Veniturile înregistrate de sectorul telecom din România au scăzut uşor în prima jumătate a anului. Telefonia mobilă a generat cea mai mare parte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Veniturile înregistrate de sectorul telecom din România au ajuns, în primul semestru din acest an, la 8,4 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), în scădere cu aproximativ 1% faţă de intervalul similar din 2020, arată datele transmise, vineri, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Potrivit sursei citate, telefonia mobilă a generat 36% din totalul veniturilor, internetul fix şi mobil 33%, retransmisia programelor TV 14%, telefonia fixă 9%, iar celelalte tipuri de reţele/servicii 8%.

În funcţie de veniturile obţinute din comunicaţii electronice, primii trei furnizori erau: Orange (25%), Vodafone (24%) şi grupul Telekom (24%). 

„În prima jumătate a anului 2021, internetul revine la ritmurile susţinute de creştere pre-pandemie: 3% creşterea numărului de conexiuni, 6% creşterea traficului de internet fix. Tot în acest semestru, am depăşit numărul de 3 milioane de gospodării conectate cu fibră până acasă, capabile de super-viteze.

În ceea ce priveşte internetul mobil, circa 70% dintre conexiuni sunt 4G şi 5G, în creştere semestrială de 4%, astfel că traficul mediu lunar per locuitor a ajuns la aproape 6 GB”, a declarat vicepreşedintele ANCOM, Eduard Lovin.

Conform datelor ANCOM, cu 166 de mii de noi conexiuni la internet fix, în primele şase luni ale anului, numărul total a ajuns la 5,85 milioane, 82% permiţând viteze care depăşesc 100Mbps.

De asemenea, traficul mediu lunar a ajuns la 50 GB per locuitor (aproape 1,7 GB/zi).

„La nivel naţional, 7 din 10 gospodării deţin conexiuni de internet fix, adică 8 din 10 în mediul urban şi 6 din 10 în mediul rural, însă creşterea din rural (+6%) este net superioară celei din urban (+1%)”, informează specialiştii ANCOM.

Potrivit acestora, după numărul de conexiuni, primii trei furnizori erau: RCS&RDS (61%), grupul Telekom (17%) şi Vodafone (12%).

În ceea ce priveşte internetul mobil, numărul total de conexiuni active (20,5 milioane) a rămas relativ neschimbat, iar 69% dintre acestea permit 4G si 5G.

Traficul mediu lunar a fost de 5,8 GB/locuitor, echivalentul a aproape 200 MB pe zi, iar în funcţie de numărul de conexiuni active primii trei furnizori erau: Orange - cu 39%, Vodafone - cu 25% şi RCS - cu 20%.

La serviciile de voce, numărul de cartele SIM de telefonie mobilă active în România rămâne constant, iar creşterea cu 300 mii a numărului de cartele SIM cu abonament a fost anulată de scăderea cu 400 mii a numărului de cartele SIM preplătite. 

În funcţie de numărul de cartele SIM active, primii trei furnizori erau: Orange (38%), Vodafone (29%) şi RCS&RDS (17%). 

La capitolul telefonie fixă, scăderea numărului de abonaţi şi de linii a continuat (-8%), însă traficul total de voce a scazut cu doar 4%.

De asemenea, numărul de abonaţi la servicii TV a ajuns la 7,8 milioane, marjă în care există o creştere de circa 3%, a abonaţilor prin cablu, care înseamnă şi 77% din total. În acelaşi timp, numărul de abonaţi prin satelit, DTH sau IPTV a înregistrat o scădere de la an la an.

În funcţie de numărul de abonaţi, primii trei furnizori erau: RCS&RDS (63%), grupul Telekom (14%) şi Vodafone (11%).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite