Numai elevii cu antecedente infracţionale vor fi percheziţionaţi în şcolile Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai elevii cu antecedente cunoscute de poliţie şi de inspectoratul şcolar vor fi percheziţionaţi la intrarea în şcoli, iar inspecţiile de la clasă vor avea loc în special acolo unde s-au înregistrat rate de promovare mici la Bac sau unde elevii au luat mai puţin de cinci la Evaluarea Naţională, a explicat pentru adevarul.ro Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

"Din momentul în care un elev este bănuit că introduce în unitatea de învăţământ alcool, arme albe, evident că există posibilitatea legală de a controla conţinutul acelei genţi fie de către profesorii de serviciu, fie de către cei de la poliţia de proximitate. Nu o facem ostentativ, o facem pe elevi care au recidivat, care sunt deja monitorizaţi pentru că nu ne permitem să controlăm toţi elevii şi toate elevele. Sunt anumiţi lideri de grup de cartier care sunt cunoscuţi şi intră în zona informaţională a autorităţilor de poliţie, dar şi a noastră", a explicat inspectorul. Marian Banu a mai precizat că percheziţiile se vor face cu informarea părinţilor.

El a mai amintit că anul trecut au fost două cazuri în Bucureşti în care elevii au intrat în şcoală cu pistoale cu gaz. " Acţiunea are un caracter de descurajare şi de atragerea atenţiei, în plan educaţional, asupra urmărilor grave ale intrării într-o unitate de învăţământ cu asemenea obiecte", a spus Banu.

Inspecţii la clasă la şcolile cu rezultate slabe

În Bucureşti, anul trecut au fost realizate peste 46.000 de inspecţii la clasă, iar Banu spune că rigoarea inspecţiilor va fi la fel şi anul acesta. "Nu ştiu dacă vor fi făcute mai multe inspecţii la clasă anul acesta fiindcă şi calitatea inspecţiei contează şi concluziile pe care le avem. Vom menţine ştacheta foarte ridicată din punct de vedere al inspecţiilor la clasă pentru că este o chestiune firească, adică a fost un domeniu neglijat în anii trecuţi. Trebuie să vedem care sunt cauzele reale ale situaţiei scăzute ca nivel de pregătire la unele clase sau la unele şcoli", a spus Banu.

El a mai spus că acolo unde sunt semne de întrebare privind pregătirea elevilor, unde elevii iau note sub cinci la Evaluarea Naţională şi unde rata de promovare de la Bac este mică, "evident că inspectoratul vrea să vadă ce se întâmplă, ori acest lucru se face prin inspecţie şcolară."

"Sunt foarte multe lucruri care se pot întrepta, în primul rând mă refer la faptul că timp de patru ani de zile, unui profesor la clasă îi este imposibil să nu ridice nivelul de pregătire al unui elev, încât acest copil să intră pe o zonă de normalitate, măcar să promoveze în condiţii onorabile clasa. Inspecţia va urmări mai multe domenii: în primul rând participarea elevilor, absenteismul elevilor, implicarea profesorilor şi relaţia cu părinţii. Nu facem minuni într-un timp scurt, însă depistăm nişte cauze reale ale unor lucruri care pot fi îmbunătăţite. Dacă problemele ţin de elev, evident, el va avea nota pe care o merită, dacă ţin de profesor, el va avea calificativul pe care îl merită", a mai spus Banu.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite