Gabriel Liiceanu: „Eu am nişte frustrări. În clipa de faţă sunt coleg de doctorat cu Ponta, cu Oprea şi cu Carabulea de la Sibiu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Liiceanu a moderat o dezbatere despre plagiate şi „operele” scrise în închisori
Gabriel Liiceanu a moderat o dezbatere despre plagiate şi „operele” scrise în închisori

Legislaţia care va permite retragerea titlurilor de doctor dovedite ca fiind plagiate ar putea fi aprobate în şedinţă de guvern peste două săptămâni. Aşa a anunţat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, joi seara, la o dezbatere moderată de scriitorul Gabriel Liiceanu. Împreună cu ministrul Justiţiei, Adrian Curaj a explicat şi cum va fi modificată legea care le permite deţinuţilor să iasă mai repede din închisori dacă scriu cărţi.

„Asta se va face numai prin ordonanţă de urgenţă. Săptămâna viitoare va fi nota în Guvern şi peste două săptămâni va fi ordonanţa. (...) Sunt modificările din Legea Educaţiei care permit tot ciclul — de la responsabilitatea şi semnătura rectorului... Am corectat, demnitarii nu mai sunt trataţi altfel. Deci, nu sunt poveşti, e realitate, e publicată modificarea. Demnitarii nu mai sunt diferiţi, sunt oameni ca şi noi", a declarat ministrul Educaţiei, la o dezbatere organizată de Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22 pe două teme de actualitate: problema plagiatului şi cea a lucrărilor ştiinţifice scrise în închisoare, dezbatere moderată de scriitorul Gabriel Liiceanu. De altfel, acesta din urmă a întrebat când vor fi retrase titlurile de doctor obţinute cu teze plagiate, arată Agerpres.

Totodată, ministrul i-a invitat pe profesorul Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti şi pe academicienii prezenţi la dezbatere să facă parte din noul Consiliu Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituţie care va fi reconstruită în funcţie de noile responsabilităţi.

"Mecanismul pe care îl propun este unul care porneşte de la responsabilitatea universităţii. Variantele legii au fost mai multe. Varianta de până în 2011 spunea că universitatea acordă titlul cu un mecanism în spate, după 2011 ministrul acorda titlul, în ambele situaţii este specificat în dispoziţii tranzitorii că universitatea va trebui să decidă la nivelul ei să semneze cu responsablitate ca rector şi după aceea avizul CNATDCU va fi aviz conform pentru ministru pentru că oricine va veni după mine să nu poată să fugă de ideea că trebuie să emită ordinul, dacă este cazul, de revocare. Mecanismul este construit astfel încât finalul să fie atât de formal încât să nu poată fi oprit", a explicat Adrian Curaj.

În acelaşi context, Adrian Curaj a adăugat că într-o lună va intra în consultare publică şi Hotărârea de guvern de modificare a codului şcolilor doctorale.

„Am tăiat toate inadevertenţele care erau prin lege, am căutat să fac un flux clar pentru viitor şi dispoziţii tranzitorii pentru trecut. (...) Nu au fost niciodată puse unitar, nu e vina mea. În două săptămâni va fi ordonanţa de urgenţă, iar HG-ul de modificare a codului şcolilor doctorale va fi într-o lună de acum încolo, că trebuie să intre în consultare publică”, a precizat Curaj.

„Eu am nişte frustrări. În clipa de faţă sunt coleg de doctorat cu Ponta, cu Oprea, şi cu Carabulea de la Sibiu. E o ruşine”, a arătat Gabriel Liiceanu.

Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor va verifica şi lucrările din penitenciare

CNATDCU va juca un rol şi în cazul lucrărilor ştiinţifice scrise în penitenciar ca modalitate de reducere a pedepsei, potrivit hotnews.ro. 

Mai exact, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, prezentă la eveniment, a arătat că a susţinut în Guvern abrogarea articolului din lege care le permite deţinuţilor să iasă mai repede din penitenciar dacă scriu cărţi, însă "eu, ca ministru al Justiţiei, nu am reuşit să conving că rolul cercetării ştiinţifice nu este în penitenciar". În schimb, potrivit ministrului Justiţiei, Ministerul Educaţiei a propus ridicarea pragului de la nivel de profesor sau conferenţiar la nivel de facultate, iar după ce lucrarea este terminată, să fie trimisă înapoi la facultate, iar de acolo la CNATDCU.

Intrebat daca va renunta la titlul de membru al Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale, institutie finantata de Gabriel Oprea si condusa de George Maior, unde detine pozitia de membru, Adrian Curaj a precizat ca ia in considerare si aceasta varianta.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite