Optimismul din pieţe, „Fata Morgana” a verii. Ce surprize poate aduce revenirea diferenţiată pe sectoare economice

Optimismul din pieţe, „Fata Morgana” a verii. Ce surprize poate aduce revenirea diferenţiată pe sectoare economice

Revenirea diferenţiată pe sectoare economice, dar şi pe ţări sau regiuni, poate influenţa radical pieţele bursiere în această vară, consideră analiştii financiari din cadrul XTB România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pieţele financiare par să îmbraţişeze cu din ce în ce mai multă forţă scenariul pozitiv, mizând pe revenirea firmelor după pandemie. Trebuie să fim atenţi însă şi la aspectele legate de inflaţie – avertizează Claudiu Cazacu, analist financiar şi Consulting Strategist XTB România. 

Ce surprize ne poate aduce revenirea diferenţiată pe sectoare economice
 
Tendinţa optimistă este susţinută şi de rezultatele financiare majoritar pozitive pe care companiile listate pe pieţele externe le-au publicat pentru Trimestrul I. Totuşi, creşterea inflaţiei ar putea genera episoade de corecţii în piaţă, consideră Claudiu Cazacu, analist financiar si Consulting Strategist XTB Romania.
 
“Fluxurile optimiste din pieţele de capital pot continua pentru o perioadă, hrănindu-se din speranţele redeschiderii rapide a economiilor majore. Susţinerea oferită de băncile centrale induce, de asemenea, o abordare care nu pare a lua foarte în serios riscurile. Un moment de reevaluare nu este, totuşi, foarte departe, în special în segmentul de tehnologie. Vara poate veni cu ajustări episodice şi o luare în serios a aspectelor referitoare la inflaţie”. – subliniază Claudiu Cazacu.
 
Specialiştii ne îndeamnă la o analiza complexă înainte să decidem în ce ar trebui să investim, în perioada următoare. “Pare de la sine înţeles că sectoarele turismului şi transportului, în special liniile aeriene şi de croazieră ar fi bine poziţionate pentru revenirea la normalitate, spune Claudiu Cazacu. În acelaşi timp, caracterul de noutate al redeschiderii e parţial consumat. Astfel, investitorii ar putea aştepta mai degrabă o aşezare favorabilă a volatilităţii înaintea unor decizii mai ample. Comerţul prin magazine fizice, operatorii de mall-uri şi deţinătorii de spaţii de birouri ar putea vedea o îmbunătăţire a perspectivelor, dar într-un proces lent. Pentru unele companii, din industria serviciilor de îngrijire personală, poate fi o perioadă net favorabilă, în special în condiţiile restrângerii activităţii unor competitori”.
 
 
 
Chiar se sfârşeşte pandemia de Covid-19 în 2021? În timp ce unele state redeschid deja economiile, altele sunt în plină criză financiară
 
 
 
La rândul său Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, atrage atenţia că pandemia de Sars-C0V-2 nu se va sfârşi în acelaşi timp în toate ţările şi nici efectele sale economice nu vor fi aceleaşi peste tot: “Cum menţiona şi Fondul Monetar International în luna martie, ţările vor ieşi din criza Covid la momente diferite deoarece capacitatea lor de a încuraja economia prin politicile monetară şi fiscală este diferită. Una dintre primele ţări care va ieşi din criză este Statele Unite care, pe de o parte a alocat resurse (prin cele două politici) la nivel record, iar pe de altă parte avansează extrem de rapid în procesul de vaccinare. Prin urmare, şi deja fenomenul este vizibil, a aparut inflaţia (şi mai mult, FED şi-a modificat strategia de politică monetară pentru a permite o rată a inflaţiei mai mare). Inflaţia, coroborată cu creşterea economică substanţială, va conduce la majorarea ratelor de dobândă la dolar. Ceea ce va antrena, şi deja se întâmplă, o ajustare a ratelor de dobândă la nivel global. Cu impactul aferent asupra pieţelor de capital şi monedelor ţărilor emergente”.
 
În schimb, Sergiu Mandis, investitor cu experienţă, este mai optimist: „În mare, rezultatele pe Q1 sunt peste asteptări atât în SUA cât şi în Europa. În funcţie de raportări, am putea estima aproximativ care sectoare ar fi mai interesante din punct de vedere al creşterii veniturilor cât şi a profitabilităţii”.
 
Totuşi, Sergiu Mandis crede că atenţia investitorilor ar trebui să fie îndreptată şi în altă parte, în perioada următoare:
 
“De urmarit şi China, nu atât ca rezultate financiare cât mai mult prin prisma faptului că, deşi indicatorii macroeconomici înregistrează creşteri extraordinare, acţiunile din această regiune au corectat destul de drastic din februarie şi nu dau semne de revigorare, cel puţin pentru moment. Aceasta ar putea declanşa ceva temeri şi în restul lumii în privinţa sustenabilităţii trendului crescător”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările