Tarom ia în calcul reducerea personalului pe fondul unor pierderi estimate la peste 10 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania aeriană Tarom estimează pentru acest an pierderi ce pot depăşi 10 milioane de euro, fapt pentru care iaîn calcul ca de anul viitor să o posibilă reducere a schemei de personal.

Pierderile Tarom estimate în acest an sunt mai mici cu peste 14 milioane de euro faţă de anul trecut.

"Pentru acest an estimăm pierderi de 49 milioane lei, dar indicatorul EBITDA este pozitiv, în jur de 12,5 milioane euro, ceea ce ne dă mari speranţe pentru viitor. Ca factori pentru îmbunătăţirea rezultatelor, am avut un grad de utilizare mai ridicat al flotei, ceea ce înseamnă că amortizările legate de costurile cu aeronavele se împart pe mai multe ore. La fel şi în cazul personalului tehnic. În aviaţie, cu cât zbori mai mult, cu atât se reduc costurile. Deci zburăm mai mult decât anul trecut şi s-au redus costurile per ora de zbor. În plus, avem şi un cost cu combustibilul mai avantajos", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Tarom, Christian Heinzmann.

Directorul Tarom mai spune că cifra de afaceri a companiei în acest an este estimată la circa 300 de milioane de euro. Gradul de ocupare a aeronavelor Tarom este, în medie, de 68%, iar cheltuielile cu kerosenul înseamnă acum 23-24% din totalul costurilor, faţă de 30-35% înainte de prăbuşirea petrolului.

 Potrivit lui Heinzmann, Tarom are circa 2.000 de salariaţi, tot atât câţi erau şi când compania opera cu 60 de aeronave, motiv pentru care ia în calcul reducerea personalului, arată Mediafax.

Tarom vrea să întinerească flota

Tarom negociază cu Airbus, Boeing şi companii de leasing operaţional achiziţia sau închirierea de avioane noi, începând cu 2016 sau 2017, planurile de dezvoltare ale operatorului urmând să fie stabilite de un partener strategic, un consultant extern pe care compania urmează să îl selecteze.

Compania de transport aerian vrea ca flota să includă un singur tip de aeronavă. În prezent, Tarom are 23 de avioane dintre care  9 ATR-uri, cu vechime între 12 şi 15 ani, 8 Boeing şi 6 avioane Airbus, din care patru sunt A318 şi două sunt A310. Jumătate din avioane au peste 20 de ani vechime.

Potrivit Mediafax, Tarom va organiza o licitaţie pentru a desemna un consultant care să ofere asistenţă în ceea ce priveşte cele mai potrivite măsuri în reorientarea strategiei comerciale, alegerea noilor aeronave şi reorganizarea schemei organizatorice pentru eficientizarea la maximum a noii abordări.

Oficialii TAROM spun că nu mai aşteaptă bani de la Guvern pentru înnoirea flotei şi că se caută astfel cea mai eficientă variantă pentru achiziţia altor avioane, în funcţie de rutele operate.

În prezent Tarom este condus temporar de directorul de zbor al companiei, Florin Susanu, după ce Christian Heinzmann a suferit o intervenţie chirurgicală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite