Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu reprezentanţii Azomureş. Discuţiile au vizat soluţii de menţinere competitivă a producţiei de îngrăşăminte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Premierul Nicolae Ciucă a avut joi, o întrevedere cu CEO-ul companiei Azomureş S.A., Harri Kiiski, pentru a se găsi soluţii de continuare a activităţii, în contextul creşterii preţurilor la energie.

La întâlnire au mai participat şi ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, şi reprezentantul Grupului AMEROPA, Mihai Aniţei.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut joi, 13 ianuarie, o întrevedere cu CEO al companiei Azomureş S.A., Harri Kiiski. Discuţiile au fost axate pe identificarea unor soluţii pentru a menţine producţia de îngrăşăminte competitivă în România, în contextul actualei crize din energie care a dus la scumpirea gazului natural.

Premierul a apreciat eforturile conducerii companiei şi a punctat faptul că menţinerea unui climat de afaceri stabil şi predictibil pentru companii este prioritară pentru guvernul pe care îl conduce.

Susţinerea producătorilor importanţi din România va produce efecte semnificative în dezvoltarea economiei şi va contribui la stabilitatea locurilor de muncă.”,  a transmis, joi, Guvernul, într-un comunicat de presă.  

În 6 decembrie, Azomureş, cel mai mare producător de îngrăşăminte din România, anunţa că se confruntă cu o situaţie excepţională din cauza preţului foarte mare la gaz naturale şi energie electrică şi, în consecinţă, începe pregătirile pentru oprirea temporară a producţiei. 

 „Nivelul ridicat al preţului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activităţii. Din această cauză, la nivel european, şi alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activităţile de producţie. Reluarea activităţii depinde de preţul gazului metan şi de disponibilitatea acestuia în piaţă. Decizia managementului, aprobată de Consiliul de Administraţie, nu are efecte imediate asupra angajaţilor. Se păstrează programul normal de lucru, ne vom concentra pe lucrările de mentenanţă ce pot fi executate în perioada rece, vom securiza şi menţine în funcţiune echipamentele critice şi vom continua să derulăm proiectele în care suntem implicaţi", a transmis atunci directorul general al companiei, Harri Kiiski. 

Încă de atunci, premierul şi ministrul Agriculturii au anunţat că se vor căuta soluţii. 

Totuşi, luna trecută, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, Azomureş din Târgu Mureş, a anunţat că opreşte producţia de îngrăşăminte, temporar, începând din data de 17 decembrie.

„Azomureş opreşte de astăzi, temporar, producţia de îngrăşăminte pentru agricultură. Instalaţiile şi echipamentele de producţie a îngrăşămintelor au început să fie oprite pe platforma Azomures.”, au transmis atunci reprezentanţii companiei

Potrivit sursei citate, din 6 decembrie, când Azomures a făcut anunţul iniţial de pregătire pentru oprirea producţiei, preţul gazelor naturale în România a continuat să crească semnificativ. 

„Spre comparaţie, pe 6 decembrie, preţul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, pe 15 decembrie, preţul pentru gazele livrate în ianuarie era de 132 Euro/MWh. 

De remarcat, la nivel european preţul gazului a continuat să crească, dar în România creşterea a fost şi mai pronunţată, iar decalajul pentru utilizatorii industriali din România se adânceşte. 

Dacă în prima jumătate a anului 2021, cotaţia la Bursa Română de Mărfuri (BRM) însemna o reducere de 3 euro faţă de preţul de referinţă European (TTF), în ultima lună în România preţul final a fost cu 9 euro peste preţul de referinţă TTF. Între timp, preţul certificatelor de carbon a crescut la un nivel de peste 80 de euro/tonă CO2, după ce a început anul în jurul a 30 de euro. 

În această situaţie, Azomureşul nu poate produce îngrăşăminte la preţuri accesibile distribuitorilor şi fermierilor.”, au explicat, în decembrie, reprezentanţii Azomureş.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, despre situaţia de la Azomureş: Analizăm care sunt motivele pentru care s-a intrat în această perioadă de oprire a producţiei şi vom găsi soluţii

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite