62% dintre orăşeni spun că s-ar muta la ţară, dacă au o conexiune bună la internet

62% dintre orăşeni spun că s-ar muta la ţară, dacă au o conexiune bună la internet

Criza COVID-19 a schimbat atitudinea românilor cu privire la ideea de a trăi la ţară: 59% dintre românii din urban intervievaţi declară că pandemia le-a influenţat sau le-a schimbat opinia privind perspectiva de a locui la ţară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit studiului Digitalizarea Europei, comandat de Vodafone Institute şi realizat de Kantar, care a cuprins peste 15.000 de persoane intervievate din 15 ţări europene, inclusiv România, 62% dintre românii din urban intervievaţi şi-ar putea imagina să se mute la ţară în 1-2 ani.
 
Întrebaţi despre avantajele sau dezavantajele de a locui la ţară, 74%, respectiv 80% dintre românii intervievaţi consideră apropierea de natură şi beneficiile sale pentru un stil de viaţă sănătos ca fiind cele mai mari câştiguri. Doar 19% au indicat nivelul chiriei mai scăzut. Avantajele traiului la ţară predomină pentru 44% dintre românii din urban.
 

O conexiune bună la internet, mai importantă decât o infrastructură bună pentru servicii de sănătate 

 
Condiţia numărul unu pentru a locui la ţară este de departe o conexiune bună la internet: 69% dintre românii intervievaţi spun că aceasta este obligatorie, iar pentru 25% este de preferat. Această constatare este comună în rândul tuturor ţărilor europene.
 
De fapt, o conexiune bună la internet a reieşit ca fiind mai importantă decât o infrastructură bună de servicii de sănătate, pe care 54% dintre românii intervievaţi o consideră esenţială, sau decât un transport public bun, considerat de 42% dintre români ca fiind obligatoriu. 46% dintre aceştia consideră că instituţiile bune de învăţământ sunt o condiţie esenţială.
 
Modul în care UE şi guvernele pot realiza potenţialul comunităţilor rurale şi pot consolida digitalizarea rurală în cadrul obiectivelor Deceniului Digital este, de asemenea, analizat într-un nou raport produs de Deloitte şi comandat de Grupul Vodafone, Raportul de conectivitate rurală, care poate fi accesat aici.
 
Inger Paus, Director al Vodafone Institute, a declarat: „În lumina experienţelor pandemiei, reducerea decalajului dintre urban şi rural a devenit şi mai importantă în Uniunea Europeană. Aşa cum arată noul studiu Digitalizarea Europei, serviciile bune de comunicaţii reprezintă condiţia cel mai mult menţionată de către respondenţi pentru a se muta în mediul rural, capitol încă insuficient dezvoltat în multe ţări. Având în vedere obiectivele Deceniului Digital şi investiţiile prin Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă care vizează transformarea digitală, UE are acum o oportunitate unică de a încuraja coeziunea şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii a milioane de cetăţeni europeni.”
 
 
Metodologie
 
Un sondaj online realizat de Kantar pe un număr de 15.000 de cetăţeni din 15 ţări europene, care au inclus: Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Marea Britanie. Fiecare eşantion naţional a cuprins cel puţin 1.000 de persoane intervievate, cu vârste peste 16 ani. Această cercetare a fost efectuată în perioada 5 mai-16 iunie 2021. Raportul complet va fi disponibil în următoarele săptămâni.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările