea pe ecran a unor lumi si personaje fantastice, el fiind autorul unor filme precum Batman (1989), Edward Omul Foarfece (1990) si Planeta Maimutelor ( 2001).

The Santa Clause (1994)

Dupa ce il accidenteaza pe Mos Craciun, Scott Calvin (interpretat de Tim Allen), urmeaza niste indicatii misterioase care ii spun ca imbrace haina rosie si sa urce in sania trasa de reni.

Numai ca oricine face asta acceptă, fără să ştie, o sarcină extrem de dura: aceea de a ocupa, pentru tot restul vietii, functia de Mos Craciun.

Filmul a avut incasari de 189 de milioane de dolari, iar succesul i-a adus doua continuari: The Santa Clause 2 (2002) si The Santa Clause 3: The Escape Clause (2006).

Jingle All the Way (1996)

Filmul este o comedie cu Arnold Schwarzenegger si are in prim plan un cadou de Craciun: o jucarie cu super eroul Turbo Man. Incercand sa faca rost de cadou, Arnold devine el insusi un super erou, ceea ce ar fi fost previzibil si pentru fiul personajului pe care il interpreteaza, daca acesta ar fi vazut seria Terminator.

Desi a primit cronici nefavorabile din parte criticilor, filmul a fost apreciat de public, ceea ce i-a adus incasari de 130 de milioane de dolari.

Elf (2003)

Un copil care a ajuns intamplator in sacul lui Mos Craciun este crescut de elfi, la Polul Nord.

Depasindu-i cu mult in inaltime pe cei printre care traieste, el afla ca nu este cu adevarat un elf, ci un om care, undeva in New York, are si un tata.

The Polar Express (2004)

Ecranizare a cărţii ilustrate pentru copii cu acelaşi nume, scrisă de Chris Van Allsburg, The Polar Express este regizat de Robert Zemeckis, cunoscut pentru pentru seria la fel de fantastică Back to the Future.

În noaptea de Crăciun, imediat ce adoarme, un copil este invitat în trenul care merge către Polul Nord, pentru a-l întâlni pe Moş Crăciun.

În acest film de animaţie, vreo cinci personaje, inclusiv Moş Crăciun, sunt interpretate de Tom Hanks, actor cu care regizorul a mai colaborat şi la cea mai importantă producţie a carierei lor: Forrest Gump.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite