KazMunaiGaz va primi 10% dintr-un zăcământ uriaş de gaze din Kazahstan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele patru mari companii petroliere internaţionale din consorţiul care dezvoltă uriaşul zăcământ de gaze Karachaganak din Kazahstan au ajuns la un acord privind cedarea unei participaţii de 10% către compania kazahă de stat KazMunaiGaz, transmite Reuters, citând mai multe surse apropiate discuţiilor.

Cele patru mari companii - Eni (Italia), BG Group (Marea Britenia), Chevron (SUA) şi Lukoil (Rusia) - au convenit termenii acestei tranzacţii la data de 19 iulie, însă discuţiile nu sunt finale.

„Companiile vor transfera 5% către statul kazah dacă acesta abandonează ideea reintroducerii taxelor pentru exportul de produse petroliere sau dacă renunţă la prejudiciul de peste un miliard de dolari pe care îl cere într-un proces privind legalitatea operaţiunilor. Statul va cumpăra în bani restul de 5% din acţiuni", a spus una dintre surse.

Eni şi BG Group deţin câte 32,5% din consorţiu, Chevron are 20%, iar Lukoil - 15%.  Nu este încă foarte clar ce participaţie ar trebui să cedeze fiecare din companii, mai scrie Reuters.

Atât purtătorii de cuvânt al companiilor din consorţiu, cât şi cei ai KazMunaiGaz au refuzat să comenteze aceste informaţii.

Altă sursă, citată de aceeaşi agenţie de presă, a precizat că rezoluţia va fi similară cu cea prin care statul kazah a primit acţiuni şi în compania care se ocupă de dezvoltarea unui alt alt zăcământ uriaş, Kashagan. În 2008, companiile din acel consorţiu au decis să cedeze 8,5% din acţiuni, pentru ca statul să renunţe la acuzaţii privind nerespectarea condiţiilor de mediu.

Revenind la zăcământul Karachaganak, statul a acuzat companiile de încâlcarea legislaţiei privind imigrarea şi cere daune de 1,3 miliarde de dolari.

Statul kazah îşi reîntoarce faţa la propriul petrol

De fapt, toate aceste acţiuni ale statului kazah vin pe un fond mai vechi.

Cele două zăcăminte au fost concesionate în anii 1990, când Kazahstanul era disperat să atragă investitori pentru dezvoltarea sectorului energetic.

Acum, cel mai important producător de hidrocarburi din Asia Centrală şi-a făcut o prioritate din a recăpăta controlul asupra operaţiunilor de petrol şi gaze şi din a atrage cât mai mulţi bani la buget din taxele de export.

Însă cei mai mulţi giganţi petrolieri occidentali prezenţi în Kazahstan nu sunt flexibili la aceste schimbări de legislaţie şi s-au declarat hotărâţi să nu le accepte.

Karachaganak este considerat unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze din lume. Estimările arată că aici există rezerve de 1.200 de miliarde de metri cubi de gaze (cât producţia României pe următorii 120 de ani) şi un miliard de tone de lichid condensat şi petrol.

În România, KazMunaiGaz deţine integral Grupul Rompetrol, prin intermediul căruia controlează rafinăria Petromidia. Statul român este la un pas de a intra în acţionariatul Rompetrol Rafinare, întrucât compania kazahă nu va plăti integral datoria istorică de 571 de milioane de euro către statul român, acumulată de Petromidia înainte de privatizare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite