Prince şi Michael Jackson: o rivalitate de la distanţă, mai mult imaginară decât reală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prince şi Michael Jackson, două legende ale muzicii pop, neînfricaţi pe scenă, dar pragmatici în culise, au alimentat un veritabil „război“ al personalităţilor egocentrice în peisajul cultural al anilor 1980, care a crescut treptat în intensitate, până când cei doi artişti americani au devenit „cei mai buni duşmani“, informează „Le Figaro“.

Anul 1958 a dat lumii doi monştri sacri - Michael Jackson şi Prince. Universul muzicii pop este îndoliat în aceste zile în urma morţii surprinzătoare a lui Prince, supranumit „Puştiul din Minneapolis“, decedat pe 21 aprilie. Moartea lui s-a produs la aproape şapte ani după aceea a lui Michael Jackson, „regele muzicii pop“, care s-a stins din viaţă pe 25 iunie 2009. 

Cele două legende au marcat o întreagă generaţie, aceea a anilor 1980 - o perioadă în care cei doi artişti s-au evitat cu mare atenţie, aproape până la final, fără să se certe niciodată cu adevărat, alimentând speculaţiile potrivit cărora acel „război“ dintre ei le stimula de fapt inspiraţia şi procesul de creaţie.

„Michael Jackson era un «insider» (n.r. - persoană din interiorul unei structuri), produsul pur al unei tradiţii muzicale negre, iar Prince, un «outsider» (n.r. - persoană din afara unui cerc, a unei structuri), puştiul din Minneapolis, unde abia 5% din populaţie este afro-americană, cel care voia să izbutească să se facă cunoscut“, spunea scriitorul Nelson George în documentarul de televiziune „Doctor Prince & Mister Jackson“, difuzat de postul Arte, în 2009. Această frază rezumă opoziţia binară care le unea pe cele două staruri ale muzicii pop.

Un articol publicat în „Le Figaro“, scris de Mathias Pisana, revine asupra carierelor celor doi artişti de geniu, care s-au întrepătruns adeseori. Primele zvonuri despre rivalitatea lor ar fi apărut „în urma unei partide de ping-pong în vila lui Percy Jones“, afirma Christophe Geudin, autorul volumului „Prince: Le dictionnaire“. 

Michael Jackson, copilul-vedetă; Prince, un copil discret

Născuţi în acelaşi an, cei doi artişti au avut parte de un debut de carieră radical opus. Manageriat de tatăl lui, Joseph Jackson, micul Michael a cunoscut un succes răsunător cu grupul Jackson Five, în care a cântat alături de patru dintre fraţii lui. Avea pe atunci doar şapte ani. La aceeaşi vârstă, Prince se afla la primele sale tentative muzicale. Deşi legenda spune că Prince a compus la vârsta de 7 ani primul său cântec, „Funk Machine“, micul artist se afla cu mult în urma notorietăţii spectaculoase pe care o avea deja cel care urma să devină „regele muzicii pop“. 

image

FOTO GettyImages/Guliver 

Primele succese, primele rivalităţi

În 1982, „Puştiul din Minneapolis“ obţine gloria mult râvnită cu primul său album, „1999“, care conţine piesele „Little Red Corvette“ şi „Delirious“. Succesul îi bate în sfârşit la uşă. Totuşi, câteva săptămâni mai târziu, totul se spulberă odată cu apariţia pe piaţă a albumului „Thriller“, lansat de Michael Jackson, materialul discografic cu cele mai mari vânzări din istorie. Un an mai târziu, în 1983, cei doi cântăreţi au fost invitaţi de celebrul James Brown să urce pe scenă împreună. Michael Jackson a deschis show-ul lui James Brown, fiind urmat, după câteva minute însă, de un Prince dezlănţuit. În 1984, Prince a lansat filmul „Purple Rain“, premiat cu Oscarul pentru cel mai bun cântec original de pe o coloană sonoră. 

Prince. FOTO Guliver/Gettyimages

FOTO GettyImages/Guliver 

Colaborări avute în vedere, apoi abandonate

„Prince şi Michael nu au colaborat niciodată într-un studio de înregistrări“, a declarat Christophe Geudin. Totuşi, ei ar fi trebuit să lucreze împreună la cântecul „Bad“ al lui Michael Jackson, care, iniţial, a fost compus pentru a fi interpretat în duet. Aceasta era dorinţa producătorilor lor şi, în special, a lui Quincy Jones, care producea albumele lui Jackson. Însă textul piesei nu a fost pe placul lui Prince. Motivul a constat în primul vers al celebrului cântec din 1987 - „Your butt is mine“. Traducerea acestui vers - „Fesele tale îmi aparţin“ - explică refuzul categoric al lui Prince de a accepta această colaborare. Cu doi ani înainte, în 1985, Prince refuzase deja să colaboreze cu „cel mai bun duşman“ al său, aşa cum îl supranumise el însuşi, aproape amical, pe Michael Jackson. Proiectul în cauză a fost „We Are The World“, un cântec filantropic compus de Michael Jackson şi Lionel Richie pentru eradicarea foametei în Africa, care, la scurt timp după lansare, a avut un succes fenomenal.

Provocări şi introversiune 

Michael Jackson nu a vorbit niciodată în public despre „rivalitatea“ cu Prince. În schimb, Prince era dispus la orice bravadă. În piesa „Musicology“, lansată în 2004, Prince cânta, pe un ton provocator: „Vocea mea atinge note mai înalte. Iar eu nu mi-am operat niciodată nasul. Asta a făcut-o celălalt tip“. Această înţepătură şi-a atins ţinta cu mare precizie. În 2006, rapperul Will.i.am, bun prieten cu Michael Jackson, dezvăluia pentru revista „Rolling Stone“ că acele cuvinte l-au afectat pe megastar. „Prince a fost întotdeauna răutăcios (...) Toată lumea spune că el este un om legendar, care pare că vine din Renaştere, şi că eu sunt doar un tip care ştie să cânte şi să danseze. Dar eu am compus «Billie Jean» şi «We Are The World». Sunt şi un creator de cântece“, ar fi spus Michael Jackson, într-o conversaţie cu Will.i.am. 

Fiecare cu stilul lui

„Prince şi Michael Jackson erau amândoi buni dansatori, buni muzicieni, buni compozitori, dar niciodată nu au încercat să se copieze unul pe celălalt“, explică Christophe Geudin. În timp ce muzica lui Michael Jackson este universală, în cazul celei interpretate de Prince această caracteristică este mai puţin evidentă. Cu tentă sexuală mai pronunţată, compoziţiile lui Prince şochează uneori. Acest lucru nu a fost întotdeauna pe placul unei Americi puritane, care asista la «războiul» dintre «un puşti» sălbatic şi agresiv şi un «rege al muzicii pop», la fel de inspirat pe scenă, dar mult mai politicos. 

Cei care se iubesc se tachinează

După un an de la decesul lui Michael Jackson, Prince şi-a exprimat tristeţea, într-un interviu acordat publicaţiei franceze „Le Monde“: „Eşti întotdeauna trist atunci când pierzi pe cineva pe care l-ai iubit“. 

„Prince a fost cu adevărat foarte afectat de moartea lui Michael Jackson“, a precizat Christophe Geudin. „Securea războiului dintre ei părea să fi fost îngropată“. Ea a fost definitiv îngropată în 2011 şi în 2012, când „Puştiul din Minneapolis“ a adus pe scenă un omagiu „celui mai bun duşman“ al său, interpretând în două dintre concertele sale piesa „Don't Stop Til You Get Enough“, lansată de Michael Jackson în 1979. 

Michael Jackson (29 august 1958 - 25 iunie 2009) a fost un cântăreţ, compozitor, dansator şi coregraf american, supranumit „regele muzicii pop“. S-a remarcat încă din copilărie, în calitate de membru al grupului Jackson Five, şi a devenit apoi, după ce şi-a lansat cariera solo, unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai planetei. A lansat numeroase albume de succes, precum „Thriller“, „Bad“ şi „Dangerous“, iar single-urile şi discurile sale s-au vândut în aproximativ un miliard de copii pe plan mondial. 

Michael Jackson a câştigat 15 premii Grammy (dintre care două trofee onorifice), 26 American Music Awards (mai mult decât oricare alt artist solo), a fost recompensat cu două stele pe Walk of Fame din Hollywood - în 1980, ca membru al grupului Jackson Five, şi în 1984, ca artist solo - şi a fost inclus de două ori în Rock and Roll Hall of Fame - în calitate de membru al grupului Jackson Five, în 1997, şi ca artist solo, în 2001. 

Cu o viaţă personală marcată de numeroase controverse şi apariţii publice intens mediatizate, Michael Jackson a murit în iunie 2009, la vârsta de 50 de ani, din cauza unei supradoze de propofol, un anestezic puternic, pe care starul american îl utiliza ca somnifer. Artistul efectua în acea perioadă o serie de repetiţii intense pentru ultimul său turneu din carieră, „This Is It Tour“, care ar fi trebuit să includă 50 de show-uri şi să înceapă în iulie 2009, la Londra.

Cântăreţul Prince a murit, joi, la vârsta de 57 de ani. Trupul neînsufleţit al artistului a fost descoperit în studioul lui de înregistrări Paisley Park din Chanhassen, un oraş din statul american Minnesota.

Cântăreţ, compozitor, aranjor şi instrumentist, considerat unul dintre cei mai inventivi muzicieni din epoca modernă, Prince s-a inspirat din artişti aparţinând unor genuri muzicale diferite, precum James Brown, The Beatles şi Jimi Hendrix. Printre piesele sale de succes se numără cântece precum „Little Red Corvette“, „Let's Go Crazy“ şi „When Doves Cry“.

Originar din Minneapolis, a devenit cunoscut la sfârşitul anilor 1970 cu piesa „Wanna Be Your Lover“ şi în următoarele decenii a cucerit publicul şi topurile muzicale cu albume precum „1999“ şi „Purple Rain“.

A câştigat şapte premii Grammy şi a cântat în pauza galei Super Bowl din 2007, realizând cu acea ocazie unul dintre cele mai spectaculoase show-uri din cariera sa.

Albumele lansate de Prince s-au vândut în peste 100 de milioane de copii. Artistul a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun cântec original, în 1985, cu single-ul „Purple Rain“ de pe coloana sonoră a filmului omonim. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite