Purtătorul de cuvânt al PSD critică programul de guvernare al PNL: Dispar programe importante, nu se continuă facilităţile pentru fermieri

Purtătorul de cuvânt al PSD critică programul de guvernare al PNL: Dispar programe importante, nu se continuă facilităţile pentru fermieri

Valeriu Steriu FOTO Eduard Enea

Valeriu Steriu, purtător de cuvânt al PSD, a tras duminică un semnal de alarmă cu privire la programul de guvernare lansat de PNL, despre care susţine că va avea ca impact dispariţia unor programe importante şi întreruperea facilităţilor pentru fermieri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Printre programele care dispar, în opinia social democratului, sunt Programul Naţional de Irigaţii, programul pentru lână, programul pentru Bazna şi Mangaliţa, programul de investiţii în zona montană, dar şi altele.

Postarea integrală a lui Valeriu Steriu:

„Impactul programului de guvernare PNL în agricultură:

ATENŢIE! Dispar programe importante:

A. Programul National de Irigaţii. Impact: 1 milion de hectare rămân nereabilitate. Un minus de producţie de 3 tone/ha, ca medie. Adică cu 3 milioane de tone mai puţin la cultura mare. Creşte deficitul comercial şi scade PIB.
B. Sistemul Antigrindină nu va mai fi finanţat. Peste 2 milioane de hectare rămân neprotejate.
C. Dispare programul pentru lână.
D. Dispare programul pentru Bazna şi Mangaliţa.
C. Nu se vorbeşte deloc de revitalizarea liceelor agricole.
D. Dispare programul de investiţii în zona montană.
E. Nu se vorbeşte deloc de plata subvenţiilor la timp.
F. Se renunta la programul Mierea in Scoli. Impact 1,4 milioane copii.
G. Nimic despre Casa de comerţ agroalimentar UNIREA, Banca de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice şi medicinale Buzău, Agenţia pentru calitatea şi marketingul produselor agroalimentare.
H. Se renunta la programul de sprijin pentru angajarea tinerilor.
I. Nimic despre angajarea de zilieri.
J. Nimic despre Programul pentru şcoli al României.
K. Nimic despre Instrumentul financiar de creditare cu partajarea riscului finanţat din PNDR (FEI).
L. Se renunţă la reducerea TVA la alimente de înaltă valoare calitativă.
M. Nimic despre Programul de construire a abatoarelor mobile.
N. Nimic despre Sistemul de monitorizare a produselor contrafăcute intrate pe piaţă prin Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare.
O. Se renunţă la extinderea sistemului de irigaţii prin realizarea canalului Siret Bărăgan.
P. Se renunţă la programul apă gratuită până la staţia de punere sub presiune. Minus de 3 milioane de tone cereale cu preţuri competitive.
R. Se renunţă la legea privind vânzarea terenurilor.
S. Nu se vorbeşte nimic despre continuarea programului de garanţii de 80% şi credite de până la 3 milioane euro pentru investiţii şi producţie.
Ş. Se renunţăla programul de încurajare a agriculturii ecologice şi a produselor tradiţionale.
T. Nu se continuă facilităţile pentru fermieri:
​- eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate;
- impozit zero pentru tractoare şi utilaje agricole; măsura aparţine MFP
- cadastrarea, de către stat, a tuturor terenurilor agricole până în anul 2020;
Ţ. Nu se continuă elaborarea de legislaţie pentru:
​- simplificarea legislaţiei şi a procedurilor privind formele de sprijin din agricultură pe principiul «o singură cerere la o singură instituţie»
- îmbunătăţirea legislaţiei cu privire la trasabilitatea produselor agroalimentare
- măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale
- îmbunătăţirea organizării şi funcţionării pieţei cerealelor prin instituirea unor măsuri de reglementare a filierei cerealelor şi a produselor procesate din cereale.
- întărirea disciplinei şi coresponsabilităţii partenerilor pe filiera de comercializare prin instituţionalizarea utilizării unor contracte de vânzare-cumpărare unitare, pentru a evita discriminarea, ceea ce va asigura un grad ridicat de predictibilitate a activităţii de valorificare a cerealelor
- realizarea unui sistem unitar de monitorizare a produselor intrate pe piaţa de consum care să facă posibilă eliminarea «din faşă» a produselor contrafăcute sau neconforme care pot afecta sănătatea consumatorului
- crearea de fonduri mutuale agricole pentru stabilitatea veniturilor în cazul volatilităţii preţurilor la produsele agricole sau a produselor înregistrate”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările