Amenzi uriaşe pentru „căutătorii de trufe”: Trebuie să li se impoziteze profiturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amenzi uriaşe pentru „căutătorii de trufe” sunt prevăzute într-un proiect de lege iniţial de mai mulţi parlamentari USR, principala reglementare privind obţinerea unei autorizaţii de recoltare.

„Recoltarea trufelor a devenit o afacere profitabilă pentru multe persoane, acestea utilizând sape, lopeţi, greble şi cazmale, fapt care conduce la o periclitare a speciei şi dăunează atât arborelui, cât şi solului”, a anunţat deputatul USR Lavinia Cosma, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege

Potrivit acesteia, scopul principal al căutătorilor de trufe îl reprezintă „profiturile obţinute din exploatarea neconformă a acestor produse, profituri nedeclarate, neimpozitate”. 

„Trufele sunt vândute ulterior, către intermediarii din Italia, Germania, Franţa, unde se apreciază adevărata lor valoare. La rândul lor, aceşti intermediari distribuie către restaurante sau alte firme de procesare aceleaşi produse, pentru preţuri duble sau triple, profitând astfel de pe urma lipsei reglementărilor din ţara noastră. 

În prezent, nu există o modalitate de recoltare concretă a acestor specii şi nu există un cadru legal aferent exploatării conforme”, menţionează Cosma.

Astfel, USR a iniţiat şi depus la Senat un proiect de lege privind procedura de autorizare, modalitatea de recoltare şi valorificare a trufelor, potrivit căruia, în lipsa autorizaţiei, căutătorii de trufe pot fi amendaţi cu până la 8.000 de lei (aproape dublu faţă de cât costă un singur kilogram din cele mai scumpe trufe, respectiv cele negre), reprezentanţii Romsilva, cei ai Gărzii Forestiere sau ai Ministerului de Interne putând confisca întreaga recoltă descoperită în urma controalelor.

Controalele se efectuează la intrarea şi ieşirea din pădurile unde se recoltează trufele.

Principalele reguli de recoltare a trufelor

În primul rând, autorizaţia trebuie obţinută de proprietarul terenurilor sau de ocolul silvic de pe care se recoltează trufele de la autorităţile competente pentru protecţia mediului de pe raza administrativ teritorială unde se desfăşoară activitatea, aceştia putând cesiona către alte persoane juridice dreptul de recoltare, achiziţie şi comercializare.

În cazul terenurilor forestiere, proprietate publică, cesionarea dreptului de recoltare se face prin licitaţie publică sau prin negocierea directă, după cel puţin o licitaţie organizată la care se prezintă un singur participant.

Va fi interzisă recoltarea trufelor cu orice obiect, unealtă sau derivate, în afară de vanghină, definită ca unealtă special folosită pentru recoltarea trufelor, a cărei dimensiune totală nu poate depăşi 1 metru lungime.

Căutarea trufelor se realizează cu maximum 2 câini, special dresaţi pentru localizarea acestora, iar ulterior pentru protejarea rădăcinilor arborilor la baza cărora se dezvoltă trufele, se utilizează un instrument special de săpătură, denumit generic, vanghină. Mai mult decât atât, pe lângă procedura de extracţie, pentru a se asigura regenerarea speciei, trufele se curăţă deasupra locului de unde au fost extrase. 

„Această specie aparte de nelemnoase specifice fondului forestier naţional, nu beneficiază de o reglementare amplă şi astfel se creează un vid legislativ care permite exploatarea acestor specii în mod defectuos şi dăunător pentru mediu”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite