Ce facilităţi suplimentare există pentru studenţi şi doctoranzi pe segmentul de mobilitate academică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiect Erasmus

Studenţii şi studenţii doctoranzi beneficiază, începând din noul an universitar, de dreptul de a li se recunoaşte, pe lângă creditele transferabile dobândite la alte instituţii de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu din ţară sau din străinătate, şi creditele transferabile obţinute la alte programe de studii din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior, a anunţat marţi Ministerul Educaţiei.

Flexibilizarea mobilităţii academice a studenţilor este reglementată de noua metodologie şi aprobată prin ordin de ministrul interimar al Educaţiei Naţionale.

Faţă de metodologia anterioară, prin noul act normativ se reglementează posibilitatea ca studenţii să poată beneficia de mobilitate academică definitivă şi în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior.

„Pentru studiile universitare de licenţă şi studiile universitare de master, mobilitatea academică definitivă se poate realiza numai la început de semestru, după primul semestru şi până la sfârşitul penultimului semestru, între programe de studii cu acelaşi număr total de credite de studiu transferabile obligatorii, din aceeaşi ramură de ştiinţă”, se arată în comunicatul de presă remis Adevărul.

Reprezentanţii MEN au mai precizat că în cazul mobilităţii academice definitive, diploma se emite absolventului de către instituţia de învăţământ superior care organizează examenul de finalizare a studiilor.

Studentul/studentul doctorand poate beneficia şi de mobilitate academică temporară între două instituţii de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu, după caz, după finalizarea primului an de studii.

 De asemenea, studentul poate beneficia de mobilitate academică temporară pe cont propriu, în afara acordurilor interinstituţionale de mobilitate academică, la solicitarea acestuia, ca urmare a identificării unei posibile universităţi primitoare.

„Recunoaşterea creditelor transferabile în cazul mobilităţilor academice internaţionale se realizează de către instituţiile de învăţământ superior pentru persoana care dovedeşte parcurgerea stagiului de mobilitate cu documente emise de către instituţia de învăţământ superior pe care a frecventat-o.

Acordurile interinstituţionale stabilesc condiţiile de desfăşurare a mobilităţilor între instituţiile de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu: tipul mobilităţii, durata mobilităţii, numărul de mobilităţi, domeniul, programul de studiu, finanţarea mobilităţii temporare, limba de studiu, condiţii de cazare etc”, se mai arată în document.

„Tipologic, mobilitatea poate fi (pentru toate formele de învăţământ) internă sau internaţională, respectiv definitivă sau temporară. Mobilitatea academică se poate efectua ca urmare a demersului studentului/studentului doctorand, în baza existenţei unor acorduri interinstituţionale, cu acceptul instituţiilor de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu, după caz, de provenienţă, respectiv primitoare”, a mai transmis MEN.

Compatibilitatea curriculei în vederea recunoaşterii creditelor de studii transferabile se stabileşte anterior perioadei de mobilitate, iar recunoaşterea creditelor de studii transferabile se realizează după finalizarea mobilităţii, în conformitate cu acordul interinstituţional şi regulamentele instituţiilor de învăţământ superior implicate, după caz.

„Instituţiile de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu au obligaţia de a actualiza regulamentele privind activitatea profesională a studenţilor în acord cu prevederile din noul act normativ”, a mai transmis instituţia. 
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite