România vrea să-şi lanseze propriul satelit de telecomunicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul român al Apărării vrea să lanseze propriul satelit de telecomunicaţii pe orbita geostaţionară, ca parte a unui proiect strategic de interes naţional, a anunţat instituţia, ca urmare a unei întâlniri cu preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) şi cu o delegaţie de experţi tehnici ai Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Ministerul vrea, ca prin acest satelit, România să nu mai plătească sume uriaşe pentru închirierea serviciilor de comunicaţii satelitare, dar şi să asigure acoperirea nevoilor de misiune ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Mai mult, ministerul invocă „posibilitatea de a produce în ţară componente ale sistemului satelitar”.

Experţii ESA se află în România pentru asigurarea suportului tehnic Agenţiei Spaţiale Române, instituţie care participă la realizarea studiului-concept pentru fundamentarea proiectului sistemului satelitar de telecomunicaţii care va deservi nevoile Sistemului Naţional de Securitate al României, program care va fi coordonat de Ministerul Apărării Naţionale.

„Dezvoltarea unui sistem satelitar de telecomunicaţii este un proiect strategic de interes naţional cu aplicare în spectrul comunicaţiilor satelitare şi tehnologiei avansate ce va asigura acoperirea multidomeniu a nevoilor de misiune ale Ministerului Apărării Naţionale şi instituţiilor de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale”, se arată într-un comunicat al ministrului.

În prezent, România închiriază şi utilizează anual, din mediul extern, un număr ascendent de fluxuri satelitare pentru structurile dislocate în zonele de interes, pentru executarea misiunilor în teatrele de operaţii, participarea la exerciţii şi angajamente naţionale şi internaţionale.

Toate aceste linii de efort implică, potrivit oficialilor, costuri financiare foarte mari, atât pentru Armata României, cât şi pentru instituţii de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Astfel, Ministerul Apărării Naţionale, în perioada 2009 – 2018, a cheltuit aproximativ 7,5 milioane de euro pentru închirierea şi asigurarea serviciilor de comunicaţii satelitare.

„Programul are ca principale obiective consolidarea rolului României în cadrul NATO şi UE, reducerea dependenţei faţă de furnizorii de servicii satelitare, dezvoltarea etapizată a unui sistem satelitar propriu care să asigure îndeplinirea nevoilor de misiune ale Ministerului Apărării Naţionale şi instituţiilor de stat pe timp de pace, criză şi război, precum şi asigurarea redundanţei reţelelor de comunicaţii terestre organizate la nivel naţional, care pot fi afectate major în situaţii deosebite, de urgenţă sau calamităţi”, mai spune ministerul.

Potrivit acestuia, România va deveni astfel un potenţial furnizor de servicii satelitare în zona Balcanilor şi la frontiera de sud-est a NATO şi deschide noi arii de dezvoltare a industriei aero-spaţiale la nivel naţional.

Ministerul mai arată că în procesul de fundamentare al proiectului au fost parcurşi, până în acest moment, o serie de paşi - adoptarea unei hotărâri a CSAT pentru aprobarea realizării proiectului, încheierea protocolului de colaborare între Ministerul Apărării Naţionale şi Agenţia Spaţială Română, elaborarea cerinţelor operaţionale comune, elaborarea documentelor tehnice pentru fundamentarea proiectului, elaborarea matricei cu sarcini, termene şi responsabilităţi şi iniţierea procesului de activare a poziţiei orbitale geostaţionare alocată României.

Ca activităţi de perspectivă, se va iniţia procesul de încheiere a acordurilor internaţionale pentru realizarea acoperirii primului satelit de telecomunicaţii geostaţionar (GEO), vor fi întocmite şi aprobate specificaţiile tehnice, va fi cerută aprobarea Parlamentului României şi vor fi înaintate spre adoptare actele normative necesare derulării acestui la proiect.

Ulterior, va fi derulată procedura de achiziţie, cu luarea în considerare a valorificării la maxiumum a soluţiilor de offset şi vor fi parcurse etapele de lansare, testare, acceptanţă, operaţionalizare şi exploatare a sistemului, având ca termen de realizare a primei etape – trimestrul I/2022.

Dezvoltarea capabilităţii pe viitor are în vedere lansarea şi a altor sateliţi, în concordanţă cu nevoile de acoperire satelitară şi de servicii de comunicaţii satelitare ale instituţiilor beneficiare ale proiectului.

Durata de viaţă a unui satelit GEO este de minim 15 ani, garantată de producător, iar aria de acoperire a sistemului va fi teritoriul national şi teatrele de operaţii unde România are dislocate forţe.

Costurile necesare realizării primei etape a programului (legate de construcţia şi lansarea satelitului GEO, construcţia centrelor de sol necesare telemetriei şi distribuirii serviciilor de telecomunicaţii), precum şi cele presupuse de etapele ulterioare de dezvoltare vor fi estimate după elaborarea cerinţelor operaţionale comune şi a documentaţiei tehnice.

Fundamentarea programului are în vedere implicarea cât mai consistentă a industriei naţionale, prin posibilitatea de a produce în ţară componente ale sistemului satelitar, precum şi prin utilizarea unor modalităţi de cooperare industrială.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite