Fotografii intime din viaţa lui Freddie Mercury, făcute publice la 25 de ani de la moartea sa: „Era un om absolut minunat, era o bucurie să fii în preajma lui“

Fotografii intime din viaţa lui Freddie Mercury, făcute publice la 25 de ani de la moartea sa: „Era un om absolut minunat, era o bucurie să fii în preajma lui“

Freddie Mercury FOTO Getty Images

Fotograful şi bunul prieten al lui Freddie Mercury a făcut publice o serie de imagini inedite cu legendarul artist, marcând ceea ce ar fi trebuit să fie cea de-a 70-a aniversare a fostului solist Queen.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fotograful Richard Young şi Freddie Mercury s-au cunoscut în noaptea de Anul Nou din 1977. În următorii ani, Young a surprins prin obiectivul aparatului cele mai mari concerte şi petreceri ale lui Mercury, dar şi momentele de singurătate ale cântăreţului, scrie CNN. 
 
La 25 de ani de la moartea lui Freddie Mercury, dar şi în preajma zilei în care s-a născut (5 septembrie 1946), Young a inaugurat expoziţia fotografică „A Kind of Magic“, o serie de imagini care prezintă momente intime şi însemnate din viaţa artistului. Câteva dintre fotografii au fost publicate de site-ul televiziunii CNN.  
 
„Era o bucurie să fii în preajma lui, avea un incredibil simţ al umorului, te distrai pe cinste cu el şi era un om absolut minunat“, a povestit Young, care i-a fotografiat şi pe Mick Jagger, Michael Jackson, Elizabeth Taylor, David Bowie şi Prinţesa Diana. 

Freddie Mercury, alături de pisica lui, Tiffany, în 1988 FOTO Richard Young/CNN 
 
„Freddie avea un anumit tip de eleganţă şi un anumit spirit, ştia întotdeauna ce vrea să poarte pe scenă şi ieşea mereu o combinaţie de culori care arăta grozav. Avea un ochi foarte bun în materie de modă şi haine“, a mai dezvăluit fotograful.
 
Freddie Mercury, în timpul concertului de pe Stadionul Wembely din 1986 FOTO Richard Young/CNN
 
Deşi frecventau aceleaşi cercuri, Young şi Mercury s-au întâlnit pentru prima dată la o petrecere exclusivistă organizată cu ocazia Revelionului din 1977, într-un bar din Londra. Cei doi şi-au petrecut aproape toată noaptea vorbind, iar solistul i-a propus să-i fotografieze, pe el şi pe restul membrilor Queen, atât pe scenă, cât şi în culise. 
 
Freddie Mercury, alături de Jane Seymour, la Royal Albert Hall, în 1985 FOTO Richard Young/CNN

„Când întâlneşti oameni, pur şi simplu vorbiţi, nu ştii niciodată cât va dura acea relaţie. Îmi amintesc că la prima întâlnire cu Freddie m-am gândit: «Cred că mă place şi cred că dacă joc bine cartea asta o să fie o relaţie de durat㻓, a rememorat fotograful.

Freddie Mercury, în ziua în care a împlinit 40 de ani FOTO Richard Youn/CNN

„Am început să fiu invitat la filmări, apoi am fost invitat la petrecerile private ale lui Freddie, apoi am fost invitat în turnee şi în excursii în Rio, Munich, Budapesta, Irlanda. Am simţit mereu că fac parte din trupă“, a mai spus Young. 

Freddie Mercury, la petrecerea Queen' Crazy Hats, în 1979 FOTO Richard Young/CNN
 
„Îmi amintesc când am fotografiat ultima petrecere pe care Queen a avut-o la clubul Groucho după gala BRIT din 1990, unde primiseră un premiu important, iar Freddie era acolo, arăta impecabil ca de obicei, într-un costum minunat, alături de Liza Minnelli“, a mai povestit fotograful.
 
Freddie Mercury, alături de Liza Minnelli FOTO Richard Young/CNN
 

Pe numele real Farrokh Bulsara, muzicianul s-a născut pe 5 septembrie 1946 într-o familie de perşi din India, pe insula Zanzibar din Tanzania. În 1964 s-a mutat cu familia în Londra, ca urmare a Revoluţiei, iar şapte ani mai târziu a înfiinţat formaţia Queen alături de Brian May (chitară), John Deacon (chitară bas) şi Roger Taylor (tobe). Trupa a vândut peste 500 de milioane de albume, a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame şi a susţinut un concert istoric în 1985 în cadrul Live Aid. 

Mercury şi-a pus semnătura pe multe dintre hiturile Queen, printre care şi „Bohemian Rhapsody“, „Killer Queen“, „Sombody To Love“ şi „Don't Stop Me Now“, „We Will Rock You“. Queen a depăşit succesul înregistrat de Beatles şi a devenit liderul topurilor britanice, cu peste 300 de milioane de albume vândute la nivel global. „We are the Champions“ a fost cea mai difuzată melodie din toate timpurile, asociată cu suporterii sporturilor de pretutindeni.

Artistul a încetat din viaţă pe 24 noiembrie 1991, la o zi după ce a recunoscut public că a fost diagnosticat cu SIDA. „A devorat viaţa. A celebrat fiecare minut. Şi, asemenea unei comete, a lăsat în urmă o lumină care va străluci pentru multe generaţii“, îl descrie Brian May, chitaristul de la Queen.

Mama lui, Jer Bulsara, acum în vârstă de 93 de ani, dezvăluia într-un interviu din 2012 un Freddie diferit de artistul bisexual, exotic, extrem de talentat şi care a avut un stil de viaţă sălbatic: „Freddie a separat cu stricteţe viaţa sa de artist de cea de-acasă. Dacă l-aş fi întrebat mi-ar fi răspuns «Mamă, aia e lumea spectacolului şi asta e familia». A fost bun şi foarte respectuos cu mine şi cu tatăl lui.“

Orientarea sexuală a artistului nu era un subiect care să fie discutat acasă, iar artistul nu a anunţat-o pe mama sa când a fost depistat cu virusul HIV, ci mult mai târziu. „Ne-a protejat şi nu a discutat niciodată lucrurile astea. Îi era foarte greu să ne vorbească şi noi îi respectam sentimentele“, mai spunea Jer Bulsara.

Freddie a avut numeroşi parteneri, însă iubirea vieţii lui a fost o femeie. A cunoscut-o pe Mary Austin, la începutul anilor '70, au fost împreună timp de şapte ani şi, mai târziu, Freddie a descris-o ca fiind soţia sa. Ei i-a lăsat moştenire vila sa, mare parte din avere şi chiar drepturile de autor ale unor melodii. 

„A fost o zi foarte tristă atunci când a murit, în noiembrie 1991, dar, conform religiei noastre, când e timpul să te duci nu poţi să faci nimic să schimbi asta. Dumnezeu l-a iubit mai mult şi l-a vrut aproape de El şi lucrul ăsta mă consolează. Nicio mamă nu vrea să-şi vadă copilul murind, dar, în acelaşi timp, el a făcut mai multe pentru lume în scurta sa viaţă decât au făcut alţii în 100 de ani“, mai spunea mama marelui Freddie Mercury.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: