Guvernul a adoptat proiectul de lege privind constituirea şi menţinerea rezervelor minime de ţiţei şi produse petroliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Guvernul  a adoptat, miercuri, proiectul de lege cu privire la transpunerea unei directive a Comisiei Europene care va modifica legea 85/2018 a rezervelor obligatorii de ţiţei ale României, a transmis Ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Astăzi, în şedinţa de Guvern, am adoptat proiectul de lege cu privire la transpunerea unei directive a Comisiei Europene care va modifica legea 85/2018 a rezervelor obligatorii de ţiţei ale României. Practic transpunem directiva europeana. Am solicitat procedura de urgenţă Parlamentului pentru a putea fi aprobată cât mai repede, România fiind într-o procedură iniţială de punere în întârziere. 

Directiva modifică metoda de calcul a obligaţilor de stocare. Fiecare stat membru având o obligaţie de stocare a rezervelor energetice a rezervelor de ţiţei. Se stabileşte o uniformitate la nivelul Uniunii Europene în sensul că stocurile minime se constituie cel mai târziu la data de  1 iulie a fiecarui an calendaristic şi se menţin în mod continuu pe o perioadă de 12 luni, până la data de 30 iunie a anului următor. O operativitate în stabilirea şi verificarea lunară a numărului de zile de îndeplinire a obligaţiilor de stocare şi dispunerea de măsuri pentru completarea nivelului minim de stocuri, dacă este cazul,  precum şi majorarea la 1000 de tone a pragului de la care se introduce obligaţia constituirii şi menbţinerii stocului.”, a transmis Virgil Popescu la finalul şedinţei de Guvern.

Potrivit oficialului, este o lege obligatorie care intră în preocuparea continuă a Guvernului cu privire la asigurarea stocurilor de ţiţei şi produse petroliere a României.

Întrebat despre planul de reducere a consumului de energie cu 15%, ministrul a  transmis: „Evident că lucrăm la Ministerul Energiei la acest lucru, dar trebuie să facem nişte distincţii. În 26 iulie s- a aprobat în consiliul de miniştrii ai Energiei acest nou regulament european care începând cu 1 august dă dreptul voluntar fiecărui stat membru să facă o posibilă reducere cu 15%. De la voluntar la obligatoriu se va trece în conduţiile în care Comisia Europeană va lua o decizie de a ridica nivelul de stare de alertă la nivelul UE, dacă trei state membre solicită acest lucru.

Deci nu vorbim de o reducere cu 15%. Nu vedem în acest moment motive pentru a reduce cu 15%, gradul de umplere a depozitelor noastre a depăşit 59%. În acelaşi regulament se spune că există nişte grade de flexibilitate, adică dacă se depăşesc ţintele intermediare, ţinta noastră intermediară la 1 august era de 46%, această diferenţă se scade din o posibilă reducere. Se scade, de asemenea, dintr-o posibilă reducere, la nivelul cantitate de gaze naturale aferente clienţilor neenergetici la nivelul anului 2021. Nu vedem de ce în acest moment ar trebui să avem o reducere, fiind vorba de o reducere voluntară acest procent.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite