FMI estimează că economia României va scădea cu 4,8% în 2020. „O recuperare lungă şi dificilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că economia României se va contracta cu 4,8% în anul 2020, o estimare marginal mai optimistă faţă de prognoza anterioară.

FMI estimează o scădere economică de 4,8% pentru România în 2020, urmată de revenire de 4,6% în 2021. Cea mai recentă prognoză a Fondului, din aprilie, estima pentru România o contracţie de 5% în 2020 şi o revenire de numai 3,9% în 2021.

Acum, şomajul ar urma să ajungă la 7,9%, considerabil mai bine decât prognoza din aprilie, care estima un şomaj de 10%, iar în 2021 şomajul  va scădea la 6%.

Rata inflaţiei estimată de FMI pentru România va fi de 2,9% în 2020, urmând să scadă la 2,5% în 2021.

Prognoze pentru alte mari state:

Germania: -6% (faţă de prognoza din aprilie de -7%)

Franţa: -9,8% (faţă de prognoza din aprilie de -7,2%)

Italia: -10,6% (faţă de prognoza din aprilie de -9,1%)

Spania: -12,8% (faţă de prognoza din aprilie de -8%)

Grecia: -9,5% (faţă de prognoza din aprilie de -10%)

FMI anticipează astfel că economia globală va scădea cu 4,4% în 2020, o contracţie mai puţin severă decât prognozată în perspectiva economică mondială actualizată din iunie 2020, când estima o contracţie de -4,9%.

Această revizuire reflectă rezultate mai bune decât cele anticipate ale PIB-ului din al doilea trimestru, mai ales în economiile dezvoltate, unde activitatea a început să se îmbunătăţească mai devreme decât se aştepta după ce blocajele au fost eliminate în mai şi iunie, precum indiciile unei redresări mai puternice în al treilea trimestru.

„Estimăm o recesiune ceva mai puţin severă, deşi încă profundă, în 2020, în raport cu prognoza noastră din iunie. Revizuirea este determinată de rezultatele PIB-ului din al doilea trimestru în marile economii avansate, care nu au fost atât de negative pe cât prognozasem, de revenirea Chinei la creştere, care a fost mai puternică decât se aştepta şi de semne ale unei redresări mai rapide în al treilea trimestru. Rezultatele ar fi fost mult mai slabe dacă nu ar fi existat răspunsuri fiscale, monetare şi de reglementare considerabile, rapide şi fără precedent care să menţină venitul disponibil pentru gospodării, să protejeze fluxul de numerar pentru firme şi să susţină furnizarea de credite. Aceste acţiuni au împiedicat până acum reapariţia unei catastrofe financiare precum cea din 2008-09. În timp ce economia globală îşi revine, totuşi, ascensiunea va fi probabil lungă, inegală şi nesigură. Mai mult, recuperarea nu este sigură, pe măsură ce pandemia continuă să se răspândească. Odată cu noile creşteri ale numărului de infecţii cu COVID-19, redeschiderile s-au întrerupt, iar blocajele sunt instalate din nou. Economiile de pretutindeni vor avea de înfruntat un drum greu înapoi către nivelurile de activitate prepandemice”, arată FMI.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite